Apex Legends: Framtid och kommande funktioner

Efter blott en vecka på marknaden är det tydligt att Apex Legends rönt stora framgångar bland spelarna. De flesta verkar vara överens om att Respawn Entertainment byggt en välbalanserad och underhållande battle royale-upplevelse, och den initiala kritiken från såväl recensenter som spelare är extremt positiv.

Nu gäller det förstås att bygga vidare på framgångarna för att bevisa att Apex Legends inte är något one hit-wonder. Spelarna har redan börjat diskutera hur framtidsplanerna för spelet kan tyckas se ut, och Respawn själva är ivriga att kommunicera vad de har planerat framåt. Här är några saker vi vet:

Säsonger i Apex Legends

Precis som många andra onlinebaserade spel kommer Apex Legends att delas in i säsonger. Huruvida dessa säsonger kommer att innefatta åtskilda topplistor och tävlingar är något oklart, men i utvecklarens roadmap kan vi i alla fall se att varje säsong kommer att bjuda på en del nyheter. Så här ser planerna för Apex Legends första år ut i dagsläget:

Säsong 1 – pågår mars-juni
Säsong 2 – pågår juni-september
Säsong 3 – pågår september-december
Säsong 4 – pågår december-mars(?)

Tolkar vi Respawns infografik rätt kommer varje säsong att bjuda på nya Legender, vapen och föremål. Notera att vi inte ens är inne i den första säsongen ännu, så ett gäng nyheter är förhoppningsvis att vänta inom ett par veckor. 

Vad är Apex Legends Battle Pass?

Precis som konkurrenterna Fortnite och Pubg kommer Apex Legends att börja erbjuda Battle Passes till spelarna. Varje säsong innebär ett nytt Battle Pass, men exakt vad de kommer att kosta vet vi inte i dagsläget. Omkring 10 dollar, eller mellan 90-100 svenska kronor är ingen långsökt spekulation. Battle Pass 1 släpps någon gång i mars om utvecklarna lyckas hålla tidsplanen.

Allt innehåll i dessa säsongsbiljetter är av kosmetisk karaktär – och att du inte kan köpa dig till olika fördelar i spelet. Enligt spelets officiella FAQ-sida ska även Apex Packs (som förutom olika "skins" även innehåller poser, voice-lines m.m) också ingå i priset. Alla föremål som spelaren erhåller under en säsong kommer även att vara tillgängliga i påföljande säsonger.

Bortom horisonten: Nya funktioner

I en intervju med Venturebeat säger Respawn-bossen Vince Zampella att man kommer fortsätta lägga till nya funktioner, kartor och spellägen. Det blir massor av nyheter på säväl ett som tio års sikt (om spelet fortsätter sin framgångssaga) om vi ska tro Zampella, som säger att Apex Legends bara påbörjat sin resa. Respawn-utvecklarna är också aktiva på nätforum som Reddit för att lyssna på spelarna.

Spel över plattformsgränserna: I nuläget kan pc-spelare bara möta andra pc-spelare, och detsamma gäller för Xbox- och Playstation-spelarna. Enligt Eurogamer är planen att erbjuda cross-platform-spelande i framtiden, men exakt när är oklart. Däremot kommer inte framsteg eller inköp som görs i spelet att kunna föras över till en annan plattform.

En- och tvåmannaspel: Apex Legends spelas i grupper om tre – punkt. Det kan ställa till problem för den som vill spela ensam eller med en annan vän. Men Twitter-kontot Apexupdate säger sig ha grävt i spelets kod och hittat bevis för att solo- och duo-lägen åtminstone stöds av ramverket. Är de redan på gång, eller återstår massor av jobb innan de kan implementeras? Ingen vet, men valfrihet är alltid ett plus i vår bok.

Rankning och topplistor: Battle royale-spelen har traditionellt sett varit ganska svaga på mer tävlingsorienterade moment som topplistor och ligor som låter de allra bästa spelarna göra upp på ett mer seriöst sett. Ännu verkar ingen veta om Respawn ämnar att ändra på detta i Apex Legends, men Twitch-profilen Dr Disrespect är en av de som redan gått ut och efterlyst mer kompetetiva element. Det många verkar vara ute efter är kanske inte regelrätta ligor, utan snarare algoritmer som låter toppspelare möta andra toppspelare, och inte bara slänger ut 60 spelare med varierande förmåga mot varandra.