Ännu en upplaga av världens största teknikmässa har ägt rum. Förra veckan var vi på plats på CES-mässan i Las Vegas för att spana trender och känna på alla nya prylar. Med oss har vi en ohanterbar mängd intryck och känslor, som vi här kokat ned i fem konkreta punkter för teknikåret 2019.

CES 2019: Alla nyheter och tv-inslag från prylmässan

8k-tv är här på allvar – eller? 

Sony, LG och Samsung visade alla upp nya tv-apparater med en svindlande upplösning om 7680x4320 – eller 8k om du så vill. Alla med storlekar kring 90-tumsstrecket för att betraktaren verkligen ska kunna se vilken skillnad den knivskarpa bilden gör i stort format.

Men det faktum att det i stort sett inte finns något äkta 8k-material att ta del av ännu gör att få tv-köpare lär ha 8k-tankar snurrandes i huvudet på shoppingrundan. Även om det 4k-material som skalas upp ser imponerande bra ut finns det i dagsläget egentligen inga incitament för att slå till på en 8k-pjäs redan i dag – särskilt inte med tanke på priset.

Sony 8k
Sony lanserade sina första 8k-apparater under CES 2019.

Mer spännande blir det i stället om vi tittar åt andra håll. Samsung visade upp nya versioner av sina mer konstnärligt utformade tv-pjäser i The Frame och Serif-serierna. Med sig hade man också en 75-tumsversion av den modulära mikro led-tv:n The Wall, som såg väldigt lovande ut med sitt utbyggbara koncept och grymma bildkvalitet. Jätten satsar nu stort på mikro led-tekniken och det ska bli spännande att se vad mer som kan tänkas komma på den här fronten framöver.

För första gången fick vi också chansen att se LG:s futuristiska. ihoprullbara oled-tv på nära håll. Räknar vi in Samsungs nya design-tv-apparater var trenden med att kunna gömma tv-apparaterna när de inte används tydlig på CES. Oled TV R, som LG:s uppseendeväckande satsning heter, blir naturligtvis väldigt dyr i ett första skede – men lita på att vi får se fler flexibla satsningar under de kommande åren.

5g: Mycket snack, lite verkstad

Inför CES flaggade vi för att mässan skulle präglas av nästa generations mobilnät. Så skedde förvisso i de flesta keynotes och anföranden, men 5g-kompatibla produkter var det faktiskt snålt med. Logiskt sett till att MWC i Barcelona äger rum om lite mer än en månad, men också eftersom 5g-nätet har otroligt lång väg kvar till full funktionalitet.

Ett par routrar var i stort sett allt vi fick, men med tanke på hur mycket talartid som ägnades åt 5g kan du lita på att i stort sett alla drakarna har stora satsningar på gång.

Netgear 5g router
Netgear hade med sig en 5g-router till Las Vegas.

I en glasmonter, lagom undanskymd i Samsungs megabås, visades en "5g prototype smartphone" upp. Det står redan klart att den koreanska mobiljätten, liksom flera andra, kommer att lansera 5g-telefoner redan i år – men även här finns det anledning att vara skeptisk. 5g har visserligen börjat rullas ut i extremt begränsad form i USA, men brist på master gör att det ska mycket till innan användaren får nytta av den blixtsnabba hastigheten och låga responstiden på riktigt.

Amerikanska AT&T gick enligt vissa över gränsen när man aviserade uppkopplingen "5g E" på sina telefoner, trots att anslutningen egentligen var 4g lte. Vi räknar kallt med mer smink, fluff och falsk marknadsföring från operatörerna i deras desperata försök att vara först. 

Laptops får monstergrafik

En väntad men välkommen nyhet var att Nvidias maxade RTX 2080-grafik tar plats i bärbara speldatorer. Enligt tillverkaren själv kan användare förvänta sig 20-procentiga prestandaökningar när det kommer till bärbart spelande – något som förstås gör underverk för krävande spelare på språng.

Hur storspelare som MSI, Asus och Alienware gjort för att säkra energieffektiviteten och kylningen i sina nya spelmonster behöver fortfarande tittas närmare på, men 2019 ser ut att bli ett fantastiskt år för spel-laptops.

ROG Mothership
Som en Surface på steroider. ROG Mothership kommer även med Nvidias senaste RTX-grafikkort för bärbara datorer.

Det var också fint att se tillverkarnas kreativa utsvävningar i spelsegmentet. Mest imponerades vi av ROG Mothership, som tar Microsofts flexibla Surface-koncept och applicerar det på en spelmaskin.

Från Dells spelmärke Alienware fick vi se Area-51M, som förutom ny design ska låta användaren byta ut kritiska komponenter med mycket större lätthet än tidigare. Att framtidssäkra en spel-laptop har aldrig varit enkelt, så Alienwares satsning är både lovvärd och välkommen.

För icke-spelare och kontorister fortsatte jakten på att få in så mycket skärm i ett så litet chassi som möjligt. Asus vann grenen med sina 97 procent i sin nya Zenbook S13, men även Acer imponerade med en ny laptop i Swift-serien. Frågan om var webbkameran ska placeras när skärmkanterna tunnas ut är mer aktuell än någonsin, och i fallet med Zenbook S13 blev resultatet en inverterad flärp som sticker ut ovanför skärmen. 

Apple var överallt och ingenstans

Iphone- och Mac-tillverkaren brukar föra en tillbakadragen tillvaro på de stora mässjippona. Om de dyker upp över huvud taget, vill säga. I år var man kanske inte på plats rent fysiskt, men kostade ändå på sig en gigantisk reklamskylt utanför mässan – en syrlig integritetspassning som proklamerade att "det som händer på din Iphone stannar på din Iphone". 

Iphone-reklam i Las Vegas
"Det som händer på din Iphone stannar på din Iphone".

Men reklamkuppen var inte allt. En av de verkligt stora nyheterna på årets CES-mässa var att Apples trådlösa streamingprotokoll Airplay återfanns i LG:s, Sonys och Samsungs nya tv-apparater.

Apple ser alltså ut att ha prioriterat ned försäljningen av sina egna Apple TV-boxar till förmån för att få ett så utbrett stöd för tekniken som möjligt, vilket av många ses som en tydlig indikation på att företagets beryktade streamingtjänst kanske inte är så långt bort.

Hela listan: Alla tv-apparater som får Airplay 2-stöd under 2019

Iphone-jättens nyfunna öppenhet märks också i det faktum att Itunes blir tillgängligt på Samsungs tv-modeller från 2018 och framåt. Med Itunes på Samsung-tv:n kan du lätt komma åt innehåll du köpt och laddat ned tidigare, men också hyra film med Apples tjänst direkt i tv:n. Stort!

Nu ska vi prata med allt!

Av de hundratals olika prylar vi stötte på under årets CES-mässa var det endast en handfull som inte gick att prata med via någon av röstassistenterna Apple Siri, Amazon Alexa, Google Assistent eller Samsungs Bixby. Tv-apparater, kylskåp, digitala tavelramar, hörlurar, dörrklockor, robotdammsugare, luftmätare, bilar och givetvis högtalare är några av alla exempel i en extremt lång lista på prylar som stöder röststyrning.

Särskilt påtaglig var kampen mellan Amazon och Google. Det sistnämnda företaget var precis överallt. Monorail-tågen var fulltapetserade med Assistent-reklam, varenda en av Las Vegas monsterbillboards skrek "Hey Google" och tusentals overallklädda Google-medarbetare hängde i de olika montrarna för att meddela sin kompatibilitet med de alla olika prylar som visades upp.

En tydlig trend för 2019 är att pryltillverkarna väljer att stödja båda röstassistenterna, där det för bara ett par år sedan var exklusivitet som gällde åt ett eller annat håll.

Framtiden ser med andra ord väldigt ljus ut för den som hatar att använda dedikerade appar eller masa sig fram till en analog knappsats för att något ska hända. Som svenska teknikjournalister går vi allt oftare och funderar på när Amazon får tummen ur och tar Alexa till Sverige, men frågan är inte alls lika angelägen nu när Google Assistent talar vårt språk.