Plantronics Backbeat Fit 3100 är ett par annorlunda true wireless-hörlurar designade för en mer aktiv livsstil, och med en helt partikel- och vattentät konstruktion. Passformen är även den utformad för att klara av tuffare utmaningar, dels genom en bygel som löper runt utsidan av örat, gels genom en liten vinge på motsatt sida av själva silikonsnäckan för extra stöd.

Båda dessa är fast monterade och kan således inte bytas ut mot alternativ i en annan storlek. Vilket inte heller ska behövas – enligt tillverkaren ska denna konfiguration passa 90 procent av alla öron.
 

Tryckkänsliga kontroller som fungerar utmärkt

Hörlurarna kommer med ett laddningsfordral som är större än vad vi är vana vid och med en dragkedja istället för ett vikbart lock. Hörlurarna stängs av och laddas automatiskt när de placeras i sina hållare. Batteriet levererar runt fem timmars användande, plus ytterligare tio timmar från laddningsfodralet.

Plantronics Backbeat Fit 3100

På utsidan av vardera hörlurar finns en tryckkänslig kontroll som du antingen bara vidrör genom att trycka lätt med fingret, eller trycker in beroende på vilket kommando du vill förmedla. På den högra trycker du in knappen en gång för att pausa eller återuppta uppspelningen, två gånger för att byta spår framåt samt tre gånger för att hoppa tillbaka i låtlistan. Med samma knapp svarar du på och avslutar inkommande samtal.

Med den vänstra reglerar du volymen, alternativt styr styra två valbara funktioner. De olika alternativen hittar du i appen, där du väljer vilken funktion som ska aktiveras när du trycker. Här finns bland annat röststyrning, batteristatus, timer, klocka, stoppur eller automatisk uppspelning av en av dina spellistor i Spotify.

Den sistnämnda får vi emellertid inte att fungera korrekt – istället för att spela upp den förvalda spellistan väljs den senaste använda varje gång. Sammantaget fungerar annars kontrollerna riktigt bra. Det är även bra att du i appen kan spegelvända funktionsknapparnas användningsområde från höger till vänster och vice versa.

Plantronics Backbeat Fit 3100

Släpper in omgivningen

Passformen har vi redan nämnt och hörlurarna sitter onekligen på plats oavsett fysisk aktivitet. Däremot kan det fasta trycket i örongången ge upphov till ett visst obehag efter någon timmes användning. Öronsnäckornas konstruktion kallas Always Aware och innebär att de snarare släpper in ljud från omgivningen istället för att isolera.

Skillnaden är försumbar vid musiklyssning men pausas uppspelningen kan du konversera och lyssna av omgivningen utan att du behöver ta av dig hörlurarna.   

Ljudet i sig får godkänt. Vi saknar vissa detaljer i mellanregistret och övre delen av tonomfånget saknar en tydlig diskant, och går mer åt det dova hållet. Även basåtergivningen underpresterar något.

Omdöme

Prisvärda Backbeat Fit 3100 riktar sig till den mer aktive användaren och i appen finns en hel del valbara funktioner dedikerade för ändamålet. Funktionaliteten liksom den vattentäta konstruktionen är bra och batteritiden räcker till för de flesta. Ljudkvaliteten lämnar en del att önska och de relativt stora silikonsnäckorna kan vid längre tids användande skapa ett visst obehagligt tryck i örongångarna.


Fakta Plantronics BackBeat Fit 3100

Testad: januari 2018
Mer info: Plantronics
Typ: True Wireless-hörlurar
Element: 13,5 millimeter
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: Upp till 5 + 10 timmar 
Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: ja
Vikt: 12 gram vardera, laddningsdosan 86 gram 
Övrigt: IP57-klassade
Pris: 1 549 kronor hos Kjell och Company.

plus

Bra pris.
Sitter bergfast.
Batteritid.
Användbara extrafunktioner för träning.

minus

Enbart en storlek öronsnäckor medföljer.
Ljudet skulle kunna vara bättre.

Betyg 3 av 5