Rykten om Huawei P30

Senaste uppdateringen (2019-03-12):

Så blir specifikationerna för Huawei P30

Lanseringen av Huawei P30 och Huawei P30 Pro rycker allt närmare. Senaste nytt är att myndigheterna i Indonesien och Taiwan har godkänt mobiltelefonerna, något som gör att vi nu känner till några av specifikationerna.

Huawei P30 kommer att ha 6-8 gigabyte arbetsminne och 128 gigabyte lagringsutrymme, medan Huawei P30 Pro kommer att ha 8 gigabyte arbetsminne och 128-256 gigabyte lagringsutrymme. En tredje modell har också godkänts och troligtvis rör det sig om budgetmodellen Huawei P30 Lite, rapporterar Gsmarena.

I sammanhanget kan nämnas att läckta pressbilder avslöjar att Huawei P30 och P30 Pro kommer att finnas i tre färger, närmare bestämt svart, aurora-blå och ”twilight”.


Förra uppdateringen (2019-03-05):

Så bra blir kamerorna i Huawei P30

Huaweis marknadsföringschef Clement Wong har avslöjat ett antal detaljer om kamerorna i en intervju med Androidcentral.

I toppmodellen får vi se en ”periskop-kamera” som ska ge en super-zoom. Förmodligen handlar det om 10x, men den uppgiften vill inte Wong bekräfta. Men den ska åtminstone vara tillräckligt bra för att kunna ta detaljerade bilder av månen.

Utöver super-zoom ska kamerorna kunna ta bättre bilder när ljuset är svagt.

Huawei P30 och Huawei P30 Pro kommer att presenteras på ett event den 26 mars, så då får vi veta mer detaljer om kamerorna.


Tidigare (2019-02-28):

Läckta bilder avslöjar hur Huawei P30 ser ut

Den tyska tekniksajten Winfuture har publicerat bilder som sägs visa hur Huawei P30 och Huawei P30 Pro ser ut.

Den största skillnaden jämfört med P20 är en något mindre sensorpanel (flärp) på framsidan.

På baksidan syns en trippelkamera som enligt uppgift ska erbjuda ett bländarvärde på mellan 1,6 och 3,4. Dessutom bjuds vi på en optisk zoom på 7,8x, vilket kan jämföras med 3x för kameran som sitter i P20.


Huawei P30: Tre olika telefoner i år igen? 

Tidiga rykten hävdar att Huawei även i år väljer att satsa på tre olika modeller: P30, P30 Pro och P30 Lite. Enligt Gizmochina, som citerar en rysk tekniksajt, går dessa för närvarande under kodnamnen Elle, Vogue och Marie Claire. Varför företaget uppges välja tre mode- och livsstilsmagasin riktade mot kvinnor har vi inte en aning om, men stiligt låter det i alla fall. 

P20 och P20 Pro: Vi testar Huaweis nya flaggskeppsmobiler

Förra året visade sig P20 Lite vara en kompetent mellanklasstelefon, medan P20 placerade sig i toppsegmentet avseende specifikationer. P20 Pro var lyxvarianten, som skilde sig mot sitt närmaste lillasyskon med en större skärm av oled-typ, mer ram och bättre kameror. Vi räknar med en liknande klassindelning även för P30-modellerna, men ett nytt rykte hävdar att även vanliga P30 kommer att uppdateras med oled-skärm 2019.

Lanseringsdatum klart: 26 mars

Under tisdagsmorgonen avslöjade Huawei i en tweet när vi kan få se företagets nästa flaggskeppsmodell och uppföljare till dagens Huawei P20: tisdagen den 26 mars.

Därmed lär Hauwei inte ha något flaggskepp att visa upp på MWC-mässan i Barcelona.

Med tweeten skickade Huawei också med en video som tydligt hintar om att vi kan få se en kamera med rejäl zoom. Videon visar bilder på bland annat Eiffeltornet i Paris, som sedan kraftigt zoomas in. Lanseringen av mobilen sker också i Paris.

Skärm

Som vi redan nämnt ser Huawei ut att oled-välsigna även mellanvarianten av Huawei P30. Storleksmässigt uppges P30 Pro få en skärm på 6,5 tum (P20 Pro hade 6,1), medan P30 verkar göra ett mer beskedligt hopp från 5,8 till 6,1 tum. Cad-renderingar från Onleaks och 91Mobiles spekulerar i att sensorpanelen finns kvar, men att denna blir mindre och mer droppformad än flärpen från P20-telefonerna. Fingeravtrycksläsaren ryktas hamna under oled-panelen hos båda telefonerna.

Prestanda

I höstas lanserade Huawei sin nya systemkrets Kirin 980, som då blev världens första att tillverkas med en 7-nanometersprocess. Den påföljande Mate 20 Pro-mobilen blev så snabb att vi utsåg den till den snabbaste Android-modellen just nu i oktober, och vi gissar att samma superkrets även letar sig in i de nya P30-telefonerna. Om Huawei inte hinner visa upp Kirin 985, vill säga, som redan sägs vara i görningen.

Kirin 980
Toksnabba Kirin 980 lanserades på IFA-mässan hösten 2018.

En ny rapport som snappats upp av Phonearena pekar på att Huawei P30 kan få 8 GB ram, medan Pro-modellen kan få hela 12 GB. I övrigt är det ont om prestandaspecifikationer, men vi räknar med att den maffiga mängden arbetsminne paras ihop med rejäla lagringsutrymmen. Samsung har precis skrutit om att man kan erbjuda 1 TB i några av årets telefoner, och Huawei lär inte vilja vara sämre.

Kamerauppsättning

Renderingar från skaltillverkaren Olixar skvallrar om att P30 Pro får hela fyra kameror på baksidan, vilket bland annat GSM Arena rapporterat om. Dessa bilder publicerades i december, och flera andra skaltillverkare har sedan dess pytsat ut egna renderingar som även de visar fyra kameror. P30 verkar dessutom ta steget från dubbel- till trippelkamera.

Mycket fokus uppges ligga på att förbättra kamerornas prestanda i mörka bildförhållanden, något som de flesta mobiltillverkarna satsade hårt på redan 2018. GSM Arena skriver också att P30 Pro kan utrustas med någon slags periskopsensor som ska ge kraftfull optisk zoom.

Huawei P20 Pro Dual SIM 128GB Pris vid test: 5489 kr.

Bästa pris just nu: 5895 kr