Mjukvara – nu lite bättre Wear OS

Likt tidigare Ticwatch-klockor drivs även C2 av Googles operativsystem Wear OS. Detta hette tidigare Android Wear och lämnade mycket att önska avseende gränssnitt och funktionalitet. Version 2.2 är dock kraftigt förbättrad, framför allt tack vare mer logiskt upplagd navigering och smidiga genvägar som nås när vi sveper åt olika håll. Från hemskärmen är vi bara ett svep bort från Google Assistent (fungerar utmärkt), snabbinställningar, notifikationer och fitness-appen. 

Ticwatch C2
Notifikationerna i Ticwatch C2 presenteras snyggt och smidigt.

Den sistnämnda är Mobvois egen, och funktionaliteten delas in i menyvalen Tichealth, Ticpulse och Ticexercise. Du kan även använda Google Fit om du skulle känna för det. Båda alternativen är dock ganska barskrapade, men ger hyfsad koll på saker som träningspass, stegräknare och puls – och givetvis synkar de även med respektive app i din mobil. Men någon renodlad hälsoklocka är Ticwatch C2 inte, utan den passar bäst för dig som bara vill ha det mest grundläggande.

Den inbyggda pulsmätaren fungerar okej, men är rätt långsam att använda sig av. Vi får återkommande felrapporter om att vår puls inte registrerats korrekt, men som tur är kan klockan ställas in på att mäta pulsen kontinuerligt i stället för att vi ska tvingas starta mätningen manuellt. Gps finns också inbyggt, och funktionaliteten i den är både smidig och exakt. Till sist har klockan stöd för nfc-betalningar med Google Pay. Stödet för Googles mobila plånbok i Sverige är dock inte jättebrett just nu, och vi har inte tillgång till rätt bank för att faktiskt testa att betala med klockan.

Omdöme

Ticwatch C2 är en lite svårkategoriserad smartklocka. Den är snyggt designad, men fortfarande aningen för klumpig och grundläggande för att fungera optimalt som träningskompis. Du ska heller inte simma med den, trots ip68-certifiering. Batteritiden är helt okej, och den begränsade prestandan skapar inte speciellt mycket irritation. Processorn känns dock inte särskilt framtidssäker.

För den prismedvetna som inte kräver det senaste eller bästa inom något specifikt område kan Ticwatch C2 definitivt vara ett relevant alternativ. 

Fakta Ticwatch C2

Testad: Januari 2019
Tillverkare: Mobvoi
Processor: Qualcomm Snapdragon Wear 2100
Minne: 512 MB
Lagring: 4 GB
Skärm: 1,3" amoled, 390x390 pixlar
Kommunikation: Bluetooth v4.1, WiFi 802.11 b/g/n, nfc, gps
Sensorer: Accelerometer, gyro, pulsmätare
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar
Storlek, boett: 42.8x42.8x12.7 mm
Armband: 18 eller 20 mm
Färger: Svart, Platinum, Rose Gold
Operativsystem: Google Wear OS
Systemkrav: Smartphone med Android / IOS
Batteritid: 1-1,5 dagar
Vattentålig: Ja, IP68 (men simning rekommenderas ej)
Pris: 2 190 kronor hos Webhallen.

plus

Snygg och hyfsat nätt design.
Bra, skarp display.
Mycket klocka för pengarna.

minus

Äldre processormodell.
Styva, oflexibla läderarmband.
Sådär på träningsfronten.

Betyg 7 av 10

Mobvoi Ticwatch C2

Bästa pris just nu: 2190 kr