Många av oss har upplevt det även om vi kanske inte vill erkänna det. En blixt från till synes ingenstans, men du inser snabbt vad som just inträffat: Du har överträtt hastighetsbegränsningen och kommer inom kort få ett brev med både bildbevis och en fet faktura på minst 1 500 kronor.

Man får tycka vad man vill om fartkameror men givetvis ska hastighetsbegränsningar följas. Undersökningar visar att en sänkning av snitthastigheten i Sverige skulle kunna rädda många liv och dessutom ger fartkamerorna ett ekonomiskt tillskott till statskassan utan att det krävs aktiva poliser i tjänst för fartkontroller.

Saphe fartkameravarnare

Men som ni alla vet är det lätt hänt att missa en och annan trafikskylt, ofrivilligt givetvis, men den dryga boten går att undvika med lite framförhållning. Utöver att många nya bilar är utrustade med skyltavläsning som meddelar föraren om aktuell hastighetsgräns finns även GPS-navigatorer med inbyggd fartkameravarnare.

Varnar även andra användare

Ett annat alternativ är en extern varnare. Saphe trafikalarm som ska varna för både fartkameror och olyckor i närheten. Enheten ansluts till din smartphone via Bluetooth och aktiveras automatiskt så fort bilen börjar rulla. Du behöver inte stänga av den mellan körningarna då batteriet ska räcka i över 2 år innan det behöver laddas.

Saphe fartkameravarnare

Saphe ska signalera och blinka cirka 25 sekunder (500–1000 meter) innan en fartkamera eller trafikolycka, i den dedikerade appen kan du även justera om du vill få varningen tidigare eller senare. Du ska även kunna varna andra användare om fartkameror eller trafikolyckor genom två knappar, blå respektive röd, på själva enheten. Saphe är fullt laglig och hämtar offentlig information från Trafikverket liksom från andra användare av produkten.

Saphe distribueras i Sverige av Isolda AB och finns att köpa från och med denna månad rekommenderat pris på 699 kr.