Testad produkt: Xiaomi Mi Mix 3
Pris: 5 990 kronor hos Webhallen.

Mi Mix har alltid varit en udda telefon, med sin heltäckande skärm utan vare sig kant eller flärp upptill – och en kamera i nederkant så att vi har behövt vända den upp och ner för att ta en selfie. Nu kommer generation tre, och denna gång har Xiaomi löst det hela lite annorlunda. Nu sitter selfiekameran bakom skärmen, som sitter rörligt monterad och åker ned ungefär en centimeter.

Därmed kan Xiaomi sträcka ut skärmen längre. Det är fortfarande ett par millimeter extra marginal där, men betydligt mindre än förr, och upplevelsen av kantlöshet är i Iphone XS-klass. Det känns verkligen som en riktigt heltäckande skärm. Kanterna runtom är också tunna. Ihopfälld så märks det knappt att det är en tvådelad telefon, det går en skåra runtom den millimetertunna skärmdelen möter resten av mobilen.

Läcker lösning som oroar

Det ser häftigt ut och mekaniken för det är gediget byggd. Lösningen är också mer praktisk än tidigare. Telefonen ger ifrån sig ett litet ljud och öppnar automatiskt kameran i selfie-läge när den kommer fram. Du kan även ställa in så att denna rörelse startar valfri annan app eller funktion i telefonen.

Xiaomi Mi Mix 3
Skärm på glid. Häftigt, men är det hälsosamt? För mobilen alltså.

Vi kan ändå inte låta bli att undra hur den håller i längden. Att ha rörliga delar i en mobil bara för att få till en designdetalj känns riskabelt. Hur bra fungerar skärmfästet efter ett par tusen flippningar fram och tillbaka, eller helt enkelt av vanlig, daglig påfrestning i ihopfällt läge? Risken att få in smuts och damm i springan mellan skärmen och resten av telefonen är också överhängande.

Telefonen är inte heller stöttålig eller vattentät. Det medföljer faktiskt ett enkelt skyddande skal, men för att det ska fungera behöver det vara öppet och exponerat i nederkant.

Allt annat än kompakt

Den nya konstruktionen gör luren extra tjock och tung. Den väger över 200 gram och är relativt bastant att hålla i. Den känns som de mobiler som kommit under året med batteri på cirka 4 000 mAh, men något sådant får vi inte här utan ett mer normalstort.

Xiaomi Mi Mix 3
En ljusstark och färgrik amoled-skärm, enligt uppgift tillverkad av Samsung, är en av telefonens höjdpunkter.

Högtalaren upptill sitter nu placerad i springan mellan skärmen och chassit i ovankant, precis som på Oneplus 6T. Föregångaren hade högtalaren monterad bakom skärmen, och irriterande tunt ljud i örat vid samtal, men nu är ljudet faktiskt bättre där än hos de flesta flaggskeppsmobiler.

För övrigt ser Mi Mix 3 ut som vilket telefon som helst. Den har glas med rundade kanter och hörn baktill, blank metallram och 2,5d-glas framtill. Det blir väldigt snabbt fingeravtryck på de blanka ytorna, men det har den gemensamt med de flesta flaggskepp just nu.

Mi Mix hade tidigare en unik stil, med egen form, dov guldton i färgen och läckra blänkande detaljer. Nu är den anonymt helsvart, alternativt helblå.

Utmärkt skärm och solida prestanda

Skärmen är en 1 080p amoled med 19.5:9 bildförhållande. Vi får god ljusstyrka på upp till 600 cd/m2 och utmärkt lyster i färgerna. Färgbalans kan ställas in manuellt och det går att välja mellan tre kontrastlägen; standard (som bara ser överdrivet blek ut), hög (som blir lite vass) och slutligen automatisk som justerar kontrast efter rumsljuset på samma sätt som ljusstyrkan. Den blir väl balanserat i alla lägen.

Mi Mix 3 kör som kanske sista flaggskeppet någonsin med Snapdragon 845, då lurar med Snapdragon 855 förväntas komma kanske redan i februari. Den har 6 gigabyte ramminne och 128 gigabyte lagring men ingen plats för extra sd-kort.

Xiaomi Mi Mix 3
Baktill är Mi Mix 3 förvånansvärt anonym.

Batteriet är på 3 200 mAh och räcker övertygande länge. Xiaomis gränssnitt MIUI ska ha extra strömsparande rutiner och amoled-skärmen gör sitt till för att spara ström. Mi Mix 3 stöder Quick Charge 4+, och trådlös laddning upp till hela 18 watt. Huawei gjorde stora rubriker med sin extra snabba trådlösa laddning i lyxluren Mate 20 Pro. Den är på 15 watt. Här kan det alltså i teorin gå ännu snabbare.

Trådlöst på köpet

Det kan vi dock inte testa utan rätt laddare. Xiaomi skickar faktiskt med en trådlös laddare, men den har 10 W effekt. Det är bra även det då många trådlösa standardladdare bara är på 5 watt. Och det är stort plus att det medföljer en överhuvudtaget.

Ljudet ur dess monohögtalare nedtill låter godkänt men inte märkvärdigt. Ljudet ut hörlurar likaså. Telefonen har ingen hörlursutgång, utan en adapter från usb-c till 3,5 mm-uttag medföljer.

Kamerorna baktill är dubbla tolvmegapixelsensorer, en med telefotolins och en med mer normal brännvidd. Utfällbara selfie-kameran har även den två linser, en huvudsensor på hela 24 megapixel och en extra tvåmegapixlare som bara används för fejkat skärpedjup i ett speciellt porträttläge. Vi får bra kantdetektering för det båda bak och fram, men en artificiell känsla i själva oskärpefiltret.

Xiaomi Mi Mix 3

Hög lägstanivå på bilder

Kamerorna gör sitt jobb utan att direkt briljera. Vi tar skarpa bilder med välbalanserat ljus och färg utomhus. Automatisk hdr gör ett effektivt jobb. Inne blir det relativt brusfritt men vi har lite problem med hoppig autofokus vid enstaka tillfällen. Bildkvaliteten när den hittar rätt är dock hög, med bra färgbalans och lågt brus. Digitalzoom gör dock bilder gryniga och med tunga artefakter. Så undvik det.

Kameran har ett ai-läge som detekterar en del objekt och landskap. Det är otydligt vad den sedan gör med den informationen. Vissa bilder får överdriven mättnad, andra tar längre tid att exponera. Videoläget, som rent allmänt är godkänt, har fått ett 960 bilder per sekund super slowmotion-läge. Det fungerar faktiskt bättre än hos de flesta konkurrenter.

Xiaomi Mi Mix 3
Det är ingen tvekan om vilket annat system Xiaomis utvecklare har sneglat på i designen av MIUI. Och värre inspiration kan man ju ha.

Mi Mix 3 kör Android 9 med egna gränssnittet MIUI 10. Det har en del designelement inpirerade av IOS, men strukturen är typiskt Android. Här finns möjlighet att justera mycket i gränssnitt och navigering. Som standard visar till exempel inte notifikationsfältet notifikationer (!) utan bara en klocka, men det går att slå på. Vi får med en handfull egna appar, till exempel för skärminspelning, skanning av qr-koder och en behändig app för städning bland filer.

M3 rekommenderarOmdöme

Det är mycket att gilla i Xiaomi Mi Mix 3 och överlag är det ett lyft för telefonen. Det blir pluspoäng för bra batteritid, utmärkt skärm, medföljande trådlös laddare och en konstruktion som drar blickarna till sig. Samtidigt känns det märkligt att satsa på en Snapdragon 845-mobil precis nu, och den lösa skärmen är en osäkerhetsfaktor. Å andra sidan kostar den bara hälften så mycket som en Iphone.

Fakta Xiaomi Mi Mix 3

Testad: Januari 2019
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,39 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 12 + 12 megapixel med led bak, 24 + 2 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med MIUI 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), stöd för trådlös laddning (qi upp till 18W), trådlös laddare (10W), skal
Batteri: 3 200 mAh, 12h 30min webbvideo (wifi), 11h blandad användning (4g), 19h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,5 x 0,85 cm
Vikt: 218 gram
Rek. pris: 6 000 kr
Pris: 5 990 kronor hos Webhallen.

Prestanda

Antutu Benchmark: 295 030 poäng
Geekbench 4: 8 960 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 63 722 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 624 poäng

plus

Höga prestanda.
Snygg skärm.
Medföljande trådlös laddare.
Bra pris.
Snygg lösning för heltäckande skärm.

minus

…men håller den?
Något stor och tung.

Betyg 4 av 5

Xiaomi Mi Mix 3 (6GB RAM) 128GB Pris vid test: 5673 kr.

Bästa pris just nu: 3242 kr