Testad produkt: Marshall Minor II
Pris: Från 1 166 kronor hos Prisjakt.

Att det redan gått nio år sedan vi fick nyheten om Marshalls satsning på hörlurar känns nästan overkligt. Sedan dess har en rad olika produkter passerat testlabbet och Marshall får nu anses vara etablerad på marknaden. Minor var Marshalls första in ear-modell, en trådad historia med en 3,5 millimeters-hane och en teknik som kallas ear-click, för en fastare och säkrare passform. Nu är uppföljaren här, och det har hänt en hel del.

Sitter som berget i öronen

Minor ll är givetvis trådlösa och formmässigt mer kvadratisak jämfört med den tidigare runda designen. De klarar upp till tolv timmars lyssning på en laddning.

Marshall Minor ll

Till skillnad från föregångarens fasta vinge på motsatt sida av öron-pluggen finns istället en förlängning av signalkabeln, som löper genom snäckan och som kan justeras i längd eller skjutas in helt för en optimal passform. Frågan är bara hur mycket påfrestning konstruktion tål, det blir en hel del dragande och justeringar som på sikt borde kunna resultera i kabelbrott och signalförlust.

Utöver detta känns lösningen genialisk, och även om de fast monterade öronpluggarna enbart finns i en storlek fungerar det utmärkt. Hörlurarna sitter nästan för fast, efter ett tag börjar det på undertecknad trycka på ordentligt i örongångarna.

Marshall Minor ll

Smidig fjärrkontroll 

På kabeln som löper mellan öronsnäckorna finns en fjärrkontroll som även innehåller batteriet och ingången för laddning. Med den stora multifunktionsknappen styr du samtliga funktioner och det är förvånansvärt enkelt trots en hel del olika kommandon.

Du startar och pausar uppspelningen genom ett tryck, skjuter reglaget uppåt eller nedåt för att ändra volym, och drar det framåt eller bakåt för att byta spår. Det behöver inte vara svårare än så och det går snabbt att lära sig det logiska gränssnittet.

När öronsnäckorna inte används pausas musiken automatiskt och energisparläget aktiveras. Efter sex timmar inaktivitet stängs sedan lurarna av helt.

Marshall Minor ll

Design och smarta funktioner i all ära, det ska givetvis också låta bra. Här består bestyckningen av dynamiska drivelement på 14,2 millimeter som verkligen levererar. Främst imponerar basåtergivningen, som både är välbalanserad och källardjup, men Minor ll presterar i stort sett över hela registret.

m3 rekommenderar

Den dynamik och klarhet som vi till viss del saknar i det övre mellanregistret, i exempelvis Eagles Get Over It eller Sophis Zelmanis Going Home, reflekterar vi däremot inte alls över när vi lyssnar till tyngre musik som Burn Med Corroded eller If I Wear God med Days of Jupiter.

Omdöme

Sett till pris och design är Minor II ett par riktigt intressanta hörlurar, kanske främst för dig som vill lyssna på tyngre hårdrock även om det låter bra överlag. En smidig fjärrkontroll liksom en smart lösning för en fast passform och en klart godkänd batteritid gör inte saken sämre. På minuskontot hamnar det burkiga ljudet och ljudupptagningen från mikrofonen vid telefonsamtal.

Fakta Marshall Minor ll

Testad: februari 2018
Mer info: Marshall
Typ: Trådlösa in ear-hörlurar
Element: Dynamiska, 14,2 millimeter
Anslutning: Bluetooth 5.0
Codec: Qualcomm aptX
Batteritid: Upp till 12 timmar 
Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: ja
Vikt: 22,5 gram
Rek. pris: 1 159 kronor
Pris: Från 1 166 kronor hos Prisjakt.

plus

Snygg design.
Bra ljud med imponerande basåtergivning.
Bergfast passform.

minus

Kan kännas obekväma efter ett par timmars användande.
Något otydlig i övre mellanregister.
Ljudkvalitet vid telefonsamtal.

Betyg 4 av 5