Testad produkt: Sid Meier’s Civilization VI: Gathering Storm
Pris: 349 kronor hos CDON.

Många nävar lär ha knutits i många fickor i vårt land när Firaxis valde att plocka bort Sverige som spelbar civilisation i och med lanseringen av Civilization VI. Men med den senaste expansionen till Civilization VI, Gathering Storm, är Sverige tillbaka igen – och det med besked. Med drottning Kristina i spetsen kan du nu leda en kulturell och diplomatisk stormakt som krossar allt motstånd, åtminstone inom dessa grenar.

Faktum är att Sverige är så bra på kulturellt översitteri att man nästan misstänker att det kommer att komma en patch som tar ner oss på jorden igen. Men tills vidare är det bara att njuta, klättra upp på din höga häst och berätta för de andra civilisationerna hur de borde leva sina liv.

Gathering Storm World Congress
World Congress är tillbaka i Civilization. Här kan få igenom, eller stoppa, förslag som påverkar din civilisation. Det här är Sveriges paradgren i spelet.

Nya World Congress är Sveriges lekstuga

En av nyheterna i expansionen, och en mycket viktig del av spelet nu, är nämligen det nya World Congress. Här samlas världens civilisationer och röstar om händelser och event med hjälp av diplomatic favor som ackumuleras utifrån olika faktorer, exempelvis vilket statsskick du har, samarbeten med andra civilisationer, och så vidare.

Ju fler diplomatic favors du har, desto fler röster har du för att rösta igenom eller stoppa förslag. Då en av Sveriges styrkor är diplomati så fullkomligt badar vi i dessa och kan styra de flesta omröstningar till vår fördel.

Gathering Storm Nobelpriset
Nobelpriset är bara ett av flera nya incitament till att välja en fredlig resa genom tiden i nya Civilization 6: Gathering Storm.

Med World Congress och det nya Nobelpriset så främjas en fredlig väg ännu mer. Vill du samla diplomatic favors, så är det utveckling och samarbete som gäller. Vill du hellre kötta dig igenom kartan med atomvapen och giant death robots så är detta förstås fortfarande ett bra sätt att vinna på, men du väljer med fördel redan från start vilken väg du tänkte ta.

Dammen är din bästa vän i Gathering Storm

Men den största nyheten är ändå att Civilization nu innehåller katastrofer. Allt från orkaner och torka till översvämningar och vulkanutbrott kan nu förstöra ditt humör när du minst anar det. Det går givetvis att ställa in om du vill spela med eller utan naturkatastrofer, samt hur ofta de ska förekomma.

Gathering storm damm
I Gathering Storm är dammen din bästa vän, åtminstone om du har städer nära floder.

Att bygga dina städer vid floder är nu ett riskfyllt projekt, och att bygga en damm för att förhindra översvämningar är näst intill obligatoriskt om du vill slippa huvudvärken med förstörda stadsdelar och åkrar. Dessutom är dammar ett ypperligt sätt att förse dina städer med förnyelsebar energi.

Miljökatastrofer runt varje hörn

Numera behöver du nämligen bygga kraftverk för att förse dina städer med el. Kol och olja kan vara ett nödvändigt ont när du saknar bättre tekniska lösningar, men om du inte ställer om till förnyelsebart riskerar du inte bara att förorena ditt rike, vill det sig riktigt illa kan isarna smälta och världens vattennivåer stiga.

Det förstås; om din fiendes städer ligger nära vattnet kanske det inte är en så dum idé ändå att brassa på med kolet och förbjuda miljövänliga energialternativ i World Congress...

Fler tekniker, chill diplomati – och rockband

En av de mest frustrerande sakerna med Civilization har alltid varit att alla jämt blir så himla sura bara för att du startar krig, även om det är berättigat. I Gathering Storm har Firaxis äntligen gjort något åt saken. Numera får du ”poäng” varje gång någon fördömer eller attackerar dig. Ju fler sådana poäng du har mot en viss civilisation, desto mer förstående kommer övriga världen vara när du har fått nog och utplånar dem.

Open air museum Civ 6 gathering storm
Som Sverige kan du nu bygga Skansen! Eller "Open Air Museum" som det heter i spelet. Rejäla bonusar, men max en per stad.

Andra nyheter i spelet är fler tekniker att forska fram (många av vilka du inte vet på förhand vad de blir) och nya statsskick i framtiden. Sju nya underverk, samt nya distrikt, byggnader och millitära enheter gör Gathering Storms till en gedigen expansion. En kraftfull nyhet som är exklusiv för Sverige, är den Skanseninspirerade byggnaden Open Air Museum. Spelar du med Sverige bör du definitivt bygga så många som möjligt, då den ger bra bonusar för lojalitet, kultur och turism (max en per stad).

Ett hedersomnämnande går också till det nya rock band. En ganska onödig, men rolig enhet som du köper med faith och sedan turnerar runt med i världen för att sälja skivor och tjäna turismpoäng. Enheten är aktiv tills de gör en dålig konsert och buas av scenen. Namngeneratorn ger dig gulliga bandnamn, så som Tiny Settlers och Enlightened Barbarians.

Civilization 6: Gathering Storm Sverige karoliner
Karoliner är en militär enhet som är unik för Sverige.

Omdöme

M3 rekommenderar

Naturkatastroferna är intressanta, men blir i slutändan mest ett extra irritationsmoment. Som om det inte var tidskrävande nog att bygga upp vettiga städer och hantera en armé – nu måste du reparera allt med jämna mellanrum. Men det är förstås en smaksak och många kommer säkert att älska tillägget.

På det stora hela är det dock en väldigt bra expansion som äntligen gör att Civilization VI känns komplett. Allt flyter på bra, även med grafikkort modell sämre, och diplomatin har fått sig ett lyft – även om det är långt kvar till bra. AI:t har gått från byfåne till en helt vanlig idiot. (Nej, Canada. Du kommer inte få tre antika arkeologiska fynd i utbyte mot en skvätt kaffe.)

Läs även: Civilization 6: Rise and Fall

Fakta Civilization VI: Gathering Storm

Testat: Februari 2019 (PC)
Utgivare: Y2K
Utvecklare: Firaxis
Plattform: Windows
Speltyp: Turbaserad strategi
Nya civilisationer: Sverige (drottning Kristina), Ungern (Matthias Corvinus), Maori (Kupe), Inka (Pachacuti), Kanada (premiärminister Wilfrid Laurier), Fenicien (Dido), Osmanska riket (Suleiman), Mali (Mansa Musa).
Pris: 349 kronor hos CDON.

plus

Äntligen kan du straffkriga mobbarnationer, utan att världssamfundet hatar dig.
Fler tekniker och statsskick att upptäcka i senare delen av spelet.
World Congress är tillbaka

minus

Lite få nyheter i tidiga delen av spelet.
Det är bara att ge upp, AI:t kommer aldrig bli bra i det här spelet.

Betyg 4 av 5