M3/Frankfurt. 2019 lär bli ytterligare ett fantastiskt år för alla oss som brinner för tv. Oavsett om du föredrar oleds brutala svärta och kontrastomfång, eller mer drar åt ljusstarka lcd-modeller har alternativen aldrig varit så bra som nu. Vi har redan rapporterat om nya toppmodeller från Philips, LG och Samsung – som alla gör sitt bästa för att pusha tv-området ännu lite mer. Men frågan är om inte trion kommer få se sig brädade av en av våra fjolårsfavoriter: Panasonic.

Den japanska teknikjätten har länge levererat skyhög kvalitet, där man framför allt har skrutit om sitt täta samarbete med Hollywood. Det främsta försäljningsargumentet har varit att bilden legat så nära filmregissörernas ursprungsvision som möjligt – snarare än att man fläskat på med egna bildförbättringstekniker.

Det är naturligtvis något Panasonic håller hårt om även i år. Däremot får Hollywood lov att stå i skymundan tack vare att hela produktlinjen – så när som på den allra billigaste GX700-serien – nu får stöd för både Dolby Vision och HDR 10+.

Just hdr-standarder låter möjligen inte som det allra hetaste. Dessutom är det talande att tv-tillverkarna trycker så hårt på Dolby Vision och HDR10+ i år – även Philips gjorde ett nummer av att man nu rullar ut de båda stora hdr-standarderna över i stort sett hela sin produktlinje när vi besökte dem i Amsterdam. För tillverkarna är naturligtvis tvungna att haka på det här – dels för att inte tappa i konkurrensen, dels för att det är de små och subtila sakerna som spelar roll när nuvarande tekniker börjar närma sig någon form av perfektion.

Panasonic

Vad är egentligen grejen med hdr-format?

4k i all ära; hdr är den stora grejen på tv-sidan. För att hdr ska fungera på bästa möjliga sätt finns det olika standarder, som i sin tur berättar för din tv exakt hur den ska tolka materialet du ser. Länge var HDR10 det vanligaste, som enkelt förklarat innehåller statisk metadata som berättar att miljön vi ser ska ha en viss ton.

Till skillnad från HDR10 använder sig Dolby Vision av dynamisk metadata – och därmed kan bilden justeras ned på enstaka scener. Dessutom möjliggör Dolby Vision 12-bitars färgdjup mot 10-bitars färgdjup hos HDR10. Eller med andra ord: Fler färger.

För att krångla till det lite mer så finns det ytterligare ett par standarder: HDR10+ och HLG. Det sistnämnda är inte särskilt stort alls i dagsläget, men det förstnämnda används av en del tillverkare och plattformar. Medan Dolby Vision, som namnet antyder, är en Dolby-licenserad teknik, som tillverkarna behöver betala för att använda är HDR10+ helt öppen. Dock med 10-bitars färgdjup som begränsning. Och där Dolby Vision roffat åt sig stora marknadsandelar på kort tid har HDR10+ inledningsvis haft det tuffare att få fäste.

Bland tv-tillverkarna har det varierat när det kommer till vilka standarder man stödjer. Medan bland annat LG och Sony har gått ut hårt med Dolby Vision-stöd har Panasonic istället valt att satsa sina kort på HDR10+. Fram till nu.

Toppklass lär bli ännu lite bättre

Det är därför vi kan sitta här och lyssna på när en entusiastisk Panasonic-chef försöker få oss att tro att Dolby Vision och HDR 10+ gör all skillnad i världen. För visst, det kan tyckas vara en struntsak för gemene man, men i premiumsegmeneten har det så klart betydelse.

Att inte stödja det ena eller det andra har varit en nackdel. Sett till branschen som helhet är trenden dock glasklar: tillverkarna lägger in stöd för båda, och därmed behöver vi inte längre tänka så mycket på vem som prioriterar vad.

FZ800 var en av våra absoluta favoritmodeller från i fjol, men bland annat avsaknaden av just Dolby Vision-stöd gjorde att den till slut fick se sig besegrad av LG:s och Sonys toppmodeller. Med det ur världen är vi övertygade om att Panasonic kommer tillhöra toppen när vi så småningom summerar tv-året 2019. Allt annat är ju redan på plats.

Panasonics 2019 i korthet

Fyra oled-modeller…
I fjol fick vi två oled-modeller, i år dubblerar Panasonic produktportföljen inom det här segmentet. Under CES-mässan presenterade man toppmodellen GZ2000, som kommer utrustad med soundbar och en extra påkostad panel. Övriga modeller går under namnet: GZ1500, GZ1000 och GZ950. Samtliga fyra kommer i antingen 65 tum eller 55 tum.

…och fyra lcd-serier
Panasonic satsar naturligtvis inte bara på oled. I år har man fyra lcd-serier: GX940, GX900, GX800 och GX700. Den förstnämnda kommer med hela 75 tum, övriga har 65 tum som övre gräns. Alla utom GX700 får stöd för Dolby Vision, HDR10+, HLG och HLG Photo.

HCX
Nya processorn sitter i nästan samtliga modeller.

Ny bildprocessor
HCX Pro Intelligent är namnet på nya processorn. Precis som vi vant oss vid med Panasonic satsar man på en bild som ska kännas så naturtrogen som möjligt.

Uppdaterad mjukvara – och röststyrning
Panasonics My Home Screen är kanske inte det allra snyggaste operativsystemet i tv-branschen, men gör ändå sitt jobb utan att krångla till det. I år får vi version 4.0, som bjuder på en ny design och snabbare tillgång till genvägar. Dessutom kan vi styra tv:n med rösten, förutsatt att vi har en Google Assistent- eller Amazon Alexa-utrustad högtalare.

Oled-tv:n för designnörden
Att våra snordyra tv-apparater mer och mer går mot att bli inredningsdetaljer är något vi lär få vänja oss vid. Exempelvis såg vi oled-modeller som gick att fälla in under årets CES-mässa. Här i Frankfurt visar Panasonic upp en transparent oled-skärm, som alltså är helt genomskinlig när tv:n är avstängd – men som annars fungerar som en vanlig oled-skärm. Det är inte första gången man visar den, och det är fortfarande oklart när och om den lanseras.