Whatsapp används i dag av en och en halv miljard människor och är med vissa mått Facebooks populäraste tjänst. Men precis som andra sociala medier dras Whatsapp med problem med användare bryter mot användaravtalet för att bland annat sprida lögner. Det handlar till exempel om massutskick, automatiserade svar och falska konton.

På ett pressmöte i New Delhi har företaget berättat om hur dessa konton bekämpas med hjälp av maskininlärning, skriver Venturebeat.

Varje månad bannar Whatsapp två miljoner konton. 75 procent av dem tas bort helt automatiskt utan mänsklig inblandning. AI:n som Whatsapp har tagit fram klarar i dag att stoppa 20 procent av dessa ”dåliga” konton redan när de skapas, berättade utvecklaren Matt Jones. Den utgår till exempel från ip-adress, telefonnummer, hur gammalt kontot är och huruvida kontot började skicka en massa meddelanden direkt.

Mötet hölls som en del av Whatsapp kampanjande i Indien, företagets största marknad, där myndigheter har börjat granska den här typen av tjänster efter bland annat lynchningar som började som rykten på Whatsapp.