Testad produkt: Jabra Elite 85h
Pris: 2 990 kronor hos Webhallen.

På senare tid har vi testat flera av tillverkarens in ear-modeller och kan bara konstatera att Jabra numera lyckas med de flesta företag de tar sig an. En jämn, hög kvalitetsnivå överlag med bra ljud, komfortabel och säker passform samt en riktigt trevlig tillhörande app (i de fall hörlurarna är kompatibla), är till stor del grunden till framgången. Så det är med tillförlit vi nu tar oss an de helt nya Elite 85h, ett par större over ear-hörlurar med aktiv brusreducering.

Snygg yta, men drar år sig damm

Elite 85h är återhållsamt designade, här i utförandet Titanium Black, och med både bygelns och kåpornas utsidor klädda i tyg som förmedlar en något mer lyxigare känsla än motsvarade modeller tillverkade uteslutande av hårdplast. Men materialet drar åt sig både damm och pollen, vilket är mindre trevligt.

Komfort går alltid och diskutera, vissa gillar ett fastare grepp medan andra uppskattar en mjukare sättning. I detta fall känns kuddarna initialt riktigt mjukt stoppade med efter någon timmes användande gör bygelns hårda fjädring sig påmind och trycket mot området runt örat blir nästintill plågsamt. Men som sagt, smaken är som…    

Jabra Elite 85h

Kåporna kan bådes vikas inåt samt vinklas för att ta så lite plats som möjligt när de inte används. När de vinklas stängs de även av, för att sedan slås på igen när de återigen rätas ut. Smidigt då du således inte behöver tänka på att stänga av dem när du lägger ner dem i det tillhörande fodralet. Det går även att aktivera ”on ear detection” och då pausas musikuppspelningen så fort du tar av dig hörlurarna, samt återupptas när du placerar dem över öronen igen.

På kanten av vänster kåpa finns endast en knapp, och den har tre olika lägen – aktiv brusreducering, ”hear through” där omgivande ljud istället förstärks, eller ”off”.

Motsvarande knapp på den högra kåpan aktiverar telefonens röststyrningsfunktion och under den hittar vi usb-kontakten för laddning samt en 3,5 millimeters ljudkabelingång. På utsidan är själva knapparna för musikstyrning och samtalshanteringen placerade, och handhavandet är logiskt och det går snabbt att lära sig de olika kommandona. Ett snabbt tryck på den övre eller undre knappen höjer/sänker volymen, med ett lite längre tryck byter du låt framåt alternativt bakåt. Med knappen placerad i mitten pausas eller återupptas uppspelningen alternativt svarar på eller avslutar ett samtal.   

Bra och användbar app

I appen finns tre olika förinställda lägen att välja mellan beroende på i vilken omgivning lyssnaren befinner sig i, samt ett anpassningsbart läge där du kan justera in just din optimala favoritkonfiguration, inklusive ljudet, med hjälp av en femstegad equalizer. Till vartdera läget kan du även välja mellan sex olika fasta ljudlägen, såsom ”speech”, ”bass boost” eller ”energize”.

Jabra Elite 85h
Användarvänlig och matig app.

Smartsound är en annan funktion som kan aktiveras i appen och då analyseras omgivningen av hörlurarna kontinuerligt och inställningarna ändras automatiskt. Vidare finns även en kartfunktion som visar var du senast förlorade kontakten med hörlurarna. Den aktiva brusreduceringen presterar överlag riktigt bra, framförallt under flygningar där just denna kategori hörlurar behövs som allra mest. Jabra rår inte på exempelvis Sonys WH-1000XM3, men nästintill och det är ett riktigt bra betyg.

Ljudet från Elite 85h är klart godkänt. Vi gillar det dynamiska och detaljerade mellanregistret samt det den krispiga övre delen av frekvensområdet. Basåtergivingen känns emellanåt något överdriven och slår till och med igenom i vissa av låtarna vi matar hörlurarna med. Detta går givetvis att justera och motverka i appens equalizer, men det hör inte till vanligheterna att det ens ska behövas.
   

Omdöme

Elite 85h presterar riktigt bra både när det gäller ljudkvalitet och brusreducering, fattas bara annat med ett pris på närmare 3 000 kronor. Vi gillar också den smarta funktionen Smartsound som anpassar ljudet automatiskt efter omgivningen. Komforten är däremot inte den bästa då kåporna spänner alldeles för hårt mot huvudet. Även priset känns aningen för högt med tanke på konkurrensen.

Specifikationer

Modell: Jabra Elite 85h
Testad: Maj 2018
Mer info: Jabra
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Element: 40 millimeter
Anslutning: Bluetooth 5.0
Stöd för: HSP v1.2 , HFP v1.7, A2DP v1.3, AVRCP v1.6, PBAP v1.1, SPP v1.2
Batteritid: Upp till 41 timmar (med ANC av) / Upp till 36 timmar (med ANC på)
Frekvensåtergivning: 10 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 296 gram
Övrigt, Finns i färgerna Titanium Black, Black, Gold Beige samt Navy
Rek. pris: 2 990 kronor
Pris: 2 990 kronor hos Webhallen.

plus

Snygg design.
Bra ljud.
Brusreduceringen samt hear through-funktionen.
Appen.

minus

Dyra.
Basåtergivingen vid hög volym.
Hård passform.

Betyg 4 av 5