Testad produkt: Kingdom Hearts III
Pris: Xbox: Från 499 kronor hos Prisjakt. PS4: Från 499 kronor hos Prisjakt.

Kingdom Hearts måste ju vara den märkligaste spelserien vi har. Inte nog med att kombinationen mellan Square Enix Final Fantasy-karaktärer och Disneys diton är udda i sig – handlingen har med åren blivit så snårig att det numera krävs en lång Youtube-genomgång om du inte vill sitta som ett levande frågetecken i tv-soffan.

Här räcker det liksom inte med att Kalle Anka spelar rollen som trollkarl, eller att Musse Pigg är någon slags konung, manusförfattaren Tesuya Nomuera har blandat in parallella universum, tidsresor, karaktärer som lever inuti varandras hjärtan och så många sidospår att det är omöjligt att få en vettig överblick kring vad som egentligen händer, vem som är arg på vem eller om vi ens behöver bry oss.

Vilse bland referenserna

Exakt hur den här soppan till handling tilläts bli så invecklad är svårt att veta. Klart är i alla fall att Kingdom Hearts III är något av ett evighetsprojekt, vars otaliga förseningar länge var ett stående skämt i spelkretsar – ungefär likt Shenmue III, Half Life 3 och The Last Guardian. Titeln utannonserades 2013, men har givetvis befunnit sig i våra tankar under betydligt längre tid än så. Den andra delen i serien släpptes 2005 – sedan dess har vi sett otaliga sidospår av varierande kvalitet.

Och för att återknyta till handlingen: för att till fullo hänga med här krävs det nästan att du har spelat det mesta som har med Kingdom Hearts att göra. Square Enix skäms inte för seriens historia, och bara under den inledande timmen av Kingom Hearts III får vi referenser tillbaka till spel som vi spelade senast på Playstation 2.

Dedikation kan man ju tycka, men det går lika bra att förklara handlingen som en fullständig röra.

Kingdom Hearts

Till viss del går det att ha överseende med det tillkrånglade narrativet just eftersom Kingdom Hearts III har en så tät stämning. Precis som i föregångarna får vi bekanta oss med charmiga karaktärer som knattarna, Benjamin Syrsa och Merlin. Resan tar oss till bland annat Toy Story och Frost, och däremellan får vi besöka pittoreska städer, övergivna spökhus och grönskande skogar. I sina bästa stunder är Kingdom Hearts III en slags best of-samling bestående av Square Enix rollspelsmys och Disneys förmåga att trollbinda både stora och små.

Rappa strider med djup

Spelmekaniskt kommer alla som har bekantat sig med den här serien att känna igen sig. Vi får ett klassiskt actionrollspel, där du i rollen som huvudpersonen Sora alternerar mellan fysiska attacker och magier. Det är snabbt och intensivt – men bjuder också på en hel del variation och faktiskt också djup, särskilt under bosstriderna, där du behöver prioritera dina specialattacker och ställa in hur dina medspelare ska agera.

Utöver striderna är det klassiskt rollspelande som gäller. Vi letar efter skatter, interagerar med sidokaraktärer, löser diverse enklare pussel och handlar på oss föremål som gör Sora och hans kompanjoner starkare. Dessutom får vi styra en rymdfarkost för att ta oss mellan de olika Disney-världarna. Det här inslaget har hängt med sedan originalet släpptes, och är ärligt talat inte mycket mer spännande än det var då.

Som rollspel betraktat är Kingdom Hearts III underhållande i all sin simpelhet – och framför allt ovanligt rappt. Bortsett från att det inledningsvis bjuder på ett par tempomässigt svagare timmar får vi en ständig känsla av progression, och god variation. Dessutom tickar inte speltiden in på enormt många timmar, vilket annars brukar vara standard med den här typen av spel.

Kingdom Hearts

Buzz Lightyear i emovärld

Men bortom allt det som gör Kingdom Hearts III fantastiskt finns alltså ett manus som haltar. Betänkligt. Det är så lätt att kapitulera när vi första gången springer på Woody och Buzz Lightyear, eller när Piff och Puff dyker upp i någon slags barnprogramsvariant av en smartphone. Men på samma gång har vi en emodrypande värld fylld av invecklade intriger som är stört omöjligt att engagera sig i. Och det är visserligen roligt att efter alla år återse huvudpersonen Sora, men vi kan inte påstå att vi kommer honom särskilt nära, eller känner för honom på ett djupare plan.

Den märkligaste spelserien vi har, som sagt. Efter Kingdom Hearts III har vi inte blivit så mycket klokare över vad den egentligen vill säga.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning