Testad produkt: Honor View 20
Pris: 5 690 kronor hos Dustinhome (128 GB), 6 690 kr (256 GB).

Maxad skärmyta utan flärp ser ut att bli en av årets stora designtrender för mobiler. Vi har redan testat Xiaomi Mi Mix 3, och både Oneplus och Samsung förväntas släppa flaggskepp med ett minimalt runt hål i skärmen för kamera istället för en flik i ovankant.

Enstaka sådana telefoner har faktiskt redan släppts och nu har en av dem, Honor View 20, fått internationell lansering. Den börjar levereras på bred front i Sverige senare i februari, men går redan nu att beställa i enstaka butiker.

Honor View 20 är en rejäl premiumtelefon med brett grepp, bastant vikt på 180 gram, böjt glas baktill, plant glas framtill och 6,4-tumsskärm. Den har ungefär en extra millimeter skärmkant nedtill men annars täcker skärmen verkligen hela framsidan.

Honor View 20
Hål i skärmen blir riktigt lyckat. Speciellt då den sitter i hörnet. 

Smartare än en flärp
Förutom då ett runt hål nära ena hörnet där en selfie-kamera på 24 megapixlar sitter. Det här är en mycket snyggare och mer praktisk lösning än en flärp, som delar upp och stör ikonlisten för sådant som notifikationer signal och batteristatus. Enda nackdelen är att du verkligen inte kan ha annat än en enkel kamera framtill.

Högtalare för samtal sitter precis i ovankant där skärmglaset möter metallramen. Det påverkar dock inte ljudet negativt. Röster får en klar och behaglig ton, iallafall när vi hittar rätt höjd att hålla luren mot örat.

Skärmen är en ljusstark ips-panel med hdr-stöd och 1 080p-upplösning. Den har både snygga och klara färger, men lite bleka toner i svarta partier om vi inte är sparsamma med ljusstyrkan.

Unik glans på baksidan

I nederkant sitter en usb-c-port som har stöd för displayport samt en monohögtalare som ger kraftfullt och fylligt men lite spretigt ljud. View 20 har hörlursuttag också, det sitter på ovansidan tillsammans med en ir-sändare. Vi hittar dock varken inställningar eller appar som ser ut att utnyttja ir-funktion.

Honor View 20
Unika reflektioner i bakstycket.

Det är inte bara på skärmsidan som Honor View 20 sticker ut med sin design, även baksidan har fått en unik stil, med ett mönster under glaset som gör att ljusreflexer får ett speciell v-format mönster.

Om du tycker det här är läckert och roligt eller bara fånigt är givetvis en smaksak. Honor är ett varumärke som säger sig vara profilerat mot unga användare – och kanske vill de ha lite mer färg i tillvaron? Baktill hittar vi för övrigt en kamera med två linser, led-blixt och en fingeravtrycksläsare.

Prestanda som räcker och blir över

Honor-lurarna har sitt ursprung hos Huawei, med mycket gemensam hårdvara och system. View 20 kör samma Kirin 980-systemkrets som Huawei Mate 20 Pro, som i väntan på vårens nya Snapdragon- och Samsung-kretsar är det snabbaste för Android just nu.

Honor View 20
Honor View 20 finns också i denna röda version. Bara en dyrare modellen med 256 GB minne finns i denna färg.

Faktum är att View 20 lyckas överträffa Mate 20 Pro något i prestanda. Det kan ha att göra med ett extra effektivt vätskebaserat kylningssystem, något som bara phablet-modellen av Mate 20 X har. Vår testade modell har 8 GB ramminne och 256 GB lagring, och den finns också med 6B ram och 128 GB lagring. Plats för minneskort finns dock inte.

View 20 kan precis som Mate 20 Pro köras i standard-, strömspar- och prestandaläge. Det senare pressar upp prestanda en aning, speciellt vid långvarig tung användning, till exempel om du spelar spel.

Honor säljs som ett helt eget varumärke och har egen avdelning för marknadsföring och distribution. Namnet Huawei nämns inte över huvud taget. Det går dock inte att komma ifrån att ständigt bli påmind om Huawei-kopplingen – vi får både en Huawei-brandad app i systemet, och en Huawei-logga på medföljande laddare, som är av samma snabba Super Charge-typ som till Mate 20 Pro.

Bra batteritid, men det finns bättre

Med ett 4 000 mAh stort batteri går det snabbt att ladda, och batteritiden övertygar, i alla fall om vi inte bränner på med full skärmljusstyrka. Vi är lite förvånade att tillverkaren har valt en ips-skärm här. Oled sägs vara mycket enklare att bygga med hål-design, men kanske kommer Honor billigare undan med en ips-panel.

Honor View 20
Usb och högtalare nedtill. I andra änden sitter hörlursuttag.

Det här är ett flaggskepp på alla sätt, men ett i den lite blygsammare prisklassen runt 6 000 kronor. En del premium-funktioner som ip-klassad vattentäthet och trådlös laddning har tillverkaren därför valt att skippa.

Förutom designen och skärmstilen är det kameran som är den stora nyheten i View 20. För det första har vi Sonys nya sensor IMX586, med hela 48 megapixlars upplösning. I standardläge tar den dock tolvmegapixel-foton, och slår ihop ljusinformationen från fyra pixlar till en.