Testad produkt: Lenovo Tab P10
Pris: 3 143 kronor hos Proshop.

Bra surfplattor med Android har det på senaste åren blivit allt färre av. En gång i tiden ville var och varannan mobiltillverkare också ha ett par surfplattor av kvalitet med i sortimentet, men numera är det bara tre som på allvar satsar på dem; Samsung, Huawei och Lenovo.

Den sistnämnda har precis släppt nytt i form av en tunn och lyxigt utformad tiotummare med namnet Lenovo Tab P10. Designmässigt påminner den mycket om senaste årens premiumtelefoner. Plattan är helblank och helsvart, förutom en kromglänsande avfasad rand mitt på, som ger den ett riktigt stiligt intryck, även om glaset med helsvarta ytor bakom snabbt blir fläckigt av fingeravtryck.

Glättigt glas och vassa kanter

Det är plant glas på framsidan och baksidan, och en tunn metallram runtom. Runt kanterna är det tyvärr skarpa kanter, vilket gör den obekväm att greppa. På ena kortsidan sitter små men tydliga volymkontroller och en på-knapp. Ett litet plus i kanten är att på-knappen är räfflad, så att man inte misstar den för volymkontrollen. Under skärmen hittar vi en platt fingeravtrycksläsare. Den dubbeljobbar som hem-knapp med stöd för enklare svepgester.

Lenovo Tab P10
Stilrent. Lenovo Tab P10 har en klassisk design, tunnt chassi och hanterbar vikt. 

På andra kortsidan hittar vi en usb-c-kontakt för data och som också används för att ladda batteriet, samt en ingång för mikro-sd-kort av sim-korthållartyp. Den lär du behöva om du vill ladda på plattan med en uppsättning av dina favoritfilmer och serier att titta på offline, för dess inbyggda 32 GB lagring tar snabbt slut.

Det finns även modeller av Tab P10 med inbyggd mobilt bredband, men det verkar inte den modell som säljs i Sverige ha.

På nedre långsidan hittar vi också en tvåstiftig ytkontakt av Pogotyp. Vad den används till framgår inte, men vi antar att det kommer vara möjligt att köpa till tillbehör som tangentbord och laddningsdocka. Några sådana hittar vi dock inte i skrivande stund.

Lenovo Tab P10
Högtalarhål som detta hittar vi på långsidorna, en i varje hörn.

Bra mediaskärm

Vi får en skarp och ljusstark ips-panel på 1 920 x 1 200 bildpunkter, och med jämnt ljus och kontrast i alla betraktningsvinklar. Färgbalansen är jämn och neutral. Vi har inga uppgifter om dess färgomfång, men den ger oss snygga hudtoner och vegetation i foton, även om den inte kommer upp samma nivå som på en Ipad.

Runtom skärmen är det cirka 15 millimeters marginal, och runtom i metallkanten hittar vi fyra små framåtriktade högtalare. De ger oss utmärkt stereospridning oavsett om skärmen är horisontell eller vertikal, och till och med ett visst 3d-surround med stöd för Dolby Atmos.

Ljudkvaliteten är inte riktigt i samma klass som på en Ipad Pro eller Huawei Mediapad med liknande högtalaruppsättning. Det är lite för vass diskant och vi saknar en del fyllighet i basen. Men då är vi extra kräsna, det här låter rent allmänt bra med tanke på det tunna formatet.

Framtill och baktill hittar vi kameror, och som vanligt på en surfplatta är de rätt så rätt så mediokra. Vi får åtta megapixel baktill och fem framtill, bägge i klass med vad vi hittar i en typisk budgetmobil. En orsak till det är att moderna surfplattor för det mesta är en eller ett par millimeter tunnare än smartphones, så bättre hårdvara får helt enkelt inte plats.

Lenovo Tab P10
Den blanka baksidan blir snabbt både dammig och smutsig.

Prestanda som en budgetmobil

Tab P10 imponerar verkligen inte med prestanda. Här sitter en Snapdragon 450, som visserligen har åtta kärnor, men utan av någon är särskilt snabb. Även relativt enkla saker kan hacka och upplevas som sega.

Android-spel kan köras med blandat resultat. En del flyter på bra men många ger oss hackig bilduppdatering och usel respons. Det finns ett spelläge i inställningsmenyn, men det blockerar enbart störande notifikationer.

Att starta appar och att väcka systemet ur strömsparläge tar också irriterande lång tid. Det tyder på att flashminnet och kanske även ramminnet är ovanligt långsamt.