Testad produkt: Moto G7 Plus
Pris: 3 290 kronor hos CDON.

Motorolas mobiler har länge varit några av våra favoriter, med sina i stort sett helt rena Android-gränssnitt, imponerande prisvärde i Moto G-serien och uppfinningsrikedom i dyrare Moto Z-serien.

Moto G har dock fått mer och mer konkurrens på senare tid. När Moto G6 Plus släpptes sent förra våren var det fortfarande en toppmodell i sin prisklass, men i ett större fält av nästan lika bra alternativ. I år är Motorola tidigt ute, och presenterade redan i förra veckan fyra varianter av Moto G7, varav ett par börjar levereras redan denna vecka.

Snabbare och ännu renare

Det handlar alla om mobiler i budgetklass, från runt 1 500 kronor upp till den vi testat här, Moto G7 Plus för 3 290 kronor. Det mest uppenbara är att jämföra den med förra årets Moto G6 Plus. Då är den givetvis en uppgradering på alla förväntade punkter, däribland snabbare processor och grafikkrets, samt Android 9.

Moto G7 Plus
Moto G7 Plus är stor och bred, men bekvämt utformad.

Nytt i systemet är också att Motorola skippar den integrering med Microsoft som förra årets Moto G-lurar hade, så nu slipper vi en uppmaning om att skapa Outlook-konto – och Office-apparna är inte förinstallerade. Den enda extra appen vi får dras med är Facebook.

Moto G7 Plus har ny skärmdesign som följer senaste årets trend; större skärmyta framtill extra pixlar i ovankant, rundade hörn och droppformad flärp för kameran framtill. Det gör att fingeravtrycksläsaren har flyttat till baksidan.

Inte snabbast i klassen

Annars är det mesta sig likt sedan föregångaren. Vi får upphöjt Gorilla Glass framtill, glasblank plast med böjda kanter på baksidan, och Motorolas karakteristiska stora puckformade kamera i mitten. Den är trots större skärmyta faktiskt lite mindre än Moto G6 Plus. I gengäld har den blivit några gram tyngre. Överlag är den välbyggd och skön att greppa, om än fortfarande lite bred.

Moto G7 Plus
Baksidan imiterar glasbaksidorna de flesta flaggskepp har nu för tiden. Dess plastyta riskerar dock att bli repig snabbare.

Att jämföra med en gammal telefon blir dock fel. Istället är det med relevant att ställa den mot nya lurar med samma avskalade Androidupplevelse och liknande pris som Xiaomi Mi A2, Nokia 7.1 och Asus Zenfone Max Pro M2.

Av dessa tre har Nokia den bästa bildskärmen och den högsta lyxkänslan i chassit, medan Asus och Xiaomi ligger flera steg före i prestanda med Snapdragon 660. Asus har dessutom ett enormt batteri, detta trots att den bara är marginellt större än Moto G7 Plus.

Tyvärr är batteritiden en besvikelse. Dess 3 000 mAh stora batteri är faktiskt aningen mindre än i Moto G6 Plus, och med större skärmyta att lysa upp får vi lite kortare driftstider. Batteriet är dock snabbladdat, och högeffektsladdare medföljer.

Moto G7 Plus

Välljudande stereo

Vad Motorola kan skryta med är till att börja med riktigt bra ljud i den här prisklassen. Både ur dess inbyggda stereohögtalare med ljudhantering från Dolby, och med hörlurar inpluggade. Även ljudet ur högtalaren för samtal är kraftfullt och fylligt utan att bli skränigt. Både ljud och bild har dock fått mer begränsade möjligheter att ställa in på egen hand än i Moto G6 Plus, vilket är ett klart minus.

Kamerorna är uppgraderade, med en ny 16-megapixelsensor och optisk bildstabilisator baktill och tolv megapixel fram. Precis som förr tar den klara och rena foton så länge ljusförhållanden är bra och om vi inte digitalzoomar. Vi får också ovanligt bra vitbalanskontroll inomhus för en billigare mobil.

Kameran baktill är också bättre ä på foto i kvällsljus jämfört med tidigare – men tyvärr inte utan en del autofokusproblem. Den extra sensorn används mestadels för djupseende så att vi bland annat kan få bokeh-effekt, och en del andra mindre matnyttiga effekter som möjlighet att klippa ut det fokuserade objektet och lägga in en helt ny bakgrund men varierande resultat.

Moto G7 Plus
På en punkt är de nya kamerorna ett steg tillbaka: vi får inte längre led-blixt till selfiekameran fram. 

Omdöme

Moto G6 Plus var bästa mobilen i sin prisklass. Men med flera starka konkurrenter som släppts under hösten och vintern är inte Moto G7 Plus ett lika självklart val. Det är fortfarande en bra mobil, men förutom bra stereohögtalare gör den inget som inte andra lurar i prisklassen gör lika bra eller bättre.

Fakta Motorola Moto G7 Plus

Testad: Februari 2019
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 636
Processor: 4st Kryo 260 Gold 1,8 GHz, 4st Kryo 260 Silver 1,6 GHz
Grafik: Adreno 509
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd upp till 2 TB
Bildskärm: 6,2 tum ltps ips, 1080x2270 bildpunkter
Kameror: 12 + 5 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3 000 mAh, 8h 40h min webbvideo (wifi), 10h blandad användning (4g), ca 19h samtal (3g)
Storlek: 15,7 x 7,53 x 0,83 cm
Vikt: 176 gram
Pris: 3 290 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark: 117 806 poäng
Geekbench 4: 4 861 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 19 539 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 945 poäng

plus

Välbyggd och elegant.
God ljudkvalitet.
Bra kamera för prisklassen.
Rent Android.

minus

Ligger lite efter i prestanda.
Bara godkänd batteritid.
Bred att greppa.

Betyg 4 av 5