Det är den irländska motsvarigheten till datainspektionen, Data Protection Commission (DPC) med uppgift att hålla ett vakande öga på Facebook i EU, som uttrycker ”en betydande oro gällande dataskydd” när Facebooks olika företag vill dela data mellan varandra. Det meddelade tillsynsmyndigheten på måndagen.

Facebooks planer för en sammanslagning av meddelandefunktionen i de olika apparna är forfarande i ett tidigt skede, men det hindrar inte DPC från att redan nu begära en avrapportering för företaget om hur en sådan sammanslagning ska bli förenlig med GDPR.

Tidigare har även amerikanska myndighetsrepresentanter uttryck oro för vad en sammanslagning av apparna kan innebära, skriver The Verge.

– Föreställ er hur annorlunda världen skulle vara om Facebook hade behövt tävla med Instagram och Whatsapp. Det skulle ha gynnat riktig konkurrens som skulle ha främjat integritet och gynnat konsumenter, sade Ro Khanna under förra veckan, en representant för kaliforniska Department of Consumer Affairs.