Lagringskapacitet kring terabyte-strecket är ingenting nytt – så länge vi inte pratar om mobiltelefoner, det vill säga. Nu har Samsung startat massproduktionen av världens första inbäddade lagringsminne för mobiltelefoner som kan lagra 1 TB – eUFS 2.1. Spekulationerna är redan igång huruvida monsterlagringen hinner hamna i företagets kommande Galaxy S10-telefoner, men annars ser höstens väntade Galaxy Note-uppföljare ut att bli en het kandidat. 

Samsung eufs 2.1
Foto: Samsung

En telefon med 1 TB i lagringsutrymme skulle exempelvis få plats med 260 tiominutersfilmer i 4k, menar Samsung. Detta jämförs med futtiga 13 filmer i samma storlek som ryms på en telefon som lagrar 64 GB. Tillverkaren hävdar också att den nya enheten får en sekventiell läshastighet på upp till 1000 MB/s.

Den enorma lagringskapaciteten i dagens moderna smartphones har redan gett upphov till viss oro, i alla fall om vi ser till Copyswede-situationen här i Sverige. I december fastställdes ersättningsnivån för privatkopiering på en Iphone till 3 kronor per gigabyte. Fallet gällde specifikt Iphone sålda av Telia mellan 2009-2016, men Elektronikbranschens Klas Elm hade redan ett worst case-scenario framför ögonen.

– Dagens topptelefoner kan lagra 512 gigabyte, men ingen vet hur mycket kapaciteten ökar nästa år, sade han till oss för bara en dryg månad sedan.

Copyswede sade sig däremot vara villiga att förhandla kring ett tak för ersättningen som skulle kunna hålla nere priserna för framtidens topptelefoner.

Oavsett hur saker och ting utvecklar sig i ersättningsfrågan står en sak klar: Våra smartphones lagringskapacitet närmar sig den hos en vanlig dator, och vi skulle inte bli överraskade om vi får se åtskilliga 1 TB-mobiler presenteras under året.