Testad produkt: Garmin DriveAssist 51LMT
Pris: Från 2 488 kronor hos Prisjakt.

Bilkameror, så kallade dashcams, har länge varit vanliga i andra länder, och tack vare högsta förvaltningsdomstolens dom för ett par år sedan är de numera även tillåtna i Sverige, utan att tillstånd krävs.

Läs även: Dashcam-test – stort test av vassa bilkameror

Garmin har varit smarta och byggt in en kamera med samma funktion i sin bilnavigator Driveassist 51, och vi passar på att testa den ordentligt under en tre veckor lång roadtrip i USA.

Tydlig och stadig

Navigatorn levereras med ett stadigt fäste och den sitter klockrent i vindrutan med en sugkopp som du spänner fast med ett enkelt handgrepp. Enheten startar upp snabbt och efter en kort stund har den hittat satelliterna och fastställt vår position.

Kartbilden visas tydligt och den fem tum stora skärmen är relativt ljusstark och skarp. Touchkänsligheten är god och Garmin Driveassist 51 stöder multitouch, vilket gör det smidigt att bland annat zooma.

Test Garmin Driveassist51

När vi kör kan vi välja att låta den högra delen av bilden visa information om kommande svängar, intressepunkter längst med rutten (till exempel hotell och restauranger vi passerar) eller en speciellt anpassad vy för färdinspelning.

Den här navigatorn har nämligen en inbyggd videokamera på baksidan och den spelar hela tiden in färden, med eller utan ljud. Förutom att du kan klicka på en knapp om du vill spara en sekvens kan du även låta navigatorn skapa travelapse-inspelningar. Här fångas stillbilder med jämna mellanrum och resultatet blir en snabbfilm för att fånga en resväg.

Bilden från kameran blir helt okej och enheten sparar både tid och gps-position till filmerna vilket är bra om du exempelvis skulle behöva hjälp att bevisa din oskuld vid en eventuell olycka.

Test Garmin
Det är väldigt kul att kunna föreviga bilresan direkt i navigatorn.

Smartare bil tack vare kameran

Nu slutar det inte här, Garmin har valt att utnyttja den inbyggda kameran till mer än att bara föreviga din roadtrip eller eventuella trafikincidenter. Vi blir först förvånade när vi får upp kollisionsvarningar och även ljudsignaler som uppmanar oss att hålla oss inom filmarkeringarna. Om din bil saknar den här typen av förarhjälpmedel får du alltså dessa på köpet, och de flesta funktionerna fungarar riktigt bra.

Just fildetekteringen är den som fungerar minst bra, men varningar för till exempel närliggande skolor, kommande skarpa kurvor och järnvägsövergångar fungerar desto bättre. Det är ett riktigt smart koncept att utnyttja kameran till den här typen av hjälpmedel.

Test Garmin Driveassist51
Navigatorn sitter stadigt i vindrutan och skärmen är ljusstark och tydlig.

Förutom att Garmins bilnavigator gör vår testbil betydligt smartare är den även bra på att hjälpa oss att hitta rätt. Filangivelserna räddar oss i flera situationer när vi korsar storstäder som Miami och Ft Lauderdale och har sex, sju filer att hålla reda på.

Gränssnittet är hyfsat enkelt och lättjobbat och att uppdatera kartorna via wifi är också smidigt (fria uppdateringar ingår). Det enda vi har att klaga på här är att det inte är helt självklart hur vi snabbt ska lägga in en via-adress till rutten, eller navigera till intressepunkter inom ett visst område. Gränssnittet är inte på något sätt dåligt men vi får ibland leta för att hitta den typen av funktioner för att ställa in målet. Enklast blir helt enkelt att googla fram adressen i vår smartphone och mata in.

Om du trodde att den här typen av bilnavigatorer är stendöda är det dags att tänka om. Garmin har lyckats väcka liv i konceptet med den inbyggda kameran och med ett antal smarta funktioner och tjänster. Det här är en riktigt prisvärd reskamrat som underlättar vårt USA-resande avsevärt.


OmdömeM3 rekommenderar

En riktigt smidig bilnavigator som inte bara tar oss rätt på resan utan som även utnyttjar den inbyggda kameran på baksidan till massor av smarta och trevliga funktioner. Rekommenderas!

Test av fler bilkameror hittar du här

Fakta Garmin Driveassist51

Testad: Februari 2019
Tillverkare: Garmin
Skärm: 5 tum 480x272 pixlar, multitouch
Kamera: Filmar i 1080p
Batteritid: 30 min
Röststyrning: Ja
Minneskort: Ja, 2 kortplatser (karta/kamerainspelningar)
Kartuppdatering: Fria, via wifi
Vikt: 191 gram
Övrigt: Kompatibel med Garmins backkamera och Virb
Rek. pris: 3 199 kr
Pris: Från 2 488 kronor hos Prisjakt.

plus

Travelapse.
Smarta förarhjälpmedel.
Fria kartuppdateringar.

minus

Vissa navigeringsfunktioner lite svåra att hitta och använda.

Garmin DriveAssist 51LMT-S (Europa) Pris vid test: 2488 kr.

Bästa pris just nu: 2490 kr