Smarta registreringsskyltar är ett nytt påfund som placerar någon typ av skärm på bilars registreringsskyltar och ansluts till internet via mobilnätet. Tanken är att till exempel kunna visa för medtrafikanter att en bil används för övningskörning, är stulen, inte är skattad eller något annat.

Transportstyrelsen har utrett om sådana registreringsskyltar kan vara en bra idé, och kommer fram till att det av flera orsaker inte är aktuellt för den svenska fordonsparken.

För det första anser Transportstyrelsen att tekniken snart kommer vara överflödig då bilarna själva blir allt smartare och uppkopplade. Redan inom några år tror myndigheten att bilar kommer kunna koppla upp sig och kontrollera registreringsstatus innan du får köra iväg, och bilar kommer kunna visa information för medtrafikanter skärmar och andra tekniker.

Men ett kanske större hinder är kostnaden. Mellan 18 och 77 miljarder kronor beräknas ett komplett byte till smarta registreringsskyltar kosta. Och Transportstyrelsen, vis av erfarenhet de senaste åren, påpekar även att det finns ”betänkligheter” kring personuppgiftslagring.