Testad produkt: Jaybird X4
Pris: 1 290 kronor hos CDON.

Jaybird var tidigt ute med att erbjuda trådlösa hörlurar som alternativ till de traditionella varianterna av in ear-lurar. En naturlig utveckling då sladdar aldrig är av godo ute i löpspåret. Just modellen med namnet X3 blev något av en succé, mycket tack vare riktigt bra ljudkvalitet och inte minst den genomarbetade appen. Nu är alltså uppföljaren här för att ta över stafettpinnen.

Ipx7-klassade

Det är inte det enklaste att särskilja föregångaren från efterföljaren rent formmässigt, men de fixerande vingarna är nya och mer rundande. Loggan är inte längre instansad på utsidan av snäckorna utan numera en del av lackeringen.

Fjärrkontrollen är lika slimmad som tidigare och för att ladda batteriet krävs en speciell adapter – vilket ställer till det rejält om du skulle tappa bort den. Något som däremot är glädjande att X4 ipx7-klassad och följaktligen vattentäta jämfört med X3 som endast var svett- och fukttåliga.

Jaybird X4

Vingarna kommer i tre olika storlekar. Totalt får vi fyra par proppar av både i silikon och skummaterial och med den lilla sladdsamlaren kan du spänna åt kabeln så att den ligger tätt mot nacken. Föredrar du att ha kabeln på framsidan finns en klämma att fästa i tröjan. Efter att vi provat ut olika kombinationer sitter de som berget i örat och isoleringen är riktigt bra.

Användarvänliga och bekväma

Knapparna på fjärrkontrollen är tre till antalet. Med den i mitten stänger du av och slår på hörlurarna, aktiverar röststyrningsfunktionen samt pausar och återupptag uppspelningen. Med den övre och undre knappen byter du spår eller justerar volymen med längre respektive kortare tryck. Det är enkelt så det förslår.

Jaybird X4

Appen har vi hyllat tidigare och vi ser ingen anledning till att ändra ståndpunkt nu, då den fortfarande håller världsklass. Förutom en utförlig kom-igång-guide hittar du även en avancerad equalizer, med vilken du kan anpassa ljudet personligen med. Om du ansluter ditt Spotify-konto i appen så får du även tillgång till tillverkarens och andra användares spellistor. Du kan även lägga till dina egna och dela med dig av dessa.

Jaybird X4

Ljudmässigt presterar X4 minst lika bra som föregångaren, mycket tack vare anpassningsmöjligheten av ljudet i appen. Men lägger vi den parametern åt sidan och lyssnar på hörlurarna i fabriksläget, det vill säga utan att mixtra med frekvensbanden, låter det riktigt bra med ett välbalanserat mellanregister och träffsäker diskant. Basåtergivningen kunde däremot ha varit mer närvarande och träffsäker.


Omdöme

Jaybird X4 axlar utan svårigheter arvet från föregångaren och på köpet får du dessutom några förbättringar i form av förbättrad handsfree-kvalitet, skönare komfort och ipx7-klassning. Appen sticker ut rejält och är brutalt bra. Att en adapter krävs för laddning är mindre praktisk. Dessutom hade utökad batteritid och Bluetooth 5.0 hade varit på sin plats.

Läs även: Bästa hörlurar för sport och träning M3 rekommenderar

Fakta Jaybird X4

Testad: Februari 2018
Mer info: Jaybird
Typ: Trådlösa in ear-sporthörlurar
Element: 6,0 millimeter
Anslutning: Bluetooth 4.1
Batteritid: Upp till 8 timmar 
Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 18 gram
Pris: 1 290 kronor hos CDON.

plus

Grym passform, tålig och vattentät konstruktion
Bra ljud, suverän app
Bra pris

minus

Medelmåttig batteritid
Kräver adapter för laddning
Saknar bluetooth 5.0

Betyg 4 av 5