Svenska banker har varit långsamma med att rulla ut stöd för mobilbetalningar, både med Apples och Googles versioner. Samsung Pay har stöd hos fler banker och andra betalkort, men finns å andra sidan bara på företagets egna mobiler.

Swedbank och Sparbankerna har hakat på Samsung Pay, men istället för att ge stöd för de två systemen Apple Pay och Google Pay har företaget nu lanserat en egen tjänst: Swedbank Plånbok.

Läs också: Så kommer du igång med Google Pay – och gör mobilen till en plånbok

Swedbank Plånbok använder nfc-kretsen i Android-mobiler (fungerar alltså inte med Iphone) och ska kunna användas överallt där det finns vanliga kontaktlösa betalterminaler, skriver Swedroid.

Enligt en av kommentatorerna på Swedroid som har testat är lösningen lite mer omständlig än Google Pay. Du måste nämligen öppna appen, välja ditt kort och godkänna med Bank-ID innan du kan hålla telefonen mot terminalen och betala.

Läs också: Klarna ger stöd för Apple Pay

Swedbank Plånbok finns här. Kunder i en ansluten sparbank ska istället hämta appen Sparbanken Plånbok.

Gällande eventuellt framtida stöd för tjänsterna Google Pay och Apple Pay är det tillknäppt från Swedbanks sida. På kundernas frågor svarar banken att man inte har någon information att ge i dagsläget, vilket ligger i linje med de svar vi själva fått i tidigare kontakt med Swedbank.