10 tips för att bli ännu bättre på Apex Legends

1. Håll koll på när dina squad-mates skjuter: Längst nere till vänster på spelskärmen listas dina lagkamrater, deras hälsa och annat som kan vara värt att hålla koll på. Dessutom kommer deras ruta att lysa upp så fort de avfyrar skott, vilket kan vara användbar information om ni skulle befinna er en bit ifrån varandra.

2. Hoppa till ett fraktskepp: I hoppmomentet är det inte säkert att ni måste landa på marken. Med viss regelbundenhet flyger fraktskepp över kartan, och om ni lyckas landa på ett av dessa har ni chansen att börja spelet med riktigt bra föremål. Var bara beredd på att många andra kanske har tänkt på samma sak – hårda strider i luften är därför inte ovanliga. Hoppa av om det går åt fanders – fallskada existerar inte i Apex Legends!

3. Återuppliva dig själv: Vanligtvis är det bara andra spelare som kan återuppväcka dig – men det finns ett undantag. Så kallade Knockdown Shields brukar användas när du blivit nedskjuten och vill skydda dig mot fiendeskott. Den sällsynta legendariska versionen av skölden låter dig dock komma på fötter för egen maskin, men tricket fungerar bara en gång.

4. Slå sönder minirobotar: Här och var på kartan gömmer sig små robot-krabater. Slå sönder dessa för att kunna norpa föremålen inuti! En färgindikation på roboten visar vilken kvalitet föremålen kan tänkas vara av.

Apex Legends tips
Foto: EA

5. Sprid ut er vid hoppet: Om du inte väljer att hoppa helt solo kommer din styrka att vara "fastlimmade" vid hoppmästaren, som väljer var ni ska landa. Genom att hålla in en knapp kan du dock lösgöra dig ur formationen strax innan touchdown för att exempelvis landa vid ett annat hus i samma område. På så sätt slipper ni slåss om samma föremål på exakt samma plats.

6. Använd kompassen: Högst upp på skärmen finns en slags kompass med sifferindikationer för olika riktningar. Lär dig att använda den! Upptäcker du en motståndare är det mycket smidigare att säga "Fiender vid 237" än något vagt i stil med "Fiender...strax till höger om dig!"

7. Spring snabbare utan vapen: Precis som i gamla hederliga Counter-Strike springer Apex-legenderna snabbare om de inte håller i ett vapen. Ha som vana att sätta det i hölstret om du har bråttom någonstans och det inte verkar finnas några omedelbara hot i närheten. Särskilt användbart när ringen börjar krympa i hög hastighet.

via Gfycat

8. Avrätta med eftertanke: När du lyckats få en fiende att kräla på alla fyra är det lockande att använda din karaktärs speciella avrättningsmanöver ("E" i pc-versionen) för att göra slut på lidandet. Gott så – du slipper ju slösa kulor. Däremot blir du låst i en tre sekunder lång filmsekvens och kan råka illa ut om någon skjuter på dig under tiden. Dessutom avbryts hela avrättningen. Gif:en ovan (från FRED_YYY på Reddit) visar exakt hur illa det kan gå för den som såg ut att ha övertaget.

9. Sikta ovanför huvudet: Avståndsstrider med krypskyttegevär kan vara kniviga i Apex Legends. Till skillnad från en del andra spel påverkas nämligen kulorna av tyngdlagen, så lär dig att sikta en bit ovanför motståndare som befinner sig på långt håll. Övning ger färdighet, är allt vi kan säga.

10. Byt alltid rustning: När du tagit kål på en fiende ordentligt dyker en kista med tillhörigheter upp vid liket. Rota igenom dessa och se om du inte kan hitta en bättre sköld än den du har för tillfället. Alla sköldar du plockar upp får automatiskt full hälsa – och din egen kan ju vara rätt trasig efter en eldstrid.