Produkter: Huawei P30 och P30 Pro
Pris: P30: 6 990 kronor, P30 Pro: 8 990 kronor (128 GB), 9 990 kronor (256 GB) hos Webhallen | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!

I testet av Huawei P30 Pro

Huawei-flaggskepp avlöser varandra snabbt, även om vi ignorerar sidoprojektet Honor. I höstas bekantade vi oss med Mate 20 Pro, och ny kommer nya mobilerna i P-serien. Det inte lätt att skilja P- och Mate-serierna åt. I år är det svårare än någonsin, då de också matchar varandra i pris.

Huawei P30 Pro säljs i Sverige med 6 GB ram och 128 GB lagring, eller med 8 GB ram och 256 GB lagring, vilken är modellen vi testat. Den kostar 9 990 kronor. 128 GB-modellen får du för 1 000 kronor mindre.

Design: Ny stil och tre färgval

P30 Pro är lite längre än föregångaren P20 Pro och har fått böjt glas både fram- och baktill. Det är en rätt så diskret böj på framsidan – mer som en Samsung Galaxy S10än en Huawei Mate 20 Pro. Det uppskattas.

Huawei P30 Pro
Baksidan på denna ljusa modell har subtil toning från lila till cyan.

Telefonen ligger stadigt i handen, men det kan ändå vara bra att stoppa in den i sitt medföljande skyddande skal. Dels för skydd, dels för att kameralinserna sticker ut en hel del, så vill du lägga ifrån dig luren så ligger den och vickar om du använder den.

Läs även: Här hittar du snygga skal till Huawei P30/P30 Pro

Skalet är transparent så vi kan fortfarande njuta av lurens läckert tonade baksida. Dels finns samma lila-till-djupblå version som även P20 Pro har, dels en ny ljusare modell. Sedan finns även en konservativt helsvart. Fler färger finns, dock inte i Sverige.

Video. M3 tar en närmare titt på Huawei P30 Pro.

Moderna funktioner vi sett förr

P30 Pro har adopterat de flesta tekniska egenskaperna från Mate 20 Pro, och finputsat en handfull av dem. Den har samma optiska fingeravtrycksläsare i skärmen, men den har blivit påtagligt snabbare. Vi får snabb lte-uppkoppling och bra wifi-mottagning, men får vänta en generation till på stöd för wifi 6.

Vi har även samma möjlighet som i Mate 20 Pro att ansluta en skärm via usb-porten eller trådlöst och växla till ett Windows-liknande skrivbordsgränssnitt. Det är inte lika välutvecklat och kraftfullt som Samsungs Dex, men fortfarande praktiskt.

Huawei P30 Pro
EMUI är sig likt. Delvis trevligt, delvis rörigt.

P30 Pro har stöd för snabbladdning med riktigt hög effektivitet. Medföljande laddare fyller batteriet till 70% på en halvtimme, och sedan fullt på en halvtimme till. P30 Pro har också trådlös laddning, och samma möjlighet som Mate 20 Pro att fungera som trådlös qi-laddare till andra prylar.

P30 Pro kör Android 9 med Huaweis EMUI 9.1 ovanpå. Det är verkligen en smaksak vad man tycker om det, men vi är fortsatt inte förtjusta. Gränssnittet är enkelt nog och flexibelt att anpassa, men överbelamrat med onödiga ersättare till Googles egna appar och en handfull rena bloatware-tillägg.

Nära topp-prestanda och utmärkt batteritid

Systemkretsen är Huaweis Kirin 980. Den levererar prestanda i solid flaggskeppsklass och bra energieffektivitet när den inte pressas till max. Speciellt spelprestandan har fått ett rejält lyft jämfört med tidigare Kirin-versioner, men ligger fortfarande marginellt efter konkurrenterna i de flesta mätningar.

Huawei P30 Pro
Minimal flärp i ovankant. 

P30 Pro har lika stort batteri som Mate 20 Pro, rejäla 4 200 mAh, men har lyckats bli energisnålare, så batteriet räcker ännu längre. Vi kan strömma video i nästan ett helt dygn, och hen håller utan tvekan för aktivt app-användare från morgon till kväll. Detta ser framför allt ut att bero på dess skärmpanel.

Där hittar vi faktiskt en nedgradeing. Mate 20 Pro har 1440p-skärm, men här får vi nöja oss med 1080 pixlar på bredden. Det märks en aning i riktigt högupplösta foton eller om vi vill använda telefonen med vr, men för det mesta är den fortfarande skarp nog.

Bättre ljud hade varit önskvärt

I P30 Pro får vi fortfarande en oled-skärm, med utmärkt klarhet och stuns i färgerna och klockren kontrast. Den har hög ljusstyrka, men inte riktigt lika vass som Mate 20 Pro. Allt som allt är det en värdig kompromiss för att få till den grymma batteritiden.

Huawei P30 Pro
Skärmen kan dämpas rejält vid behov för att maxa batteritiden. Med hög kontrast är den för det mesta fortfarande väl läsbar.

En annan sak som faktiskt är ett steg tillbaka är ljudet. P30 Pro har bara en monohögtalare i botten, vilket känns mediokert för ett så här pass påkostat flaggskepp. Ljudet ur den är rent och tydligt, men utan direkt tryck. En högtalare i topp hade varit väldigt välkommet. Det finns givetvis en där, men den används bara för telefonsamtal, och till det låter den riktigt bra.

Hörlursuttag får vi också klara oss utan, och ljudkvaliteten med medföljande in-ear-lurar på usb c är medelbra men inte mer än så. Vi är osäkra på om det medföljer adapter till 3,5-millimetersuttag, det kom ingen med vårt testexemplar, men den följer usb c-standard för audio så vilken adapter som helst fungerar.

Många kameranyheter

Den verkliga stjärnan i P30 Pro är dess nya kamera. Det är i princip Mate 20 Pros kamerauppsättning med högupplöst huvudsensor och separata sensorer för vidvinkel- och teleobjektiv, samt alla fotolägen och ai-baserade funktioner för bildoptimering och signalprocess som den och även P20 Pro hade. Fast här finns också tre intressanta nyheter.

Huawei P30 Pro
Tre kameror. Eller fyra enligt Huawei. Men vi räknar inte den fjärde. 

Vidvinkelkameran är precis samma som förr och tar framför allt snygga landskapsbilder. Kommer du riktigt nära små motiv är det också samma lins som används för att ta detaljerade makro-foton.

Huvudsensorn har fått en ny typ av sensorteknik. Det är fortfarande en 40-megapixelsensor i samma storlek och brännvidd på optiken, som i normalläge slår ihop pixlar fyra och fyra för extra ljuskänslighet och 10-megpixelbilder. Den har fått optisk bildstabilisator och lite större bländaröppning.

Ljuskänslighet och 3d-syn

Den stora nyheten är dock en ny sorts färgfilter där gröna subpixlar är utbytta mot gula. Det ska göra P30 Pro effektivare på att ta upp ljus, och enligt Huawei och Sony (som tillverkar sensorn) påverkar det inte förmågan till färgnyansering negativt. Vi har svårt att avgöra hur den klarar sig på den punkten, men fotografering i dunklare belysning – eller knappt någon belysning alls – är i alla fall klart imponerande.

Huawei påstår att P30 Pro har fyra kameror, men det anser vi är en överdrift. Den ”nya” fjärde kameran är en ToF-kamera av samma sort vi sett i Honor View 20 och Nokia 9 Pureview. Den anser vi enbart ska ses som en extra avancerad hjälpsensor för de övriga kamerorna.

Huawei P30 Pro foton
Foto från samma plats med vidvinkelkameran och standardkameran utan zoom...

Den används här för effektivare och mer exakt bokeh-fotografering och för snabbare autofokus istället för en lasersensor, och gör ett riktigt bra jobb i bägge fallen. Den är också bra på att göra 3d-mappning i ett rum och Huawei har demonstrerat en ar-mätapp för det. Den finns dock inte tillgänglig i skrivande stund, men ska inkluderas i en kommande uppdatering av EMUI-gränssnittet.

Spektakulär zoom

Den mest spektakulära nyheten hittar vi dock i telefotoobjektivet. Effektiv optisk zoom är något telefontillverkarna kämpar med. Det kräver helt enkelt fysiskt utrymme som en 8-10 millimeter tjock telefon inte har. Det har funnits enstaka mobiler med bra zoomegenskaper, men det handlar om extra tjocka och klumpiga enheter som snarare ska ses som kameror med inbyggd mobil. Till exempel Samsung Galaxy S4 Zoom och Lumix DMC-CM1.

Huawei P30 Pro foton
...optisk 5x-zoom och 10 hybrid-zoom...

Huawei har löst det genom att vinkla ljuset 90 grader med ett prisma och sedan ha ett mycket längre zoomobjektiv med fler linser. Det ger oss hela 5x optisk zoom med full kvalitet, där de flesta konkurrenter bara har 2x. Ett speciellt 10x hybridzoomläge fördubblar det, fortfarande med riktigt övertygande kvalitet. Det börjar dock bli svårt att hålla bilden stilla, även med kombinationen av optisk och digital bildstabilisator.

Därefter går det att digitalzooma upp till brutala 50x. Men då ser det föga förvånande inget vidare ut, I bra ljusförhållanden, extra stöd för att slippa skak (vi pressade telefonen mot ett fönster, men ett stativ med mobilfäste vore idealiskt), och lite tålamod, får vi till acceptabla foton upp till lite drygt 20x zoom.

Huawei P30 Pro foton
...och slutligen 22x och utmaxade 50x (!) zoom. Men då blir det rejält suddigt. (Obs: de två sista bilderna togs vid senare tillfälle med andra ljusförhållanden.)

M3 rekommenderarOmdöme

Med ny design och upptrimmat pris tar P30 Pro plats som ett riktigt flaggskepp, trots några procent beskedligare prestanda än de vassaste konkurrenterna. Huawei visar återigen att de just nu är tillverkaren som leder racet på kamerafronten med både stabil kvalitet för vardagsfoton, innovationer som ger nya fotomöjligheter, och massor av roliga extralägen att experimentera med.

Vore det inte för dess halvbra högtalare som gör den till en mindre rolig media- och spelmobil, och bitvis röriga och bloatware-packade EMUI så hade P30 Pro varit en fullträff. Nu är den bara väldigt nära.

Fakta Huawei P30 Pro 256 GB (VOG-L29)

Testad: Mars 2019
Tillverkare:Huawei
Systemkrets: Hisilicon Kirin 980
Processor: 2 st Cortex-A76 2,6 GHz, 2 st Cortex-A76 1,92 GHz, 4st Cortex A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G76 MP10
Minne: 8 GB ram
Lagring: 256 GB, plats för nm-kort
Bildskärm: 6,47 tum oled, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 40 MP + 20 MP vidvinkel + 8 MP periskopzoom 5x optisk + ToF-kamera bak, 32 MP fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 21), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc, ir
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentät (IP68), stöd för dubbla sim, trådlös laddning (qi), omvänd trådlös laddning (qi), ansiktsigenkänning, desktopläge
Operativsystem: Android 9.0 med EMUI 9.1
Batteri: 4 200 mAh, 21h webbvideo (wifi), 18h blandad användning (4g), 28h samtal (3g)
Storlek: 7,4 x 15,8 x 0,84-0,9 cm
Vikt: 192 gram
Pris:8 990 kronor (128 GB)respektive9 990 kronor (256 GB) hos Webhallen.Se fler återförsäljare och operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!

Jämförelse: Specar för Huawei P30

Processor/systemkrets: Hisilicon Kirin 980
Minne: 6 GB ram
Lagring: 128 GB, plats för nm card
Bildskärm: 6,1 tum oled, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 40 MP "super spectrum sensor" + 16 MP ultrawide + 8 MP periskopzoom 5x optisk bak, 32 MP selfiekamera fram
Batteri: 3 650 mAh, trådlös laddnnig, omvänd trådlös laddning
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport
Kommunikation: 4g cat 16 (1 Gbps), wifi 1-5, bluetooth, gps, nfc
Övrigt: In-screen fingeravtrycksläsare, vattentålig (IP53)
Operativsystem: Android 9.0 med EMUI
Rekommenderat pris: 6 990 kr
Pris: 6 990 kronor (128 GB) hos Webhallen. Se fler återförsäljare och operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!

Prestanda (P30 Pro)

Antutu Benchmark: 290 971 poäng
Geekbench 4: 9 883 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited:36 611 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 099 poäng

plus

Goda prestanda
Snygg skärm
Utmärkt batteritid
Högkvalitativ och mångsidig kamera

minus

Mono-högtalare
EMUI är inte för alla
Dålig tillgänglighet till nm-kort

Betyg 5 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning