Testad produkt: Polestar 2 Dual motor long range
Pris: Från 629 000 kronor
Uppdaterad: 23/9 2022

Polestar inledde 2022 med god försäljning, på en stadig 4:e plats på elbilsmarknaden i Sverige. De senaste månaderna har dock bilen blivit passerad av flera hetare konkurrentmodeller och lanseringen av nästa generation Polestar-modell är inte långt borta.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Den här bilen är riktigt härlig att köra med fantastisk drivlina och snygg design. Men med tanke på hur räckvidden försämras radikalt i vinterväder är vi inte lika imponerade och det finns många konkurrenter som erbjuder mer för samma peng.
 

Positivt

  • Designen, både in- och utvändigt
  • Härlig motor
  • Google Assistent samt integrerat Spotity

Negativt

  • Räckvidden, framför allt i kyla
  • Stötig känsla
  • Inte det mest användarvänliga mmi:t

Utbudet av rena elbilar i det mer exklusiva segmentet, med ordentlig räckvidd, är än så länge begränsat. Och den här bilen är i alla fall på pappret en direkt konkurrent till Tesla Model 3 som vi testade förra året.
Test Polestar 2
Polestar 2 med Performance-paketet är en riktigt läcker bil.

Snygg och modern

Volvos dotterbolag Polestar släppte föregångaren till den här bilen, Polestar 1, för cirka fyra år sedan. Då handlade det om en hybrid – Polestar 2 är en ren elbil med dubbla motorer och en angiven räckvidd på 551 km. Utvändigt är den nya bilen riktigt snygg och när vi kliver in i den slås vi av den rena och sobra interiören. Och det härliga panoramaglastaket.

Vi sitter bekvämt i stolarna fram, även om takhöjden är en aning låg, vilket är bra att känna till om du är lång. Baksätet är okej men överlag är den här bilen inte det ultimata valet för dig som tänker resa med fler än två storvuxna personer.

Testbilen är utrustad med Performance-paketet som, förutom bättre stötdämpare och bromsar, även inkluderar fetare fälgar och – inte minst – guldfärgade säkerhetsbälten. För att signalera "diskret, men ändå självsäker attityd", som Polestar själva formulerar sig.

Bilen går hyfsat tyst om än väl stötigt. Motorerna jobbar diskret samtidigt som vi hela tiden vet att kraften finns här när vi behöver den. Vi får inte riktigt samma vansinniga klipp som med en Tesla, men den här bilen gör 0-100 km/h under fem sekunder så du har aldrig problem med omkörningarna. På den rejäla skärmen i mittkonsolen kan vi ställa in om och hur aggressivt bromsarna ska påverka laddningen, under körfliken i systemet.

Test Polestar 2
Det Androidbaserade mmi:t är snyggt, vi gillar de integrerade apparna från Google, men vissa saker är onödigt omständiga och en del inställningar svåra att hitta.

Android-system

Mmi:t i den här bilen är byggt kring Android, med stöd för Google Assistent. En fristånde Spotify-app, som av någon anledning fortfarande är relativt sällsynt i bilvärlden, är givetvis ett stort plus. Logga in på ditt Spotify-konto och det fungerar även om du har gllömt din smartphone hemma. Har kört en ny Volvo de senaste åren lär du känna igen dig. Vi är inte helt förtjusta i det i våra ögon avskalade gränssnittet, med knappar som saknar de där standardiserade symbolerna för till exempel telefonlur och volym. Men här finns å andra sidan fler knappar än i en Tesla. Det första som hände när vi hämtade ut testbilen ( i höstas) var dock att bilen behövde bootas om…

När vi väl lärt oss vilka knappar på ratten som gör vad är det inga större problem att styra systemet, men vissa moment är helt enkelt onödigt omständiga. Som att aktivera stolsvärmen eller att styra klimatsystemet (som bara har en zon).

Röststyrningen fungerar dock galant, så länge bilen har kontakt med internet. Vi upplevde flera gånger att vi inte kunde göra saker på grund av att den inbyggda uppkopplingen hade "dålig internetuppkoppling". Märkligt, 2-3 mil utanför Stockholms innerstad. När väl uppkopplingen fungerade var det dock riktigt smidigt med Google Assistent i bilen och kombinationen med en bra navigator och riktigt skarp och fin digital instrumentering imponerar. Det enda vi saknar är en heads up-display.

Räckvidden når inte upp till specarna

När vi testar long range-versionen av Polestar 2 (vi har tidigare testat snikmodellen) ska den på pappret ta sig 55 mil, men i praktiken är detta långt ifrån verkligheten. I alla fall när du inte kör en varm sommardag med AC:n avstängd. Det som är trist är att Polestar inte anger uppskattad räckvidd korrekt ens efter att vi kört ett tag. Du måste helt enkelt själv räkna med lite minusmarginal. I bästa fall tar du dig 35 mil med den här bilen innan du blir riktigt laddnödig.

Det finns gott om förarhjälpmedel i Polestar 2, som en riktigt bra adaptiv farthållare och bra lane assist. Bilen kör mjukare och mer diskret än många andra modeller där körningen lätt blir lite kantig i svåra situationer.

Polestar 2 har sina begränsningar både när det gäller utrymmen och räckvidd. Men vi tror att designen kommer att locka många köpare som är ute efter något nyare och fräschare än t ex Tesla model 3. Men 659 000 kronor (grundpris) för en bil som knappt klarar en resa från Stockholm till Karlstad på en laddning vintertid och där det blir trångt med utrymme för fler än två vuxna, det begränsar helt klart målgruppen.

Test Polestar 2

Inte lika imponerande vintertid

"Den är ju testad i Arjeplog", svarar Polestars pressansvarige nervöst när vi återlämnar testbilen en kall februaridag (efter vår testperiod i vintras). Vi hade precis påpekat att låset i passagerardörren frös, vilket krävde varmgarage ett par timmar för att fungera igen. Och batteritiden försämrades radikalt när bilen kördes i kallt väder.

Med så pass försämrad batterikapacitet blev det bara kortare vändor med Polestar 2. Vi vågade inte ens ta turen fram och tillbaka till sommarstället för att röja snö eftersom det var åtta mil enkel resa (och ingen riktig laddbox på destinationen). Det här begränsar bilåkandet ordentligt. Och det är dåligt att inte den uppskattade räckvidden tar hänsyn till förutsättningarna.

Om du är ute efter en pendlarbil att åka från förorten in till kontoret eller för att skjutsa och hämta barn, ja då är Polestar 2 en dyr lösning i våra ögon. Och att dra iväg till fjällen en kall vinterdag skulle kräva många laddstopp på vägen…


Fakta Polestar 2 long range dual motor

Testad: 2021 och 2022
Tillverkare: Polestar
Motorer: Dubbla elmotorer på sammanlagt 408 hk
Batteri: 78 kWh 400 V litiumjon
Angiven räckvidd: 470 km
Prestanda: 0-100 km/h på 4,7 sek
Toppfart: 205 km/h
Drivning: Fyrhjulsdrift
Bagagevolym: 405 liter (1 095 liter med nedfällt baksäte)
Pris: Från 659 000 kronor

Betyg: 3 av 5