Testad produkt: Samsung Galaxy S10E (128 GB)
Pris: Från 8 105 kronor hos Prisjakt. Se operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Att Samsung i februari lanserade tre modeller av Galaxy S10 kändes både överraskande och väntat. Överraskande eftersom Samsung hållit sig till samma koncept för S-serien sedan Galaxy S6 – en standardmodell och en större och dyrare.

Det var väntat eftersom priset på toppmodellerna har skjutit i höjden senaste åren. Det känns numera som det finns två klasser av flaggskepp; traditionellt prissatta topptelefoner på mellan ungefär 6 000 och 8 000 kronor, och en ny elit-klass för runt 9 000 kronor och uppåt, med Samsung och Apple i täten.

Läs även: Här hittar du snygga skal till Galaxy S10e

Precis som Apple breddade utbudet med mer överkomliga Iphone XR, gör Samsung samma sak med Galaxy S10E. Men medan Iphone XR storleksmässigt ligger mitt emellan Iphone XS och XS Max, är Galaxy S10E minst i S10-serien.

Samsung Galaxy S10e
Galaxy S10E har inte böjd skärm, och har traditionell fingeravtrycksläsare på sidan istället för i skärmen. Inte lika coolt men kanske mer praktiskt.

Mindre format och enklare design
Den är faktiskt ovanligt kompakt för en smartphone 2019, med 5,8 tumsskärm som sträcker sig ut mot alla kanter i Iphone X-stil, fast med samma kamerahål i hörnet som på en Galaxy S10.

Galaxy S10E är marginellt smalare än Galaxy S10, ungefär en halv millimeter. Däremot är den kortare på höjden och har lägre vikt. Det mest uppenbara med Galaxy S10E är annars att den inte har Samsungs karakteristiska böjda skärm. Det tror vi faktiskt kan tilltala en och annan användare, då Edge-kant är något som inte faller alla i smaken.

Inte heller glaset på baksidan är lika böjt, så metallramen runtom är bredare. I den hittar vi ytterligare en sak som skiljer Galaxy S10E från sina två storasyskon. Till höger sitter en bred på-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsare. På väster sida sitter volymkontroll och Bixby-knapp, som också kan användas för att öppna en fritt valt app.

Samsung Galaxy S10e
I Sverige säljs tre färger: vit svart och grön.

Lägre upplösning och vanlig fingerläsare

Galaxy S10E har alltså inte den ultraljudsläsare gömd under skärmen som de andra två modellerna har, men i praktiken är det en lika bra och säker lösning. Den är faktiskt rappare på att läsa fingeravtryck än ultraljudsläsaren.

Bildskärmen är en enklare sort än i Galaxy S10 och Galaxy S10 Plus, med 1 080p-upplösning istället för 1 440p. Det kan alltså finnas enstaka tillfällen då Galaxy S10 upplevs som skarpare, men vi ser inte någon avsevärd skillnad i skärpan sida vid sida under normal användning.

Skärmen i Galaxy S10E har däremot inte riktigt samma stuns i vita ytor som Galaxy S10 har, och såvitt vi kan se också aningen lägre maximal ljusstyrka. Det är dock fortfarande mycket hög kvalitet och vi får även här stöd för HDR10+.

Kompromisslös prestanda

Det mesta under skalet är annars lika toppspecat som i de andra två modellerna. Den kör samma snabba Exynos 9-systemkrets, och har samma topprestanda. Precis som Galaxy S10 kan Galaxy S10E bli obekvämt varm när vi spelar grafiktunga spel, så ett extra skal är en bra investering, inte bara för att skydda mot krossat glas.

Samsung Galaxy S10e
En enklare kamerapanel baktill, men en lins mindre och ingen pulsmästare vid sidan av.

Vi får 128 GB lagring och 6 GB ramminne istället för de 8 GB som sitter i Galaxy S10. En version med 8 GB ram och 256 GB lagring ska också finnas, men den säljs inte i Sverige. Vi hittar inga situationer där det ger oss sämre prestanda, men det kan finnas enstaka appar eller multitasking-situationer där ett par extra gigabyte kan komma till sin rätt.

Batteriet är 3 100 mAh, men då skärmytan är mindre och antalet pixlar att hantera färre kompenserar det upp en hel del för det, och vi får fortfarande solitt bra batteritid.