Rykten om Huawei P30

Senaste uppdateringen (2019-02-19):

Lanseringsdatum klart: 26 mars

Under tisdagsmorgonen avslöjade Huawei i en tweet när vi kan få se företagets nästa flaggskeppsmodell och uppföljare till dagens Huawei P20: tisdagen den 26 mars.

Därmed lär Hauwei inte ha något flaggskepp att visa upp på MWC-mässan i Barcelona.

Med tweeten skickade Huawei också med en video som tydligt hintar om att vi kan få se en kamera med rejäl zoom. Videon visar bilder på bland annat Eiffeltornet i Paris, som sedan kraftigt zoomas in. Lanseringen av mobilen sker också i Paris.


Huawei P30: Tre olika telefoner i år igen? 

Tidiga rykten hävdar att Huawei även i år väljer att satsa på tre olika modeller: P30, P30 Pro och P30 Lite. Enligt Gizmochina, som citerar en rysk tekniksajt, går dessa för närvarande under kodnamnen Elle, Vogue och Marie Claire. Varför företaget uppges välja tre mode- och livsstilsmagasin riktade mot kvinnor har vi inte en aning om, men stiligt låter det i alla fall. 

P20 och P20 Pro: Vi testar Huaweis nya flaggskeppsmobiler

Förra året visade sig P20 Lite vara en kompetent mellanklasstelefon, medan P20 placerade sig i toppsegmentet avseende specifikationer. P20 Pro var lyxvarianten, som skilde sig mot sitt närmaste lillasyskon med en större skärm av oled-typ, mer ram och bättre kameror. Vi räknar med en liknande klassindelning även för P30-modellerna, men ett nytt rykte hävdar att även vanliga P30 kommer att uppdateras med oled-skärm 2019.

Lanseringsdatum

Den 24 februari håller Huawei i en presskonferens på mobilmässan MWC i Barcelona. Huruvida de nya P30-telefonerna dyker upp redan då är fortfarande oklart. Förra året valde man att visa upp dem en månad senare på ett eget lanseringsevenemang i Paris.

Att inte använda de stora mässjippona för att avslöja nya flaggskeppsprodukter har blivit en trend bland tillverkarna – i år föregår exempelvis Samsung MWC genom att hålla Galaxy S10-låda redan den 20 februari. Gör Huawei samma sak? Oavsett vad räknar vi kallt med en lansering någonstans i februari/mars-fönstret. 

Skärm

Som vi redan nämnt ser Huawei ut att oled-välsigna även mellanvarianten av Huawei P30. Storleksmässigt uppges P30 Pro få en skärm på 6,5 tum (P20 Pro hade 6,1), medan P30 verkar göra ett mer beskedligt hopp från 5,8 till 6,1 tum. Cad-renderingar från Onleaks och 91Mobiles spekulerar i att sensorpanelen finns kvar, men att denna blir mindre och mer droppformad än flärpen från P20-telefonerna. Fingeravtrycksläsaren ryktas hamna under oled-panelen hos båda telefonerna.

Prestanda

I höstas lanserade Huawei sin nya systemkrets Kirin 980, som då blev världens första att tillverkas med en 7-nanometersprocess. Den påföljande Mate 20 Pro-mobilen blev så snabb att vi utsåg den till den snabbaste Android-modellen just nu i oktober, och vi gissar att samma superkrets även letar sig in i de nya P30-telefonerna. Om Huawei inte hinner visa upp Kirin 985, vill säga, som redan sägs vara i görningen.

Kirin 980
Toksnabba Kirin 980 lanserades på IFA-mässan hösten 2018.

En ny rapport som snappats upp av Phonearena pekar på att Huawei P30 kan få 8 GB ram, medan Pro-modellen kan få hela 12 GB. I övrigt är det ont om prestandaspecifikationer, men vi räknar med att den maffiga mängden arbetsminne paras ihop med rejäla lagringsutrymmen. Samsung har precis skrutit om att man kan erbjuda 1 TB i några av årets telefoner, och Huawei lär inte vilja vara sämre.

Kamerauppsättning

Renderingar från skaltillverkaren Olixar skvallrar om att P30 Pro får hela fyra kameror på baksidan, vilket bland annat GSM Arena rapporterat om. Dessa bilder publicerades i december, och flera andra skaltillverkare har sedan dess pytsat ut egna renderingar som även de visar fyra kameror. P30 verkar dessutom ta steget från dubbel- till trippelkamera.

Mycket fokus uppges ligga på att förbättra kamerornas prestanda i mörka bildförhållanden, något som de flesta mobiltillverkarna satsade hårt på redan 2018. GSM Arena skriver också att P30 Pro kan utrustas med någon slags periskopsensor som ska ge kraftfull optisk zoom.

Huawei P20 Pro Dual SIM 128GB

Bästa pris just nu: 5489 kr