Testad produkt: Xiaomi Mi 9
Pris: 4 990 kronor (64 GB) hos Webhallen, 5 490 kronor (128 GB).

Vid sidan av Samsungs och Huaweis vikbara mobiler och Sonys extra avlånga modeller, var det Xiaomi som skapade mest rubriker under årets Mobile World Congress. Mest genom att överhuvudtaget vara där. Den kinesiska tillverkaren har hittills varit tillbakadragen och mest satsat på hemmamarknaden, men i år bjöd man upp till stor presskonferens där man lanserade sitt nya flaggskepp, Xiaomi Mi 9.

Xiaomi har utmärkt sig tidigare genom att erbjuda premiumegenskaper till ett pressat pris, och så är det även med Mi 9. Det är den första mobilen i Sverige med nya Snapdragon 855, och den har det mesta i design- och funktionsväg som vi förväntar oss av ett modernt flaggskepp. Grundmodellen med 64 GB lagring kostar trots det bara 4 990 kronor. Vill du fördubbla till 128 GB kostar det dig bara 500 kronor till.

Mi 9 har gedigen byggkvalitet och en okomplicerad men stilren design, med böjt Gorilla Glass 5 baktill och plant Gorilla Glass 6 framtill, med en rundad och blankpolerad aluminiumram. Den ligger bekvämt i handen, men är hal att hålla i. Det hjälps upp lite av ramen som har bättre friktion.

Xiaomi Mi9
Skärmen har ungefär 1,5 millimeters skärmkant runtom, och lite mer i botten.

Extraknapp för assistenten, och mer

Mobilen har på-knapp och volymkontroll på högersidan med gedigen klickkänsla. På vänstersidan sitter en specialknapp för Google Assistent. I gränssnittet kallas den för ”Knapp för ai”, men vad som är så ai med den är oklart. Den kan ställas in till att göra en handfull andra saker utöver att starta Assistent, som att starta kameran och slå på/av ficklampan.

Telefonen kommer i tre färger: Lavender Violet, Ocean Blue och Piano Black. Den sistnämnda är i själva verket mörkgrå och inte så helsvart som namnet vill antyda. De två i färg har ett visst regnbågsskimmer när ljus reflekteras i dem, medan den gråsvarta är mer återhållsam.

Mi 9 är inte vattentålig. Det är det enda i design och konstruktionsväg som skiljer den från betydligt mer påkostade flaggskepp. Dess kamerahus i ena hörnet sticker ut en hel del. Den ligger och vippar om vi lägger den rakt ned på ett bord, men det är något som flera mobilkameror från den senaste generationen dras med. Ett skyddande skal rekommenderas därför, och det medföljer också ett. Då slipper vi också kladdiga fingeravtryck i glaset.

Xiaomi Mi9
Xiaomi Mi 9 i svart utförande, den modell som verkar säljas av flest svenska butiker.

Snabb och säker upplåsning

Fingeravtrycksläsaren sitter placerad inne i skärmen. Den låser upp på ett par tiondels sekund och klagar aldrig. Här är det enklare optisk läsare som gäller istället för Samsungs ultraljudsbaserade, men det fungerar riktigt bra ändå.

Vi kan också låsa upp med ansiktsigenkänning, men det är inget som vi ger extra pluspoäng för längre om det inte är med 3d-kamera och förhöjd biometrisk säkerhet. Den sorts igenkänning vi får här med en vanlig selfiekamera är en funktion som numera är standard i Android.

Mi 9 har inget hörlursuttag, men en adapter medföljer. Ljudet i hörlurar är rent och klart, men har begränsad maxvolym. Samma sak kan sägas om ljudet i örat vid telefonsamtal. En monohögtalare i botten ger oss rent och behagligt ljud för både musik och film, men saknar den där extra fylligheten i basen. Stereo hade givetvis också varit välkommet.

Xiaomi Mi9
Den ljusstarka skärmen kan bli nära nog bländande, i alla fall inomhus.

Amoled som övertygar

Skärmen är en riktigt snygg och ljusstark amoled-panel med 1080p-upplösning, och med 18:9-bild plus lite extra på höjden för att kompensera för en droppformad flärp i ovankant. Vi får hela 600 cd/m2 i toppljusstyrka, HDR10-stöd och färg som uppges matcha dci-p3-standarden. Det är utmärkt lyster, kontrast och färgbalans i den, och vi känner inget behov av att justera inställningar.

Färgtemperatur kan ställas in manuellt, och du kan även växla mellan tre kontrastlägen. En annan intressant funktion bland skärminställningarna är ett mörkt läge som inverterar menyer och gränssnittsfunktioner. Om inte annat sparar detta batteri.

Det här är som sagt första mobilen som kommer till Sverige med Qualcomms nya toppkrets Snapdragon 855. Den innebär ett markant lyft i prestanda, i våra mätningar 30 procent bättre spelprestanda och hela 40 procent snabbare processor jämfört med föregångaren Xiaomi Mi 8 med Snapdragon 845.

Ny prestandaledare

Jämför vi med nyare konkurrenter kan vi konstatera att Snapdragon 855 tar täten även där och lyckas till och med bräda tidigare ledande Apple A10 i processorprestanda, om än med knapp marginal. Den gör också allt detta utan att få några stora bekymmer med värmeutvecklingen. I alla fall hanterar Xiaomi Mi 9 detta bra, då luren som mest blir ljummen på baksidan.

Xiaomi Mi9
Kameralinsen sticker ut en extra millimeter på baksidan.

Telefonen har ett 3300 mAh stort batteri. Det är inte enormt för ett flaggskepp 2019, men tack vare strömsnål skärm och vad vi antar är bra energieffektivitet i Snapdragon 855, håller det ändå länge. Den stödjer Qualcomm Quickcharge 4 för snabbladdning och en kompatibel laddare medföljer, och vi får också stöd för extra kraftfull trådlös laddning med upp till 20W.

Kameran har samma 48 megapixelsensor som vi sett i Honor View 20, och den levererar samma goda egenskaper. Den tar normalt 12-megapixelbilder med pixlar sammanslagna fyra och fyra. 48 megapixel stora bilder tar den bara i ett specialläge eller om vi kör manuell foto.