Med drygt två veckor kvar till årets stora mobilhändelse – MWC i Barcelona – är det hög tid att sammanställa rapporteringen kring de smartphones som väntas visas upp där.

Om Xperia XZ4 i denna artikel

En av dessa är Sonys Xperia XZ4, som av allt att döma kommer att dyka upp på mässgolvet. Det skulle innebära att företaget står fast vid sin halvårscykel med mobilsläpp – Xperia XZ2 släpptes på förra årets MWC och Xperia XZ3 såg dagens ljus på IFA-mässan i september.

Inför lanseringen av Xperia XZ4 har rykteskarusellen gått på högvarv, så här sammanfattar vi allt vi vet och tror om Sonys kommande flaggskeppsmobil.

När lanseras Sony Xperia XZ4?

Sony har kallat till presskonferens i anslutning till MWC-mässan på måndag den 25 februari, kl. 08:30. Vi kan naturligtvis inte säga säkert att det som då visas upp är just XZ4, men det är väldigt troligt. När det gäller säljstart väntar vi oss att telefonen går att köpa en dryg månad senare, som i fallet med XZ3.

Vad blir priset?

Xperia XZ3 släpptes med ett riktpris om 7 990 kronor, och vi väntar oss inte någon våldsam svängning på sex månader. XZ4 lär knappast gå ned i pris, men kan möjligen bli något dyrare än sin föregångare eftersom den har mer avancerad teknik under huven. Sony brukar inte sticka ut rent prismässigt, så runt 8 000 kronor blir vår gissning här. 

Design och skärm

Med de senaste modellerna har Sony tagit ett visst avstånd från sin tidigare, något kontroversiella, design som kändes väldigt fyrkantig. Rundade hörn fick vi exempelvis se i XZ2 för ett år sedan, och en krökt bakpanel som gjorde telefonen greppvänlig men svårplacerad på platta ytor. Fingeravtrycksläsaren på baksidan satt på tok för långt ned för att det skulle vara praktiskt. Var den hamnar på XZ4 är något oklart – läckta CAD-renderingar visar att det är tomt där bak – men inbyggd i på-knappen är ett rimligt alternativ.

För att återgå till formen visar de nämnda bildläckorna att de rundade hörnen tycks leva vidare på skärmen, men att själva panelen i sig är helt platt. XZ4 ser ut att bli en galet avlång historia och ryktas få ett bildformat på 21:9. Sony har patenterat namnet Cinemawide för skärmklassificeringen. 6.5 tum är storleken det ryktas om, och skärmen väntas bli av oled-typ med hdr-stöd och upplösningen 3 360 x 1 440.

Det avlånga intrycket förstärks av att telefonen varken ser ut att få en flärp för sensorpanelen eller ett trendigt hål för att rymma selfie-kameran. På bilderna syns i stället en i jämförelse tjock, svart ram i över- och underkant. Får vi tro läckorna ser alltså Sony ut att väcka känslor med sin design även i framtiden, men hur bra det blir i praktiken återstår förstås att se. 

XZ4 Prestanda

Det är ingen högoddsare att Sony bygger in Qualcomms nya toppkrets Snapdragon 855 i Xperia XZ4. Eftersom ingen telefon med detta chipset släppts på marknaden ännu återstår att se exakt hur snabb den blir, men tidiga benchmark-tester som gjorts på referensenheter visar riktigt starka resultat. I övrigt är det snålt med läckor kring specifikationer, men för att Sony ska kunna hålla jämna steg med konkurrenterna krävs minst 6 GB ram och 128 GB lagring. Vi räknar därför med någonting i den klassen.

Batteri

När det kommer till batteriet kan storleken hamna på hela 4 400 mAh och dessutom ha stöd för adaptiv snabbladdning signerad Qnovo. Om alla dessa specifikationer stämmer har Xperia XZ4 ingenting att skämmas för avseende prestanda, och kombinerade med den enorma 21:9-skärmen kan det mycket väl bli den ultimata telefonen för strömmad film. 

Kamera

Sony är inga duvungar när det kommer till foto, och ett hett rykte är att Xperia XZ4 ökar antalet kameror på baksidan från en till tre stycken. Det är onekligen ett stort steg – undantaget Xperia XZ2 Premium (som hade två) har Sony varit väldigt sparsamma med antalet. Men med tanke på de tre- eller fyrakamerorsriggar vi sett i konkurrenternas topptelefoner på sistone vore steget också väldigt logiskt.

Ska vi tro läckorna får framsidan nöja sig med en kamera. Techradar är en av de som citerar läckan Sumahoinfo, som säger sig veta att den mellersta kameran på baksidan utrustas med hela 52 megapixel och en stor f/1.6-bländare. De två övriga kamerorna ryktas vara telefoto och djupseende.

Sony Xperia XZ3 Dual H9436 Pris vid test: 7147 kr.

Bästa pris just nu: 6164 kr