Testad produkt: Nokia 8.1
Pris: 4 190 kronor hos Dustin.

Sedan Nokia nystartade för ett par år sedan har tillverkaren HMD släppt en mängd telefoner i budget- och mellanklass – men ett riktigt flaggskepp saknar de fortfarande, i alla fall i Sverige. Det närmaste de kommit är småtråkiga Nokia 8 och Nokia 8 Sirocco med lyxigt yttre, men med hårdvara som låg efter.

Nu har de släppt Nokia 8.1. Men till skillnad från Nokia 7.1 som var en uppgradering på de flesta punkter av Nokia 7, är Nokia 8.1 inte en direkt uppföljare till Nokia 8. Den har bantats i prestanda och fått helt ny design.

Ett steg ner i prestanda och pris

Det här är snarare en smartphone i närmast premium-klass, som en Samsung Galaxy A9 eller en Honor 10. Prislappen är också satt därefter. Nokia 8.1 kostar mellan 4 200 och 4 500 kronor i större svenska butiker, till skillnad från Nokia 8 som kostade över 6 000 kronor vid lansering.

Nokia 8.1
Nokia 8.1 är en relativt bred och tung telefon. 

Nokia 8.1 är byggd på systemkretsen Snapdragon 710, en modell vi inte sett så mycket av sedan den lanserades förra våren. Den har åtta kärnor, men inte fyra snabba och fyra strömsnåla som de flesta andra, utan två för prestandatopp och hela sex kärnor för enklare uppgifter.

Det gör att vi får bra topprestanda när det behövs, utan att det hamnar i absoluta toppklass. I gengäld har den god fördelning av enklare processer på många kärnor. Vi upplever inget som går direkt långsamt, men den där riktiga prestandatoppen som behövs för till exempel blixtsnabb efterbehandling av foton saknas. Vi får 4 GB ramminne och 64 GB lagring, med möjlighet att stoppa in mikro-sd-kort i en av de två sim-kortsplartserna.

Massiv lur i glas och metall

Designen påminner om Nokia 8 Sirocco, men med avlång skärm och utan böjda glasytor. Det är plana glas med droppformade kanter framtill och baktill, och mattsvart metallram runtom.

Med sin 6,18 tumsskärm och inte särskilt tunna skärmkanter är Nokia 8.1 något bred att greppa, och dessutom tyngre än många mobiler med liknande egenskaper. På baksidan sticker en kamera med dubbla linser ut ett par millimeter extra.

Nokia 8.1
Usb-c och monohögtalare i botten. Hörlursuttag sitter på ovansidan.

Som alltid med helblank, svart glasbaksida får vi snabbt fingeravtryck och tydligt damm i ytan. Men det är svårt att dra av poäng för det, då i princip varenda flaggskeppsmobil dras med samma dilemma.

Ljusstark skärm med hdr

Bildskärmen har 1 080p-upplösning och 18:9 i bildförhållande, plus några pixlar extra upptill på vardera sida av flärpen – som rymmer kamera och högtalare. Den panelen är rätt så bred, vilket gör att utrymmet för att visa notifikationsikoner är irriterande litet.

Bortser vi från det är skärmen annars en riktigt positiv upplevelse. Det är en ljusstark ips-panel med fin stuns i färgerna, god kontrast så länge vi inte maxar ljusstyrkan och HDR 10-stöd för extra färgdjup. Standardäge för skärmen är ett dynamisk läge som ska anpassa färgerna efter typen av innehåll. Det finns också ett separat blåljusfilterläge.

Nokia 8.1
Skärmen håller hög kvalitet, men det minimala utrymmet för notifikationer i ovankant är irriterande. Notifikationslisten är som standard svart, så den stora flärpen syns knappt.

Telefonen dämpar automatiskt skärmen lite väl mycket för vår smak, men det kan vara bra för att spara på batteriet, då en ljusstark ips-skärm annars är en stor energibov. Nokia 8.1 har ett 3 500 mAh stort batteri, och ur det får vi ut mellan sex och tio timmar aktivt användande. I alla fall om vi undviker att spela spel eller filma, vilket drar extra energi. Vid genomsnittlig vardaglig användning räcker batteriet utan problem mellan ett och två dygn.