Testad produkt: Samsung Galaxy Tab S5e
Pris5 190 kronor hos Netonnet.

Bra surfplattor växer verkligen inte på träd, så när Samsung i vintras suktade oss med Galaxy Tab S5e fick vi något att se fram emot. Men vi fick vänta längre än vi trodde, först nu när sommaren börjar smyga sig på finns den ute i handeln.

Det här är en till-lyxning av höstens Galaxy Tab S4, fast mer profilerad som underhållningsplatta. Den har ungefär samma möjligheter som Tab S4 att kopplas upp mot tangentbord, köra sklrivbordsgränssnittet Dex och styras med pennan S-Pen. Men till skillnad från S4 får vi inte med någon penna.

Test av Samsung Galaxy Tab S4: Snygg och mångsysslande surfplatta

Mindre mått och extra lyx

Det är också egentligen en lite enklare platta, trots att den är ny, med lägre pris och prestanda. E i namnet står för Essentials, och till skillnad från Tab S4 (och, antar vi, en kommande Tab S5) som har en viss proffsinriktning, är det här en platta för hemmet eller den privata resan.

Galaxy Tab S5e baksida
Galaxy Tab S5e är riktigt snygg med matt metallbaksida och rundade hörn.

Vad den däremot har extra av är lyxig framtoning. Galaxy Tab S5e är en riktig liten läckerbit med baksida i matt metall och extremt slimmad profil på bara fem och en halv millimeter, i alla fall om vi bortser från kameran i ena hörnet som sticker ut någon millimeter extra.

Vi föredrar verkligen baksidan i metall framför Galaxy Tab S4:s glasyta, även om glas har en teknisk fördel med bättre framkomlighet för antennsignaler. Galaxy Tab S5e har därför plastrand för att släppa fram antennsignaler både upptill och nertill.

Osmart wifi-miss

Låt oss börja med att adressera en punkt som det surrats om på Internet de senaste dagarna, Samsungs egen version av ”antenna-gate” som drabbade Apple för några år sedan. Wifi-antennen sitter i övre vänstra hörnet om vi har plattan på högkant med selfie-kamera upptill, och nere till vänster om vi har den horisontellt, med på-knapp och volym på ovansidan.

Galaxy Tab S5e bärbar
Galaxy Tab S5e är lätt att bära runt på, men vi kan för det mesta inte helt undvika att sätta en tumme mitt i skärmen. 

Och om man råkar täcka över den med handen så får man märkbart försämrad wifi-signal. I vårt test aldrig så mycket att den blir oanvändbar, men i situationer med svagare wifi är det givetvis då en risk. Det är givetvis lite klantigt att placera antennen just där, och något som Samsung borde upptäckt under egen testning.

Å andra sidan är lösningen på problemet superenkel – vänd plattan upp och mer. Den fungerar lika bra så, även om volymknappar på undersidan kan vara lite bökigt. Håller vi antennen fri är uppkopplingen i gengäld riktigt bra och ger oss god räckvidd.

Plattan finns i ljus och mörkt grå ton samt den snygga koppartonade som vi testat, men som tyvärr verkar sällsynt ute i svenska butiker. Det finns också två varianter av plattan, SM-T720 och SM-T725, där den senare har inbyggt 4g-modem, och med lite god vilja och ett headset faktiskt går att använda som en telefon. Men framförallt får du ju med den mobilt bredband. SM-T720 kostar cirka 4 800 kronor medan SM-T725 går loss på 600 kronor extra.

Galaxy Tab S5e profil
Fem och en halv millimeter är verkligen inte så mycket.

Amoled-skärm i toppklass

Skärmen är på 10,5 tum, och framsidan är helt täckt i Gorilla Glass med smala svarta kanter, ungefär åtta millimeter runtom. När vi testar mobiler och även bärbara datorer brukar vi applådera extra tunna kanter, men för en surfplatta är det inte lika uppenbart, eftersom du förväntas greppa den just där.

Mycket riktigt är det svårt att greppa plattan utan att en tumme hamnar en bit in på skärmen och stör. Det verkar inte registreras som ett pek, i alla fall inte för det mesta, så det är inget enormt problem.

Skärmen är samma utmärkta, högupplösta amoled som i Galaxy Tab S4, med underbar lyster i färger, klockren skärpa och kontrast, och hög ljusstyrka som ger oss tydlig bild även utomhus. I direkt solljus kan den få lite problem och direkta reflexer är svåra att undvika i en helblank skärm, även om Samsung gör ett hyfsat jobb på den punkten.

Galaxy Tab S5e kamera med mera
Kameran sticker ut lite extra. Den gör inget speciellt, men fotar dugligt med sin 13-megapixelsensor. På-knappen på sidan är också en väl fungerande fingeravtrycksläsare.

Även högtalarna är i toppklass, med fyra AKG-element placerade utmed kortsidorna, Dolby Atmos-stöd och gott om möjligheter att finjustera ljuder utefter eget tycke och smak. Vi kan snabbt slå av och på just Atmos-funktioner, vilka passar bäst i film, men inte så bra för musik. Plattan har inget hörlutsuttag, så vill du köra med hörlurar är det bluetooth eller en medföljande adapter från usb typ c som gäller.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning