Testad produkt: Airthings Wave Mini
Pris: 838 kronor hos Proshop.

För snart två år sedan testade vi Airthings Wave, som på ett smart och smidigt sätt mäter radonnivåerna i hemmet. Airthings har sedan dess även lanserat Airthings Wave Plus, som förutom radonnivåer även mäter lufttryck, koldioxidhalt och lättflyktiga organiska föreningar (VOC) inomhus. Båda dessa mäter även temperatur och luftfuktighet.

Nu lanserar de Airthings Wave Mini, som namnet antyder en mindre och mer begränsad version av de tidigare mätarna, men samtidigt med ett betydligt lägre pris (900 kronor, att jämföra med 1 900 kronor för Airthings Wave och 2 800 kronor för Airthings Wave Plus). Tanken är god i teorin, men i praktiken lämnar den en del övrigt att önska.

Superenkelt

Att komma igång med och använda Airthings Wave Mini är verkligen enkelt. Bara att ladda ned appen, skapa ett konto, och koppla ihop mobilen med den batteridrivna dosan. Sedan är det bara att placera ut den där man vill få sina mätvärden. Den vill visserligen ha en vecka på sig för att kalibrera, men man behöver inte göra något annat är att låta den stå still på en hylla eller uppsatt på en vägg/i ett tak.

Så har han byggt ett av Sveriges smartaste hem

Airthings Wave Mini visar sedan temperatur, luftfuktighet och lättflyktiga organiska föreningar (TVOC – Total Volatile Organic Compounds). Dessa föreningar mäts i ppb (parts per billion, alltså antal per miljard) och kan vara orsakade av allt från ämnen som avges helt naturligt från människor (som aceton från utandning och metan från matsmältning) och parfymer till matlagning, rengöringsmedel eller matlagning. Kort sagt väldigt många olika saker.

Airthings Wave Mini

Håller man handen framför Airthings Wave Mini lyser en liten lampa grönt, gult eller rött. Dessa färger motsvarar ”bra”, ”medel” eller ”dåligt”. För TVOC betyder exempelvis grönt under 250 ppb, gult innebär ett värde mellan 250 oh 2000 ppb och rött är över 2000 ppb. I appen kan man sedan få mer exakta värden.

I allra bästa fall får man förstås ett grönt ljus, men blir det gult eller rött så bör man försöka göra något åt luftkvaliteten. Vissa orsaker till det höga värdet är inte så svåra att lokalisera och åtgärda, som matlagning, nyligen använda rengöringsmedel eller ett doftljus som har stått och brunnit. Då är det bara att sätta på fläkten, släcka ljuset och/eller öppna fönstret och vädra ut ångorna från rengöringsmedlet.

Andra kan vara lite mer svåråtgärdade, som de ämnen som avges naturligt från människor. Lösningen blir då att vädra eller möjligtvis installera en luftrenare.

Begränsad

Airthings Wave Mini fungerar bra och gör precis det den lovar att den ska göra. Den håller koll på det grundläggande för luftkvaliteten. Men denna begränsning är samtidigt en rätt stor svaghet. För jämfört med storasyskonen, och då främst Airthings Wave Plus, saknas några viktiga funktioner. Airthings Wave Mini klarar varken av att mäta radonnivåer, koldioxid eller lufttryck, vilket Airthings Wave Plus gör.

Airthings Wave Mini

Om man verkligen bryr sig om kvaliteten på luften och inomhusmiljön känns det därför märkligt att välja en apparat som ger så ofullständiga resultat som Airthings Wave Mini ger. Bättre då att lägga till pengar och få en fulltäckande rapport där man inte missar någon viktig faktor.

Det skulle kännas väldigt dumsnålt att lägga pengarna på en Airthings Wave Mini och missa att exempelvis radonnivåerna är oacceptabelt höga.

Omdöme

Airthings Wave Mini gör förvisso vad den ska, men känns ändå som en ofullständig produkt. Satsa istället på storasyskonet Airthings Wave Plus som visserligen är dyrare, men samtidigt är en mycket mer komplett produkt. Möjligtvis kan Airthings Wave Mini fungera som ett komplement till denna.

Specifikationer

Produkt: Airthings Wave Mini
Testad: November 2019
Tillverkare/kontakt: Airthings, airthings.com.
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS.
Strömförsörjning: 3 x AA-batterier.
Mått: 8.0 x 8.0 x 2.5 centimeter.
Vikt: 140 gram.
Funktioner: Mäter TVOC, temperatur och luftfuktighet.
Övrigt: Stöd för Google Assistant och Amazon Alexa.
Cirkapris: 900 kronor.
Pris: 838 kronor hos Proshop.

plus

Lättanvänd.
Bra och lättöverskådlig app.
Billig.

minus

Begränsade funktioner.