Portabla överfallslarm är i sig ingen nyhet – det finns uppsjö av billiga lösningar från några tior och uppåt. Dessa är emellertid ganska enkla och brukar enbart använda en ljudsignal för att skrämma bort en eventuell angripare. I förlängningen kan de även väcka andras uppmärksamhet och öka möjligheten till att få hjälp.

Problemet är att ljudande larmsignaler är så pass vanliga, i alla fall i storstadsregioner, att de riskerar att framkalla en axelryckning. Bara för att dra ett talande exempel: Vi utvärderar löpande flertalet hemlarm och när vi utlöst dessa i testsyfte är det sällan någon granne eller förbipasserande som reagerat.

Numera krävs mer än bara enbart en ljudsignal

I många fall krävs det förmodligen ytterligare åtgärder för att få en reaktion, och förhoppningsvis även snabb hjälp om en krissituation uppstår.

Ett sätt är givetvis att kontakta nära och kära, det vill säga de människor som utan att tveka skulle rycka ut för att bistå dig. Men att mitt under ett eventuellt överfall lyckas med konstycket att ta fram telefonen och ringa till någon av dessa är orealistiskt. Det är här Run Angel kommer in i bilden som ett alternativ.

Run Angel

På håll ser Run Angel ut som vilket aktivitetsarmband som helst. Det är tillverkat i gummi och ska precis som ett armbandsur sitta runt handleden, men istället för en boett finns här en liten högtalare som skickar ut en högfrekvent signal på 120 decibel, samtidigt som en liten led-lampa blinkar rött när larmet aktiveras.

Ljudsignalen hörs bra i en tyst omgivning, men för att sticka ut i en bullrigare miljö känner vi att det skulle krävas ytterligare några decibel.

Enkel konstruktion och smidig app

På mitten finns en större knapp som aktiverar larmet, och under den sitter en mindre knapp som avslutar detsamma om du råkat starta ett falsklarm. Med den mindre knappen startar du även upp enheten genom att hålla in den ett par sekunder, och då aktiveras även bluetooth.

Med hjälp av bluetooth kopplas enheten ihop med din smartphone och till den dedikerade appen där du administrerar produktens alla funktioner – eller kanske mer exakt vad som ska hända om det uppstår en nödsituation. Du behöver således även alltid ha Run Angel ansluten till din telefon för att det ska fungera fullt ut. 

Run Angel

Först och främst måste du skapa ett konto med dina kontaktuppgifter, varpå du får ett sms för att verifiera att du är den du uppger dig för att vara. Därefter söker appen efter enheten, och inom ett par sekunder är kommunikationen upprättad.

Därefter ska du lägga till dina ”Guardians” det vill säga de nära och kära du vill ska larmas om du trycker på överfallslarmet. Du kan lägga till tre förvalda mottagare, och dessa får efter registrering ett sms som bekräftelse.

Du kan välja mellan en kombination av både ljudsignal och ett meddelande till dina mottagare eller ett så kallat tyst larm, där bara notifieringen skickas iväg. Det går även att ställa in så att enbart ljudsignalen aktiveras utan att appen vidarebefordrar larmet. Skulle ett skarpt läge uppstå och du trycker på knappen börjar signalen ljuda direkt.

I appen kan du i förväg välja om larmet även ska varna dina förvalda mottagare efter 5 alternativt 10 sekunder. Detta mest för att du ska hinna med att avaktivera ett falsklarm. Har tidsfristen väl löpt ut får de utvalda varsitt sms och ett mejl som visar datum, tid och platsen du befann dig på vid tidpunkten då larmknappen trycktes ner.

Samtidigt som detta sker förlorar du även en av de tolv aktiveringar som ingår i köpet. När dessa är förbrukade kan du i appen beställa ytterligare aktiveringar som betingar hutlösa 119 kronor för tio stycken. Det här konceptet är lite märkligt; eftersom aktiveringarna går via din telefon och inte kostar tillverkaren något känns det bara dumt och girigt att bygga in begränsningen. Nu lär vi väl förhoppningsvis inte bli överfallna så ofta, men om du exempelvis vill testa funktionen eller visa vänner och bekanta hur larmet fungerar kan begränsningen skapa problem.

Priset på larmet är en annan faktor, och med tanke på den plastiga konstruktionen och något billiga materialkänslan känns det rekommenderade priset på närmare 1 000 kronor som rena rånet.

Run Angel

Omdöme
Vi gillar tanken bakom Run Angel och övriga produkter som kan medverka till en ökad trygghet i samhället, och som förhoppningsvis även kan avskräcka en eventuell gärningsman från att begå brott. Funktionellt fungerar det bra; appen är enkel att förstå sig på och de förvalda mottagarna larmas blixtsnabbt med både tidpunkt och plats för att kunna bistå den utsatte. Ljudsignalen är däremot relativt låg och det blinkade led-ljuset är knappt noterbart. Och priset är för högt.

Fakta Run Angel

Testad: Januari 2019
Typ av produkt: Uppkopplat portabelt överfallslarm
Tillverkare: Run Angel
Anslutning: Bluetooth 4.0
Alarmvolym: 120 dB
Batteritid: Upp till 2 veckor (om alarmet ej har utlösts)
Laddningstid: Upp till 3 timmar
Vikt: 24 gram
Pris: 647 kronor hos Outnorth.

plus

Bra funktioner
Enkel och överskådlig app
Bra passform, enkelt att bära

minus

Relativt låg ljudsignal
Priset
Endast tolv larmaktiveringar ingår utan kostnad

Betyg 3 av 5