Vi har nu verkligen kommit tillbaka till framtiden. Drömmen om de självknytande Nike-skorna är nu inte bara verklighet utan dessutom något nästan vem som helst kan skaffa sig.

Nike har nämligen lanserat skorna Nike Adapt Basketball, de första skorna i en ny serie kallad Nike Adapt som använder en avancerad självsnörande teknik kopplad till en mobilapp. De har utvecklats för att användas även av professionella basketspelare och har testats av bland andra Boston Celtics-forwarden Jayson Tatum.

Nike Adapt-tekniken går ut på att ett antal sensorer känner av hur tung och stor foten är, varefter en motor drar åt ett snörsystem. Användaren kan med hjälp av en app ställa in hur tajt skon ska sitta för att anpassa passformen till aktiviteten. Nike ger som exempel en basketspelare som under en timeout låter skon släppa greppet för att foten ska kunna vila bättre, men sedan drar åt den igen när spelet drar igång.

Nike utlovar löpande uppdateringar av den inbyggda mjukvaran via appen, så att nya funktioner, buggfixar och förbättringar kan rullas ut till alla kunder och inte bara nya.

Adapt Basketball ska släppas i februari och kostar cirka 3 500 kronor.