För spelfantasten som gärna tillbringar några timmar om dagen med att ta över fiendebaser, ta sig fram genom Azeroth eller överleva längst på en öde ö är ergonomi a och o. Det här gäller tangentbord, skrivbord och kanske viktigast av allt: Stolen.

Det finns massor av olika gamingstolar att välja på marknaden, och eftersom de tenderar att kosta några tusenlappar är det så klart viktigt att det blir rätt! Här har vi listat några alternativ på marknaden som kan vara intressanta att spana in.

Noblechairs Hero

Exklusiv och välbyggd stol

Letar du efter en välbyggd stol? Noblechairs Hero använder ergonomiskt skum och ett justerbart svankstöd för att skapa en hälsosammare och mer skonsam arbetsställning. Dessutom har den en snygg, klassisk design som påminner lite om en exklusiv Gran Turismo-bil, snarare än det mer ungdomliga, lekfulla och färgstarka spåret som många andra gamingstolar kör på. Den passar med andra ord lika bra på kontoret som hemma i gaminghörnan. Stolen finns tillgänglig i såväl veganskt utförande som i riktigt läder, till en lite högre prislapp.

När vår engelska systersajt Tech Advisor testade Noblechairs Hero blev de imponerade över hur exklusiv och välbyggd stolen kändes, även om de trodde att någon som mäter under 170 centimeter kanske känner att stolen är i största laget.

Noblechairs HERO Series Black/Red
Pris
: 4 290 kronor hos Netonnet.


Gamdias

Flashigt värre med rgb-belysning

Under årets CES-mässa visade ASUS upp sin nya gamingstol med integrerad, färgglad belysning – men visste du att det redan nu finns modeller ute på marknaden med rgb-belysning? Till exempel den här stolen från Gamdias, där du själv kan ställa in och justera belysningen och sedan driva stolen via dator eller powerbank.

Gamdias Achilles E1-L Gaming RGB Black
Pris
: 2 195 kronor hos CDON.


Nitro Concepts S300

Skippa skinnet med tygstol

Till skillnad från många andra gamingstolar som använder läder eller liknande material är S300 täckt i tyg. Armstöden går att justera i tre olika riktningar (uppåt/nedåt, fram/bak samt hur nära kroppen) för att spelaren ska kunna ha armbågarna i optimal höjd. För dig som känner att du behöver ta en snabb tupplur i stolen mellan matcherna kan ryggstödet lutas upp till 135 grader. Stolen inkluderar även två kuddar; en för nacken och en för svanken.

När Tech Advisor testade Nitro Concepts S300 tyckte de att komforten i stolen överlag var bra för priset, men att armstöden inte riktigt höll samma kvalitet.

Nitro Concepts S300
Pris
: Från 266,07 euro (cirka 2 700 kronor) hos Amazon.de.


Svive Phoenix

Påminn omgivningen om vad som gäller

Känner du inte att några stolar tillräckligt uttrycker hur dedikerad du är till gamer-livsstilen? Här har du det utskrivet svart på vitt... eller ja, vitt på svart. Svive Phoenix ESGR kanske ser ut som en ordinär kontorsstol när någon sitter i den, men när ryggstödet blottas kan alla påminnas om vad som egentligen är viktigt här i livet: Äta, sova och spela.

Svive Phoenix ESGR Limited Edition
Pris
: 1 990 kronor hos Webhallen.


Vertagear sl4000

Sitt prisvärt och coolt

Här är ett sittdon som verkligen anammat det ungdomliga racingstol-utseendet. SL4000 har några små detaljer som gör att den känns mer exklusiv än många konkurrenter i samma prisklass. Bland annat är foten gjord i aluminium istället för plast. SL4000 kommer med avtagbara kuddar för nacke och svank och är täckt i PU-läder. Sätet går att justera så pass lågt att även lite mindre spelare kan ha fötterna på golvet när de spelar.

När Tech Advisor testade Vertagear SL4000 tyckte de om de justerbara armstöden, även om de tyckte att stoppningen i desamma var något hård.

Vertagear SL4000
Pris
: Från 2 827 kronor hos Prisjakt.


Gamingstol barn

Gamingstol för mindre spelare

Det ska börjas i tid, och många av de yngsta har hittat glädjen i till exempel Fortnite och Minecraft. De här måste såklart också ha en riktigt bra stol, men det finns förvånansvärt få alternativ på marknaden. Det här är inte bara viktigt för att signalera att man menar allvar med sitt spelande, utan även för ergonomin. Här är två spelstolar i olika prisklasser som är designade med yngre gamers i åtanke.

Mission SG KSC 1.6
Pris
: 599 kronor hos Netonnet.

Arozzi Verona Junior
Pris
: Från 1 990 kronor hos Prisjakt.


Noblechairs Epic

För dig som behöver lite fastare stoppning

Tycker du att många stolar är för mjuka? Det finns många anledningar till att välja en gamingstol med lite hårdare stoppning. Dels ger de mer stöd för en bättre hållning, men också för att de ofta är mer hållbara i längden. Den har även en metalbas, till skillnad från många andra billigare stolare som har en plastbas.

När Tech Advisor testade Noblechairs Epic tyckte de om hur snygg och välbyggd stolen var, men de rekommenderade användandet av en riktig skruvmejsel istället för verktygen som följde med i paketen för att sätta ihop den.

Noblechairs Epic
Pris
: Från 3 390 kronor hos Prisjakt.


Playseat

För den trångbodde racingföraren

Alla som spelat racingspel vet att ingenting slår upplevelsen av en riktigt bra ratt och pedaler. Problemet med denna typ av uppsättning är att den kräver en hel del utrymme, något många av oss inte har i överflöd i våra spelrum. Playseat Challenge är en hopfällbar gamingstol som låter dig vika ihop och gömma racingtillbehören när du inte krossar konkurrensen på Nürburgring. Ska fungera för såväl barn som vuxna, och passa med de flesta rattar och pedaler på marknaden.

Playseat Challenge
Pris
: 2 190 kronor hos Dustinhome.