De flesta laptops, plattor och mobiler (med undantag för Iphone) som släpps i dag har usb-c-kontakter. Många av datorerna har också stöd för thunderbolt 3 i samma kontakter, men långt ifrån alla. Ett tillbehör som använder thunderbolt 3 fungerar inte i en pryl med bara usb-c, och måste ha en speciell sladd – trots att kontakten är exakt likadan.

Det här kan vara förvirrande för konsumenter som bara vill ansluta sina prylar till varandra. I takt med att fler produkter får usb-c och thunderbolt 3 kommer det bara bli krångligare. Därför har vi den här guiden där vi reder ut exakt vad som är vad och hur det fungerar.

Kablar, kontakter och överföringsprotokoll

Usb är en standard som består av två delar. Dels handlar det om de fysiska kontakter (och kablar mellan dessa) som ansluter olika prylar. Dels om själva den digitala överföringen och hur den går till.

Usb-c, eller egentligen usb typ c, är en av flera former av usb-kontakt. Den vanliga usb-kontakten heter i det här fallet usb-a eller usb typ a. Det finns också en usb-b eller usb typ b som består av alla de andra kontakter som används i skrivare, kameror, äldre mobiler och andra prylar. Mini-usb och mikro-usb hör båda till usb-b.

Intill information om att en pryl du funderar på att köpa är utrustad med usb-c kan det även stå att den har usb 3.0 eller usb 3.1 gen 2. Det här handlar om vilken version av usb-protokollet kontakterna har stöd för, vilket framför allt påverkar hur snabba överföringar kan vara, och hur mycket ström en enhet kan ta för laddning.

I alla versioner av usb-standarden fram till 3.0 har maximal spänning för strömöverföring varit 5 volt, med som mest 1,8 ampere strömstyrka. Överföringshastigheten har höjts från ursprungliga 12 megabit per sekund till 480 megabit per sekund i usb 2.0 och sedan 5 gigabit per sekund i usb 3.0 (som ibland också kallas ”usb 3.1 gen 1”).

Med usb 3.1 dubblerades maxhastigheten från 5 till 10 gigabit per sekund samtidigt som möjligheten att föra över ström ökade. Usb 3.1 med USB Power Delivery-stöd för högre effekt kan förse flera olika spänningar: 5, 9, 15 och 20 volt med som mest 5 ampere strömstyrka för upp till 100 watt effekt. Strömförsörjningen kan numera även ske åt båda hållen, vilket vi till exempel kan se i plattor som både laddas via usb-c och i sin tur kan ladda en mobil eller annan mindre pryl.

Sida vid sida
Baksidan på en thunderbolt 3-docka, som har fyra usb-c-kontakter. De två till vänster använder bara usb-protokollet medan de två till höger stödjer thunderbolt. Notera symbolerna ovanför kontakterna – blixten indikerar thunderbolt-stöd.

Thunderbolt 3

Thunderbolt är ett helt annat överföringsprotokoll än usb och är i princip en förlängning av pci-express (samma anslutning som till exempel grafikkort använder). Med version 3 av standarden byttes en äldre kontakt ut mot exakt samma kontakt som usb-c. Syftet är att datorer med thunderbolt 3 även ska kunna ansluta usb-tillbehör till samma kontakter som thunderbolt-tillbehör.

Men där slutar likheterna. Ett tillbehör som ansluts med thunderbolt 3 kräver en thunderbolt-kabel, vilket du känner igen på att kontakterna har en liten blixtsymbol. Dessa är dyrare än usb-kablar eftersom de är mer sofistikerade.

Thunderbolt 3 stödjer upp till 100 watt ström för anslutna produkter, samma som taket för usb 3.1. Hastigheten är däremot upp till 40 gigabit per sekund – fyra gånger högre än usb 3.1. På grund av hur standarderna fungerar är hastigheten över thunderbolt dessutom pålitligare.

Produkter som kräver thunderbolt 3, eller nästan alltid använder det:

  • Egpu-chassin (externa grafikkort)
  • Thunderbolt-dockor (men det finns enklare usb-c-dockor också)
  • Stora, snabba raid-kabinett
  • Externa chassin för pci-expresskort (som egpu men för andra kort, till exempel professionella ljudkort)

Det finns också en del externa hårddiskar och ssd:er som använder thunderbolt 3 för snabbare överföringar. För att utnyttja hastigheten i nvme-lagring fullt ut krävs thunderbolt 3 – de ger upp mot 3 gigabyte per sekund, det vill säga över 20 gigabit per sekund.

Usb-c till thunderbolt 3, men inte tvärt om

Det viktigaste att ha koll på är att du alltid kan ansluta en pryl med usb-c till en dator med thunderbolt 3-kontakter, men aldrig en thunderbolt 3-pryl till en dator med usb-c-kontakter.

Innan du slår till på till exempel ett egpu-chassi, en snabb extern ssd eller något annat som använder thunderbolt 3 måste du alltså kontrollera om din dator har thunderbolt 3-kontakter (blixtsymbol) eller usb-c.

Kabelhärva

Du kan använda thunderbolt 3-kablar med prylar som bara stödjer usb-protokollet, men inte tvärt om.

Många usb-c-kablar som säljs som laddkablar stödjer bara usb 2.0-protokollet för överföringar och inte snabbare usb 3.1. Det innebär att om du inte ser upp kan du få nöja dig med brutalt långsamma 480 megabit per sekund för till exempel en ansluten ssd.

För att ansluta tillbehör som använder usb-c med så hög hastighet som möjligt ska du välja en som säger usb-c med usb 3.1 gen 2 (eller uttryckligen säger 10 gbps).

För att ladda en dator eller annat som kräver mycket ström är det viktigt att välja en kvalitetskabel som uttryckligen säger att den stödjer upp till 100 watt.