Testad produkt: Audio Pro A40
Pris: 9 990 kronor hos CDON.

Audio Pro har hängt med ett tag, och genom åren har en hel del intressanta modeller lanserats. Vi minns med glädje Black Diamond från 1998 liksom LV2, den trådlösa högtalaren med en separat wifi-dongel. Eller varför inte Porto, den portabla högtalaren med Ipod-dockningsstation? Listan kan göras lång och visst har tillverkaren ett arv att vara stolta över.

Black Diamond Porto LV2
Exempel på odödliga klassiker från Audio Pro.

För att uppmärksamma 40-årsjubileumet släpptes alltså denna skapelse som inte liknar någonting vi tidigare sett rulla ut från Audio Pro-fabriken. Vi fick en första presentation i samband med visningen av den då lika nya modellen A10 som sedermera deltog i vårt senaste jämförande test av flerrumshögtalare.

Udda och snyggt designad

Släktskapet mellan dessa två modeller är tydligt. Båda är klädda i ett snyggt, grövre tyg i två olika gråa nyanser. Medan A10 kan väljas med en av dessa nyanser kommer A40 med en uppsättning utbytbara paneler med båda färgalternativen.

Enligt tillverkaren är målet med jubileumsmodellen att skapa en högtalare som är liten och stilren nog för att kunna placeras fullt synlig på ett bord eller på en fönsterbräda i hemmet. Vi vill nog ta det längre och påstår att den passar in i vilken miljö som helst. Den rektangulära högtalaren är helt enkelt sjukt snygg och kan utan problem användas som en lyxig inredningsdetalj.

Audio Pro A40
Här i sällskap med modellen A10.

En bred fot av aluminium ger en visuell föreställning av att själva högtalaren svävar ett par centimeter ovanför, oavsett från vilket håll du betraktar den. I botten är samtliga kabelanslutningar väl dolda för en snyggare och smidigare installation.

Från nedre delen sidorna löper en aluminiumram runt hela högtalaren och på toppen av denna hittar vi samtliga funktionsknappar. Med dessa knappar justerar du volym, väljer källa eller byter spår.

Snabbval till Spotify eller radiokanal

Här finns även fem snabbvalsknappar som kan programmeras för att till exempel starta en radiokanal eller en favoritspellista i Spotify. Det är en riktigt smidig lösning vi gillar sedan tidigare och som underlättar användandet avsevärt. Du behöver exempelvis inte leta upp mobilen på lördagsmorgonen för att kunna lyssna på Ring så spelar vi utan tryck bara på dedikerad knapp och uppspelningen startat direkt.

Audio Pro A40
Logiskt och användarvänligt, vi gillar framför allt de smidiga snabbvalsknapparna.

A40 kan så klart anslutas till ditt trådlösa nätverk, och självklart integreras i tillverkarens befintliga multiroom-lösning tillsammans med övriga kompatibla modeller – A10, Drumfire samt högtalarna i Addon C-serien.

Samma app används för ändamålet. I den tillhörande appen kan du namnge högtalaren och tilldela den ett av hemmets rum, och gruppera dem med andra kompatibla enheter. Här finns även en mängd olika streamingtjänster att välja mellan. Givetvis kan du stereokoppla två A40 för separerad vänster- och högerkanal.