Det börjar bli gott om prisvärda smartklockor som kör Googles Wear OS. Till stor del kan vi tacka kinesiska Mobvoi för det. Tillverkaren har fått upp expressfart på utgivningen, och nu kommer ytterligare en Ticwatch-klocka till Sverige. Ticwatch C2, som den heter, har inte samma smidiga batterisparfunktion som storasyskonet Ticwatch Pro, men vill kompensera för det med slimmad design och krympt prislapp.

Ticwatch C2 kör på en äldre Qualcomm-krets för smartklockor – Snapdragon Wear 2100 – vilket är lite synd med tanke på att efterföljaren 3100 ska erbjuda såväl bättre prestanda som batteritid. Men så får man kanske också vad man betalar för, och det är särskilt den attraktiva prislappen kombinerad med mångsidigheten som gör den intressant.

Ticwatch C2
Klockan passar bra för lite smalare handleder.

Design: Tvådelat, rosa och stilrent

Ticwatch C2 kommer i tre olika utföranden: svart, platina och den rosa guldton som varit på trend-tapeten i ett par år. Vi får den sistnämnda modellen skickad till oss, som kommer med lite smalare 18-millimetersarmband och ett antal urtavlor med blommotiv på köpet. Två knappar för navigation sitter traditionsenligt på boettens högra sida.

Ticwatch Pro är ganska stor och klumpig, men C2 känns betydligt smidigare att bära runt på handleden. Boetten på 42.8x42.8x12.7 millimeter är mer slimmad och i paritet med flera Wear OS-konkurrenter, men rår inte på Apple Watch Series 4 i tunnhetsgrenen. Stålet går i läckert rosa guldton på ovansidan och ljusrosa plast bryter av ungefär halvvägs till underredet. Även om undersidan känns lite billig rent designmässigt får Ticwatch C2 väl godkänt på designfronten. 

Ticwatch C2
På maximal ljusstyrka är det lätt att tyda skärmen även i direkt dagsljus.

Eller, en sak känns lite märklig, och det är att Mobvoi bara tycks erbjuda Ticwatch C2 med läderarmband. Den som är någorlunda aktiv vet att någon gummivariant är att föredra när det börjar bli svettigt. Dessutom är det strama lädret mer svårjusterat än vad vi hade önskat. Som det blir nu hittar vi inte det perfekta hålet – utan klockan sitter antingen för löst eller för hårt. Det blir till att köpa ett eget armband för gummivurmare.

Skärm och prestanda i mellanmjölksklass

Ett av Ticwatch starkare kort tenderar att vara skärmen, och inte heller här blir vi besvikna. Den här gången får vi en amoled-panel på 1.3 tum, med fin skärpa, balanserad färgåtergivning och bra kontrast. C2 sticker kanske inte ut med de lovorden, men det är ändå trevligt att se sådan kvalitet i den här prisklassen.

Skärmen är responsiv att kontrollera med duttar och svepningar. Ljusstyrkan kan justeras i fem steg – på högsta inställning ser vi bra även i direkt solljus, men tyvärr finns ingen möjlighet att ange anpassad ljusstyrka. Således blir det mycket manuellt pill baserat på rådande ljusförhållanden.

Som tidigare nämnt drivs klockan av en Snapdragon 2100-krets, vilket gör att den inte är lika rapp som de allra nyaste 3100-klockorna. Vi märker dock sällan av några störande fördröjningar, undantaget uppstart av vissa tyngre saker som Googles Play-butik och Google Maps.

Med 512 GB ram och 4 GB lagringsutrymme placerar sig Ticwatch C2 bekvämt i standardfacket. Vi skulle absolut inte kalla klockan för långsam, men den kan helt enkelt inte konkurrera med toppmodeller med nyare chipp.

Ticwatch C2
Efter drygt en och en halv dag behöver du troligtvis placera Ticwatch C2 i den smidiga usb-laddaren.

Batteriet på 400 mAh ska enligt Mobvoi räcka för att driva klockan under en dag, eller strax över. Sådant är naturligtvis högst individuellt, men den angedda tiden stämmer bra överens med våra uppskattningar. Då har vi kört en del Spotify, loggat en långpromenad, letat oss fram ett par gånger med Google Maps och tagit pulsen vid regelbundna tidpunkter. Återigen; inte bra – inte dåligt.

Mobvoi Ticwatch C2 Pris vid test: 2190 kr.

Bästa pris just nu: 2188 kr