Senaste uppdateringen (2019-05-11):

Androids nya live-undertexter blir mer begränsat än vi trodde

Live Captions är ett imponerande och användbart nytt verktyg i Android Q som automatiskt undertexter video och podcaster på din telefon, perfekt för den som är hörselskadad eller som bara vill kolla på en video utan ljud.

Men funktionen kräver vass hårdvara, och kommer tyvärr inte kunna lanseras lika brett som vi hade hoppats. Live Captions kräver en hel del arbetsminne och lagringsutrymme för att över huvud taget fungera, rapporterar Venturebeat, och kommer bara komma till ett fåtal high-end-mobiler.

Missa inte! 7 av de viktigaste nyheterna från Google I/O

Google ska släppa en lista på exakt vilka telefoner som stödjer Live Captions när vi närmar oss Android Q-lansering, och man lovar även att denna lista ska utökas eftersom.


Uppdaterad (2019-05-10):

Inget gest-tvång för Android-tillverkare

Android Q har i sin nyligt släppta tredje betaversion en rad nya navigationsgester för att ta sig runt i systemet istället för de klassiska tre knapparna i botten. Men samtidigt som Google introducerar sina egna gester har andra Androd-tillverkare som Oneplus i Motorola egna gester – upplagt för förvirring och krockar med andra ord.

Google uppmanar visserligen mobiltillverkare att använda företagets egna gester, allt för att inte förvirra sina kunder med olika gester på olika mobiler trots i grunden samma operativsystem. Det berättar Google för Android Authority.

Man kommer dock inte hindra tillverkare från att använda egna gester om de hellre gör det. Den som har vant sig med exempelvis Oneplus gester bör därmed kunna fortsätta med det även när Android Q släpps till allmänheten.


Uppdaterad (2019-05-08):

Dessa mobiler kan prova Android Q-betan

Den tredje betaversionen av Googles nästa Android-version, och tack vare företagets nya initiativ Project Treble för att rulla ut uppdateringar till fler telefoner snabbare kan fler än bara Pixel-användare testa kommande Android Q. Det skriver google på sin blogg.

Förutom första Google Pixel, Pixel 2, Pixel 3, kan följande modeller testa betan av Android Q (varav flertalet inte saluförs i Sverige).

Denna tredje betaversion bör har rensat ut de värsta buggarna, men det kan vara på sin plats att påminna om att det sällan är en bra idé att installera beta-programvara på ens primära telefon.

Med det sagt, sugen på att testa? Kör du Pixel börjar du på denna länk. För beta-intresserade utan Pixel-telefon är det denna länk som gäller.


Uppdatering (2019-05-07): 

Fler än 50 nya integritetsinställningar

Google delade under tisdagskvällens Google I/O-konferens med sig av flera nyheter i kommande Android Q, den tionde versionen av Android.

Precis som en del rykten skvallrade om har Google sett till att Android Q ska vara redo för kommande tekniker som är i ropet nu: 5g och vikbara telefoner. Android Q blir enligt Google själva det första operativsystem att få stöd för just 5g. Samtidigt ska systemet klara av att anpassa sig efter skärmar som ändrar storlek när de viks ut, upp – eller hur de telefonerna nu kommer vikas – och få förbättrat stöd för multitasking. Stöd för mörkt läge över hela systemet är en annan efterlängtad nyhet.

Galaxy Fold: Vi kollar in Samsungs vikbara smartphone

Andra viktiga teman är integritet och digital hälsa. Android Q ska innehålla mer än 50 nya funktioner som alla fokuserar på integritet, bland annat samlas flera inställningar under en kontrollpanel i Inställningar. Vi får större och mer finkänsliga kontroller över platsdata och i en ny funktion kan vi välja att dela platsdata med appar bara när de är aktiva.

Fler nyheter i korthet:

  • Säkerhetsfixar ska kunna installeras i bakgrunden, lika enkelt som i uppdaterar appar, och utan att starta om telefonen.
     
  • Funktionen Digital Wellbeing får Focus Mode: Berätta för telefonen vilka appar som du tycker är mest störande (exempelvis Meddelanden och Mail). När vi aktiveras Focus mode kommer inga notiser från just dessa appar förrän vi lämnar läget.
     
  • För döva eller hörselskadade kommer en annan välkommen nyhet: Live captions är undertexter som genereras automatiskt till media – videor, poddcaster och ljudmeddelanden – som spelas upp på telefonen. Fungerar gissningsvis bara på engelska till att börja med.

Tidigare (2019-04-08):

Android Q kan få 3d touch-liknande funktion

Nästa version av Android Q ser ut att få stöd för ”djupa tryck,” något som låter likt det som redan finns i flera men inte alla Apples Iphone-modeller. Det skriver 9 to 5 Google, som hittat ny information i nuvarande betaversion av Android Q.

Android har redan gester för långa tryck, men med stöd för djupa tryck ska systemet även känna av om vi trycker hårdare på skärmen. Ett hårdare tryck öppnar samma typer av genvägar som idag ges vid ett långt tryck, men detta kan såklart komma att ändras i framtiden om Google vill detta.

Ännu finns ingen information om det krävs ny hårdvara, eller om Google har hittat andra sätt att känna igen ett hårdare tryck på skärmen. Det finns inga Android-mobiler ännu med stöd för hårdare tryck, men snart har i alla fall operativsystemet stöd för det.


Tidigare (2019-04-04):

Andra betaversionen släppt

Under onsdagen släpptes den andra betaversionen av Android Q, den kommande versionen av Googles operativsystem.

Den största förändringen är Bubbles, en ny funktion som gör att notiser och meddelanden placeras i ett flytande fönster på skärmen. Google uppmanar utvecklare att inte implementera funktionen i onödan, detta då det kan bli irriterande om den används för ofta.

Bubbles
Foto: Google

En annan nyhet är möjligheten att ge tillgång till trådlösa nätverk med hjälp av qr-koder. På så sätt behöver du inte oroa dig för att ditt lösenord kommer på drift.

Vidare blir det möjligt att ångra raderingen av en app, något som kan vara smidigt om du råkat radera en app av misstag.

Avslutningsvis har Google gjort en del ändringar bland inställningarna, till exempel får vi mer kontroll över när appar ska kunna se var vi befinner oss.

Mer information om nyheterna i Android Q kommer vi säkerligen att få på Google I/O som anordnas den 7-9 maj.


Tidigare (2019-03-14):

Säkerhetsfokus i första betan

Utvecklingen av Android Q (10.0) pågår för fullt och under onsdagen skickades den första betaversionen ut till utvecklare, rapporterar Android Developers Blog.

Fokus för den nya versionen av Googles operativsystem ligger på säkerhet och integritet. Bland annat kommer insamlingen av platsdata att begränsas, liksom möjligheten för appar att komma åt dina bilder och filmklipp. Dessutom ska det bli svårare för appar att komma åt serienummer och IMEI.

I övrigt erbjuds stöd för det nya videoformatet AV1 och förbättrat stöd för ansiktsigenkänning. Dessutom ska Android Q anpassas för vikbara enheter som Samsung Galaxy Fold och Huawei Mate X.


Tidigare (2019-01-17):

Sajten XDA påstår sig ha kommit över en mycket tidig version av Android Q, nästa stora uppdatering efter dagens Android Pie. XDA har bland annat hittat ett särskilt läge som ”tvingar ett experimentellt desktop-läge på externa skärmar”. Det låter onekligen som att Google inspirerats lite grann av Samsungs Dex-lösning.

Vidare har XDA även hittat ett mörkt läge, passande för telefoner med oled-skärmar eller bara för att inte bli bländad när vi surfar i mörkret.

Android Q lär visas upp av Google i maj 2019, och släppas till allmänheten nästa höst om Google följer sina tidigare mönster. Vad Q står för är fortfarande oklart.