Uppdatering 2019-02-24:
Helt ny är Xiaomi Mi 9 inte då den redan visats på ett lanseringsevent i Kina, men när Mi 9 nu lanseras i Europa på MWC-mässan får vi veta också en av de viktigaste aspekterna: Priset.

Xiaomis maxade flaggskepp kommer till Sverige med en prislapp på från 4 999 kronor.

Lanseringsdatum? Det finns inga uppgifter om i nuläget, mer än ”så snart som möjligt”.


Tidigare (2019-02-20):

På ett event i Kina har Xiaomi i dag lanserat sin nya flaggskeppsmodell, Mi 9.

Med Mi 9 utmanar företaget kinesiska ledaren Huawei såväl som andra konkurrenter och Apple, och gör det med specifikationer som kan få dessa att kallsvettas.

Till att börja med har Mi 9 Snapdragon 855, samma processor som väntas hamna i bland annat Samsung Galaxy S10. Den får antingen 6 eller 8 gigabyte minne och ett intressant nytt ”Game Turbo”-läge som tillfälligt höjer hastigheten och ska optimera skärmen för just spel. Xiaomis vd Lei Jun skröt om hur Mi 9 ger fler bilder per sekund i spel än ”en konkurrents 980-enhet” (syftandes på Huawei P20 Pro).

Bästa smartphone just nu: Vi testar mobilerna i toppsegmentet

På baksidan sitter tre kameror: 1) En huvudkamera från Sony med 48 megapixlar, f/1,75 bländare och autofokus med laser; 2) en telefotokamera på 12 megapixlar; 3) en supervidvinkelkamera med 16 megapixlar och 117 graders synfält. Självklart används ai för att förbättra bilderna, bland annat för att korrigera förvrängda ansikten från supervidvinkeln. Kamerorna får även ett ”mån-läge” som hjälper dig ta bilder av månen och liknande.

Skärmen är oled och mäter 6,39 tum. Xiaomi har nöjt sig med 2220x1080 pixlars upplösning. Det lär bidra till längre batteritid och högre bildhastighet i spel.

Mi 9 har fingeravtrycksläsare i skärmen och har återfått inbyggd infraröd fjärrkontroll för tv-apparater och liknande, som fanns i Mi 7 men försvann i Mi 8. Trådlös laddning fungerar med upp till 20 watt – mer än konkurrenter som Samsung och Huawei och mycket mer än Apple.

Xiaomi hade en överraskning också, en specialmodell av Mi 9 i samarbete med Alita: Battle Angel. Huvudkameran har ett ännu vassare objektiv med bländare på f/1,47 och processorn har hela 12 gigabyte minne.