När vi för en tid sedan testade tillverkarens största modell - Monterey - förkunnade vi en hel del lovord. Vi gillade den rockiga designen och inte minst hur högtalaren lät. Men den hade även en del brister, som avsaknad av handsfree-funktion och wifi. Med nya modellen Indio har man kommit ytterligare en bit på vägen för att på allvar kunna utmana kungen på marknaden av just "rock-högtalare” (Marshall), men det finns en viktig funktion vi fortfarande saknar, något vi återkommer till längre fram.

Snygg och lättanvänd

Indio är betydlig mindre och lättare än Monterey och har precis som minstingen Newport även inbyggt batteri vilket utökar användningsområdet rejält. Formspråket är detsamma med ett kabinett klätt i läderliknande vinyl och en front av rutmönstrat tyg som krönts med tillverkarens klassiska logga. Modellen finns i två färgvarianter - svart eller beige - och där även knapparna och reglagen skiljer sig åt utseendemässigt.

Fender Indio
Knappar och reglage skiljer sig åt men funktionerna är desamma.

På ovansidan finns fler knappar än på de övriga två modellerna och en välkommen nyhet är att du här både kan pausa och återuppta uppspelningen liksom byta spår. Något du på både Monterey och Newport måste använda din telefon till. En annan ny knapp är den som är märkt med ”Duo” och som aktiverar en för modellen ny funktion. Har du två identiska högtalare kan dessa kopplas samman och spela upp musiken i antingen ”Party”- eller ”Stereo”-läge där vänster och höger ljudkanal är separerade i det sistnämnda läget. Detta är klart välkommet och förvandlar modellen till någon som kan liknas vid en multiroom-högtalare om än i en enklare version.

Saknar wifi-anslutning

Modellen saknar precis som sina syskon wifi-anslutning och alla dess fördelarna. Här är det bluetooth som gäller vilket har sina uppenbara brister. Räckvidden exempelvis liksom att uppspelningen avbryts vid inkommande samtal. Någon dedikerad app för att hantera sammankoppling av högtalare eller eventuella streamingtjänster finns inte heller utan här är det fortfarande fysiska knappar som gäller för att det ska fungera.

I övrigt är installationen enkel, du aktiverar bluetooth på högtalaren genom att trycka på "pair"-knappen och letar sedan upp enheten i din smartphone. Vill du därefter sammankoppla högtalaren med ytterligare en trycker in duo-knappen på båda enheterna och anslutningen upprättas automatiskt. För att växla mellan party- och stereoläget håller du in samma knapp ett par sekunder. Enkelt och kommunikationen var under hela testperioden stabil med en räckvidd på ca 10 meter.

Fender Indio

Ljudmässigt låter det riktigt bra. Indio kan som enskild högtalare inte mäta sig mot den större Monterey och dess uteffekt på totalt 120 Watt, men det går ändå att dra på rejält i den här modellen. Visst djup saknas i basåtergivingen men i övrigt är ljudbilden klar och både bas och diskant kan till viss mån justeras med vreden på ovansidan.

Stereokopplad ihop med ytterligare en enhet blir intrycket givetvis ännu bättre och separationen av höger och vänster ljudkanal resulterar i ett renare och än mer detaljerat ljud.

Omdöme

Vi gillar och välkomnar Fenders intåg i segmentet även om det finns en del att jobba med. Primärt saknar vi wifi-anslutning och äkta multiroom-funktion liksom en dedikerad och genomarbetat app för uppdraget. Men design och prestanda lämnar lite att önska. En duett av dessa högtalare fyller vilket rum som helst med välljudande toner och Indio trivs bäst i en parrelation.

Fakta Fender Indio

Testad: februari 2018
Mer info: Fender
Typ: Bluetooth-högtalare
Anslutning: Bluetooth, 3,5 mm
Uteffekt: 60 Watt RMS
Frekvensåtergivning: Ingen uppgift
Batteritid: Upp till 20 timmar
Hands free-funktion: ja
Övrigt: USB-port för laddning av externa enheter
Mått: 275 x 216 x 122 millimeter
Vikt: 4 Kilo
Pris: 3 449 kronor

plus

Snygg design
Två Indio kan kopplas ihop för äkta stereo
Inbyggt batteri

minus

Saknar wifi
Pris
Saknar visst djup i basen

Betyg 7 av 10