Produkt: Honor View 20
Pris: 5 690 kronor hos Dustinhome.

Igår hade Honor global lansering av toppmodellen Honor View 20 på ett event i Paris, och M3 var på plats för att få oss en första titt på det nya flaggskeppet. Det är bara ett drygt halvår sedan vi testade Honor 10, men det beror på att Honor-lurarna oftast släpps först på enstaka marknader österut, för att sedan introduceras i väst ett par månader senare.

Bästa smartphone just nu: Vi testar mobilerna i toppsegmentet

View 20 har gått att köpa sedan i december i vissa länder, men kommer till Europa först i mars. Exakt datum den släpps i Sverige är inte officiellt, inte heller vad den kommer att kosta. Sverige hör inte till den den handfull europeiska länder som får tillgång redan nu, utan vi får snällt vänta i ett par månader tilll.

Missa inte: Här köper du Honor View 20 billigast i Sverige

Är det en telefon värd att vänta på? Tja, vill du ha en lur som sticker ut med helt egen stil och enskilda intressanta tekniska egenskaper kan svaret vara "ja". Speciellt om du inte vill betala oförskämt mycket för en mobil i flaggskeppsklass.

Honor View 20
Honor View 20 i en av sina två blåa nyanser. Den andra är lite ljusare.

Stabil men stor

Byggkvaliteten känns toppen. Luren ligger bekvämt i handen, även om den hör till de bredare och tyngre. Det beror dels på en rejäl skärm, men också på att den som så många andra topplurar på senare tid har extra stort batteri på 4 000 mAh. Det bådar gott för batteritiden. Telefonen har ingen trådlös laddning, men däremot snabbladdning i samma klass som de flesta Huawei- och Honor-lurar.

Skärmen är dock en ips-panel och vi upplever att den har bra stuns i ljusstyrkan, vilket kan vara ett hot mot exceptionellt bra batteritid. Det avvaktar vi till vårt fulla test av luren för att avgöra.

Det mest uppenbara med View 20 syns redan på utsidan. Formen är rätt så konventionell, med plant 2,5d-glas framtill, böjda kanter och aluminiumram runtom, fingeravtrycksläsare och dubbelkamera på baksidan. Skärmen sträcker sig långt ut i alla kanter på framsidan.

Honor View 20
Fingeravtrycksläsare, två kameralinser och led-blixt baktill.

Färgglatt yttre med läckra reflexer

Honor satsar hårt på en ungdomlig framtoning, och de kallar sig för det ”mest älskade teknikvarumärket bland unga människor”. Vad det nu innebär. Ett sätt de vill profilera sig på är med ett iögonfallande yttre.

Ytan under glaset på baksidan har fått en intressant mönstring (”nanomönster” som tillverkaren kallar det) som gör att alla reflexer får en läcker v-formad stil. Det gör att den undviker att vara anonym trots att chassits utformning i stort sett är identisk med föregångaren.

Luren kommer i fyra färger – svart, två toner av blått (en djupare och en ljusare) och en röd. Två av dem, en av de blåa och den röda, ska vara framtagna tillsammans med italienska modehuset Moshcino. Förutom färgerna ser vi vid första anblick ingen skillnad på dem och de andra två. De kan eventuellt skilja sig åt i små detaljer och i gränssnittet, men ingenting som var uppenbart.

Honor View 20
Honor View 20 är inte tunnast eller lättast i klassen, men är fortfarande bekväm att greppa.

Först med hål

Den andra designdetaljen som drar blickarna till sig är att View 20 blir första Sverigeaktuella mobilen som har nya den skärmhålslösningen för selfie-kameran framtill. Det ryktas om att såväl nästa Oneplus som de kommande Samsung Galaxy S10-lurarna kommer att använda samma lösning, men här hinner alltså Honor först. Tror vi. Konkurrenter kan ju hinna smita förbi innan den svenska säljstarten.

Skärmhål innebär alltså att istället för en flärp i ovankant för selfie-kameran så finns här ett minimalt runt hål i skärmpanelen, precis lagom stort för att rymma kameralinsen. Den sitter i ena hörnet för att störa så lite som möjligt.

Det går givetvis inte helt att komma ifrån att det är just en svart prick i den annars så ljusstarka skärmen. För sådant som utrymme för notifikationer är det dock ett enormt lyft, och skärmen har extra pixlar på höjden, så den kan visa 18:9-video utan att hålet kommer i vägen.

Honor View 20
Skärmhålet ger luren en unik look även på framsidan.

Prestanda i toppklass

View 20 har mono-högtalare i botten och ett traditionellt hörlursuttag på ovansidan. Vi hade inte med oss några bra hörlurar för att kunna avgöra ljudkvalitén, men högtalaren har i alla fall uppfriskande hög volym och hördes väl även i den sorliga lokalen där telefonerna demonstrerades.

Honor View 20 har samma snabba systemkrets som Huawei Mate 20 Pro – Kirin 980 – med sina två extra snabba, två halvsnabba och fyra strömsnåla processorkärnor och dubbla separata ai-processorer.

Det är den just nu snabbaste Android-plattformen, även om vi förväntas oss att Qualcomm Snapdragon och Samsung Exynos kommer ikapp lagom tills dess att nya mobiler börjar presenteras runt Mobile World Congress i slutet av februari. Så att det är flaggskeppsprestanda här är det inget snack om.

Luren ska också ha fått ett vätskebaserat kylningssystem, som ska kunna trimma prestanda ytterligare. Hur den står sig mot Mate 20 Pro ska vi se senare när vi haft tillfälle att köra rejäla benchmarks på den.

Andra saker som Honor skryter med är att telefonen har tre wifi-antenner, och gps på dubbla frekvensband, vilket uppges öka precisionen. Det tål att synas i sömmarna.

Extra megapixlar

Slutligen var det mycket fokus på kameran. Och det är lätt att förstå varför. Något vi hört mycket om inför mobilkameraåret 2019 är de kommande 48-megapixelsensorerna från både Sony och Samsung. Och en av dem hittar vi alltså här, Sony IMX586 ,ed ½ tum stor sensoryta och just 48 miljoner pixlar att sampla.

Det är inget vi rekommenderar att du gör konstant. Kameran är som standard inställd på 12 megapixlars upplösning, och ställer vi om den till 48 så går kameran in i ett ”AI Ultraklarhet”-läge som gör att exponeringstiden blir mellan två och fem sekunder beroende på ljusförhållande. Den kompenserar bra för vanligt handhållet skak, men det är ingenting för snabbare fotografering. Resultatet ser dock ut att imponera.

Det andra som är nytt i kamerauppsättningen är andrakameran baktill, som är vad Honor kallar en TOF 3D-kamera, men vi får ingen vidare förklaring av vad den gör eller hur den skiljer sig från andra dubbelkameror – där ju andrakameran också möjliggör djupseende.

Det verkar som att den framför allt kan klara av det snabbare och med bättre precision, och det ska finnas en massa AR-tillämpningar till den som verkar lite småintressanta. Om den gör fotandet eller filmandet bättre än en vanlig dubbelkamera ska bli intressant att testa.

Magic – EMUI med nytt namn?

Slutligen ska Honor View 20 ha fått ett nytt eget gränssnitt. Tidigare delade Honor gränssnitt med storasyskonet Huawei, men i ett försök att skilja varumärkena åt har Honor nu fått ett eget som hater Magic 2. Tror vi. Spontant tycker vi att det ser ut och fungerar precis som Huaweis EMUI. Vi har en Huawei Mate 20 Pro tillhands på redaktionen, så vi ska ta och syna dem sida vid sida för att se vilka skillnaderna verkligen är.

Honor View 20 finns med antingen 6 GB ram och 128 GB lagring (plats för sd-kort finns inte) eller 8 GB ram och 256 GB lagring. Svenska priset för den enklare modellen är i skrivande stund 5 690 kronor hos till exempel Dustin. Den dyrare modellen går på 6 690 kronor. Det gör att den hamnar i samma klass som till exempel en Oneplus 6T, vilket kan bli en intressant lur att jämföra View 20 med.

Honor Watch Magic
Honor Watch Magic ser bra ut, och lovar gott om funktioner och lång batteritid. Men huruvida den kommer till Sverige är oklart. Vi håller en tumme.

Honor presenterade också lite andra mindre produkter, som smartklockan Honor Watch Magic, träningsarmbandet Honor Band 4 och Honor Flypods Lite, ett par true wireless-lurar i samma still som Apple Airpods. När eller om dessa säljs i Sverige har vi än så långe inga besked om.

Fakta Honor 20 View

Systemkrets: HiSilicon Kirin 980
Processor: 2x2.6 GHz Cortex-A76 & 2x1.92 GHz Cortex-A76 & 4x1.8 GHz Cortex-A55
Grafik: Mali-G76 MP10
Minne: 6/8 GB ram
Lagring: 128/256 GB Flash
Bildskärm: 6,4 tum ips, 1920x2310 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 3d-kamera med led bak, 25 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gem 1 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat XX), 802.11a/b/g/n/ac (wifi1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ir
Operativsystem: Android 9.0 med Magic UI 2
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 000 mAh
Storlek: 15,7 x 7,6 x 0,8 cm
Vikt: 180 gram
Pris: 5 690 kronor hos Dustinhome.

Honor View 20 128GB Pris vid test: 5690 kr.

Bästa pris just nu: 4375 kr