Nu är det klart när Googles stora utvecklarkonferens äger rum – och det blir vid en snarlik tidpunkt som förra året. Företagets vd, Sundar Pichai, gick i helgen ut med att årets Google I/O hålls 7-9 maj. Intresserade konsumenter lär vilja hålla ögonen öppna särskilt under den första dagen, då nyheter kring Googles olika mjukvaruprojekt traditionellt sett brukar presenteras.

Läs också: Android Q kan få mörkt läge – och desktop-läge

En kvalificerad gissning säger oss att mycket kommer att handla om nästa version av Android, som just nu går under arbetsnamnet Android Q. Hittills har inte speciellt mycket läckt ut om "Q", men tidiga läckor skvallrar bland annat om ett inbyggt läge för desktop-dockning i stil med Samsungs Dex-lösning och om ett mörkt läge som skulle gälla över hela gränssnittet.

Ytterligare ett rykte hävdar att Android Q kommer att utrustas med en avancerad funktion för ansiktsigenkänning, vilket i så fall skulle bli Googles svar på Apples Face ID-lösning som introducerades med Iphone X. Intressant är också det faktum att app-tillåtelser ryktas göras om från grunden. Vilka appar som har tillgång till vilken information i din telefon är viktigare än någonsin, särskilt med tanke på att tillåtelser ofta missbrukas av illasinnade apputvecklare för att rikta annonser mot, eller avlyssna användare.

I övrigt skulle vi inte bli förvånade om Google Assistent får en del av rampljuset på 2019 års I/O. Förra året blev den digitala assistenten mer kompetent, framför allt utvecklades den kontextuella medvetenheten och möjliggjorde följdfrågor i specifika konversationer. Framtidstekniken Duplex visades också upp, som bland annat ska kunna använda Assistent för att boka tider hos exempelvis frisörer eller restauranger. Fler nyheter på det området – framför allt kring tillgänglighet – vore intressant att få ta del av.