Sökmotorn Duckduckgo är populär bland integritetstörstande användare som är trötta på att konstant spåras av Google. Ett problem med den har varit att den inte har alls lika bra kartor som Google och Bing – Duckduckgo har använt Openstreetmap, ett system som uppdateras av frivilliga användare.

Nu har de kartorna bytts ut mot kartor från Apple Maps, i ett nära samarbete med företaget, skriver Duckduckgo om uppgraderingen.

Apple Maps JS är ett api (programmeringsgränssnitt) webbutvecklare kan använda för att visa Apples kartor på webben. Tjänsten är gratis för begränsad användning men kostar därefter. Det är okänt om Apple har gett Duckduckgo rabatt eller rent av gjort det helt gratis.

Både Duckduckgo och Apple vurmar mycket för integritet på nätet och sökmotorn är känd för att inte spåra användarna. Det gäller även kartsökningar och om du gör en lokal sökning raderas din ungefärliga position omedelbart efter att sökresultaten har genererats.

De nya kartorna visas både på dator och mobil och du kan söka efter adresser, platser, lokala företag, typer av företag (exempelvis ”pizzerior”) och söka i närområdet (till exempel ”caféer i närheten”).