Senaste uppdateringen (2019-04-08):

Android Q kan få 3d touch-liknande funktion

Nästa version av Android Q ser ut att få stöd för ”djupa tryck,” något som låter likt det som redan finns i flera men inte alla Apples Iphone-modeller. Det skriver 9 to 5 Google, som hittat ny information i nuvarande betaversion av Android Q.

Android har redan gester för långa tryck, men med stöd för djupa tryck ska systemet även känna av om vi trycker hårdare på skärmen. Ett hårdare tryck öppnar samma typer av genvägar som idag ges vid ett långt tryck, men detta kan såklart komma att ändras i framtiden om Google vill detta.

Ännu finns ingen information om det krävs ny hårdvara, eller om Google har hittat andra sätt att känna igen ett hårdare tryck på skärmen. Det finns inga Android-mobiler ännu med stöd för hårdare tryck, men snart har i alla fall operativsystemet stöd för det.


Tidigare (2019-04-04):

Andra betaversionen släppt

Under onsdagen släpptes den andra betaversionen av Android Q, den kommande versionen av Googles operativsystem.

Den största förändringen är Bubbles, en ny funktion som gör att notiser och meddelanden placeras i ett flytande fönster på skärmen. Google uppmanar utvecklare att inte implementera funktionen i onödan, detta då det kan bli irriterande om den används för ofta.

Bubbles
Foto: Google

En annan nyhet är möjligheten att ge tillgång till trådlösa nätverk med hjälp av qr-koder. På så sätt behöver du inte oroa dig för att ditt lösenord kommer på drift.

Vidare blir det möjligt att ångra raderingen av en app, något som kan vara smidigt om du råkat radera en app av misstag.

Avslutningsvis har Google gjort en del ändringar bland inställningarna, till exempel får vi mer kontroll över när appar ska kunna se var vi befinner oss.

Mer information om nyheterna i Android Q kommer vi säkerligen att få på Google I/O som anordnas den 7-9 maj.


Tidigare (2019-03-14):

Säkerhetsfokus i första betan

Utvecklingen av Android Q (10.0) pågår för fullt och under onsdagen skickades den första betaversionen ut till utvecklare, rapporterar Android Developers Blog.

Fokus för den nya versionen av Googles operativsystem ligger på säkerhet och integritet. Bland annat kommer insamlingen av platsdata att begränsas, liksom möjligheten för appar att komma åt dina bilder och filmklipp. Dessutom ska det bli svårare för appar att komma åt serienummer och IMEI.

I övrigt erbjuds stöd för det nya videoformatet AV1 och förbättrat stöd för ansiktsigenkänning. Dessutom ska Android Q anpassas för vikbara enheter som Samsung Galaxy Fold och Huawei Mate X.


Tidigare (2019-01-17):

Sajten XDA påstår sig ha kommit över en mycket tidig version av Android Q, nästa stora uppdatering efter dagens Android Pie. XDA har bland annat hittat ett särskilt läge som ”tvingar ett experimentellt desktop-läge på externa skärmar”. Det låter onekligen som att Google inspirerats lite grann av Samsungs Dex-lösning.

Vidare har XDA även hittat ett mörkt läge, passande för telefoner med oled-skärmar eller bara för att inte bli bländad när vi surfar i mörkret.

Android Q lär visas upp av Google i maj 2019, och släppas till allmänheten nästa höst om Google följer sina tidigare mönster. Vad Q står för är fortfarande oklart.