Testet av Mobvoi Ticwatch C2 publicerades i februari 2019, och uppdaterades maj 2020 med ny information och aktuellt pris.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Mobvoi Ticwatch C2 är, trots att den hade en lite äldre processor redan när den kom för ett drygt år sedan, fortfarande en lockande smartklocka för den som vill ha det grundläggande i en snyggt paket utan att behöva lägga extra tusenlappar på det. Om Fitbit Versa 2 är en prisvärd aktivitetsklocka så är det här en bra motsvarighet om du främst vill ha kommunikationsbiten.

Positivt

  • Snygg och hyfsat nätt design
  • Bra, skarp display
  • Mycket klocka för pengarna

Negativt

  • Styva, oflexibla läderarmband
  • Sådär på träningsfronten
  • Måttlig batteritid
Testad produkt: Mobvoi Ticwatch C2
Pris: 1 779 kr på Prisjakt.

Det börjar bli gott om prisvärda smartklockor som kör Googles Wear OS. Till stor del kan vi tacka kinesiska Mobvoi för det. Ticwatch C2 har inte samma smidiga batterisparfunktion som storasyskonet Ticwatch Pro, men vill kompensera för det med slimmad design och krympt prislapp.

Ticwatch C2 kör på en äldre Qualcomm-krets för smartklockor – Snapdragon Wear 2100 – vilket är lite synd med tanke på att efterföljaren 3100 erbjuder såväl bättre prestanda som batteritid. Men så får man kanske också vad man betalar för, och det är särskilt den attraktiva prislappen kombinerad med mångsidigheten som gör den intressant.

Ticwatch C2
Klockan passar bra för lite smalare handleder.

Design: Tvådelat, rosa och stilrent

Ticwatch C2 kommer i tre olika utföranden: svart, platina och den rosa guldton som varit på trendtapeten i ett par, tre år. Vi får den sistnämnda modellen skickad till oss, som kommer med lite smalare 18-millimetersarmband och ett antal urtavlor med blommotiv på köpet. Två knappar för navigation sitter traditionsenligt på boettens högra sida.

Ticwatch C2 känns smidig att bära runt på handleden. Boetten på 42,8 x 42,8 x 12,7 millimeter är mer slimmad och i paritet med flera Wear OS-konkurrenter, men rår inte på till exempel Apple Watch Series 4 i tunnhetsgrenen. Stålet går i läckert rosa guldton på ovansidan och ljusrosa plast bryter av ungefär halvvägs till underredet. Även om undersidan känns lite billig rent designmässigt får Ticwatch C2 väl godkänt på designfronten. 

Ticwatch C2
På maximal ljusstyrka är det lätt att tyda skärmen även i direkt dagsljus.

Eller, en sak känns lite märklig, och det är att Mobvoi bara tycks erbjuda Ticwatch C2 med läderarmband. Den som är någorlunda aktiv vet att någon gummivariant är att föredra när det börjar bli svettigt. Dessutom är det strama lädret mer svårjusterat än vad vi hade önskat. Som det blir nu hittar vi inte det perfekta hålet – utan klockan sitter antingen för löst eller för hårt. Det blir till att köpa ett eget armband för gummivurmare.

Skärm och prestanda i mellanmjölksklass

Ett av Ticwatch starkare kort tenderar att vara skärmen, och inte heller här blir vi besvikna. Den här gången får vi en amoled-panel på 1,3 tum, med fin skärpa, balanserad färgåtergivning och bra kontrast. C2 sticker kanske inte ut med de lovorden, men det är ändå trevligt att se sådan kvalitet i den här prisklassen.

Skärmen är responsiv att kontrollera med duttar och svepningar. Ljusstyrkan kan justeras i fem steg – på högsta inställning ser vi bra även i direkt solljus, men tyvärr finns ingen möjlighet att ange automatisk ljusstyrka. Således blir det mycket manuellt pill baserat på rådande ljusförhållanden.

Som tidigare nämnt drivs klockan av en Snapdragon 2100-krets, vilket gör att den inte är lika rapp som de allra nyaste 3100-klockorna. Vi märker dock sällan av några störande fördröjningar, undantaget uppstart av vissa tyngre saker som Googles Play-butik och Google Maps.

Klockan har 512 gigabyte ram och 4 gigabyte lagringsutrymme. Vi skulle absolut inte kalla klockan för långsam, men den kan helt enkelt inte konkurrera med toppmodeller med nyare chip.

Ticwatch C2
Efter drygt en och en halv dag behöver du troligtvis placera Ticwatch C2 i den smidiga usb-laddaren.

Batteriet på 400 mAh ska enligt Mobvoi räcka för att driva klockan under en dag, eller strax över. Sådant är naturligtvis högst individuellt, men den angivna tiden stämmer bra överens med våra uppskattningar. Då har vi kört en del Spotify, loggat en långpromenad, letat oss fram ett par gånger med Google Maps och tagit pulsen vid regelbundna tidpunkter. Återigen, inte bra – inte dåligt.