Utvecklingen av Android Q (10.0) pågår för fullt och under onsdagen skickades den första betaversionen ut till utvecklare, rapporterar Android Developers Blog.

Fokus för den nya versionen av Googles operativsystem ligger på säkerhet och integritet. Bland annat kommer insamlingen av platsdata att begränsas, liksom möjligheten för appar att komma åt dina bilder och filmklipp. Dessutom ska det bli svårare för appar att komma åt serienummer och IMEI.

I övrigt erbjuds stöd för det nya videoformatet AV1 och förbättrat stöd för ansiktsigenkänning. Dessutom ska Android Q anpassas för vikbara enheter som Samsung Galaxy Fold och Huawei Mate X.

Mer information om nyheterna i Android Q kommer vi säkerligen att få på Google I/O den 7-9 maj.

Tidigare (2019-01-17):

Sajten XDA påstår sig ha kommit över en mycket tidig version av Android Q, nästa stora uppdatering efter dagens Android Pie. XDA har bland annat hittat ett särskilt läge som ”tvingar ett experimentellt desktop-läge på externa skärmar”. Det låter onekligen som att Google inspirerats lite grann av Samsungs Dex-lösning.

Vidare har XDA även hittat ett mörkt läge, passande för telefoner med oled-skärmar eller bara för att inte bli bländad när vi surfar i mörkret.

Android Q lär visas upp av Google i maj 2019, och släppas till allmänheten nästa höst om Google följer sina tidigare mönster. Vad Q står för är fortfarande oklart.