Det är fredag eftermiddag och många börjar så sakteliga stänga pryl-nyhetsveckan. Inte Samsung, som föregår sitt eget Unpacked-evenemang med att lansera en ny surfplatta i Galaxy Tab-serien. Men den här gången handlar det inte om något nytt flaggskepp – utan om mellanklassmodellen Galaxy Tab S5e. Bokstaven i slutet ska enligt uppgift stå för "Essential", alltså något som bara ska förväntas uppfylla grundkraven hos användarna.

Test av Samsung Galaxy Tab S4: Snygg och mångsysslande surfplatta

Med bantade specifikationer kan Galaxy Tab S5e inte mäta sig med storasyskonet Galaxy Tab S4 rent prestandamässigt, men har ändå några vassa säljargument i rockärmen. För det första är den nya 10,5-tumsplattan riktigt slimmad, med en vikt på 400 gram och en tjocklek på 5.5-millimeter. Designen, med baksida i metall ska vara robust för att klara av många olika vardagsscenarion.

Skärmen är av oled-typ och täcker nästan 82 procent av framsidan, och i surfplattans fyra hörn sitter högtalare placerade. Tillsammans med ett bildförhållande på 16:10 verkar Samsung vilja hitta en plats hos användare som söker ett billigare – men ändå hyfsat kompetent alternativ – för den som tittar mycket på film och tv-serier i plattan. Batteritiden ska uppgå till 14,5 timmar.

Massiv läcka: Samsung avslöjar flera kommande produkter

Vidare är Galaxy Tab S5e tänkt att användas som hubb för det smarta hemmet, vilket bland annat integrerad Bixby 2.0-röststyrning (fortfarande inte på svenska) och tillhörande snabbkommandon som låter dig be om flera saker samtidigt (till exempel: "sätt på tv:n och släck lamporna"), och möjligheten att spegla Smartthings-kompatibla tv-apparaters bild direkt till plattan.

Galaxy Tab S5e släpps till försäljning i slutet av april. Spekulanten kan då välja 4 GB ram och 64 GB lagringsutrymme eller 6 GB ram och 128 GB lagring. Det rekommenderade ingångspriset för wifi-varianten blir 4 790 kronor, medan den som vill ha tillgång till 4g-surf får betala från 5 390 kronor.