Samsungs nya Galaxy S10-telefoner var inte huvudnumret på det Unpacked-evenemang som ägde rum i onsdags. Det mesta av strålkastarljuset föll i stället på en annan telefon – Galaxy Fold. Anledningen är enkel: Den är vikbar. När telefonen släpps senare i vår ska användaren lätt kunna växla mellan 4.6-tumsskärmen i hopvikt läge och en uppvikt, surfplatteliknande upplevelse på hela 7.3 tum.

Läs mer: Galaxy Fold – vikbar mobil med topp-prestanda

Det är lätt att föreställa sig potentiella användningsområden med denna nyvunna flexibilitet, särskilt som Samsung samarbetat med flera stora utvecklare för att anpassa såväl kommunikationsappar som mer nyttoorienterade sådana. Vi hoppas att alla de viktigaste Android-apparna skyndsamt kommer att anpassa sig för den obönhörliga, vikbara trenden avseende form och funktion.

Men när får vi känna på den? M3:s utsände Mattias Inghe letade förgäves efter demo-enheter i anslutning till evenemanget. Inga stod att finna, vilket var lite synd med tanke på att en telefon av vikbart snitt väcker en del spontana frågor. Frågor som såväl användare som nyfikna teknikreportrar vill ha svar på. Här är fyra:

#1: Vad händer med "sömmen"?

Flexibla oled-paneler har vi sett förut; titta bara på LG:s rullbara lyx-tv som visades upp på CES i januari. Materialet i Fold-displayen är "en ny polymer" som enligt Samsung har gjorts hälften så tunn som skärmpanelen i en vanlig smartphone. Fullt vikbar är den också – därom råder inga tvivel.

Galaxy Fold
Foto: Samsung (Youtube)

Men vad är det vi ser vid 42:59 i Samsungs presentationsvideo? Mot den vita bakgrunden framträder en mörkare "söm" i mitten av skärmen. Såväl LG:s rullbara oled-tv som Royoles Flexpai-telefon angav x antal (många) tusen som svar på våra frågor om hur många gånger skärmarna kunde vikas/rullas innan de började ta stryk. Samsung har nog någon liknande, hemlig siffra. Exakt vad som skymtar förbi i demo-videon är svårt att spekulera kring, och det kan lika gärna ha att göra med i vilken vinkel den filmades och hur ljusförhållandena runt omkring var.

På andra ställen i videon, där bilder med gråvit eller mörkare bakgrund används, syns nämligen inga som helst spår av sömmen. Lita på att den uppvikta specialskärmen hos Galaxy Fold kommer att stresstestas och riktigt...synas i sömmarna av teknikjournalister, kritiska Youtube-influencers och helt vanliga användare som kommer att försöka upptäcka minsta skavank. Kommer Fold att klara granskningen? 

#2: Kommer den att få plats i byxfickan?

Samsung har inte publicerat några officiella mått på Galaxy Fold, men bara genom att titta på den kan vi se att det är en riktig, hopvikt knubbis. Nästan som två vanliga smartphones som limmas ihop med varandra, skulle vi säga.

Galaxy Fold
Foto: Samsung (Youtube)

Ett snabbt test, där vi proppar ned en Iphone 8 tillsammans med en Oneplus 6 i en helt vanlig jeansficka skapar inget större mankemang, men den som klär sig i riktigt tajta jeans kan mycket väl få problem med Folds tjocklek. Är det dags för det utskrattade mobilhölstret att göra comeback? Vi bävar. 

#3: Vad är grejen med den lilla skärmen?

Galaxy Fold kan som sagt skryta med en 7.3-tumsdisplay när den är fullt utvikt, men i hopvikt läge får vi nöja oss med en screen-to-body-ratio som inte ens den första Iphone-mobilen rår på. Jättestora skärmkanter, helt enkelt, något mobiltillverkarna effektivt tagit död på de senaste åren. Nu är de tillbaka, kanterna, och 4.6-tumsskärmen är till och med mindre än den hos 2016 års Iphone 7.

Galaxy Fold
Foto: Samsung (Youtube)

Ja, Samsung har uppenbart tvingats till kompromisser när det kommer till skärmytan på framsidan. Beror det på att bildförhållandet skulle få svårt att vinna stöd hos Androids anpassningsregler för skärmar? Med tunna skärmkanter skulle Fold överskrida ett traditionellt 18:9-format med råge. Handlade det om tidsbrist, hårdvarumässiga designkrav eller ett misstänkt hämmande av användarvänligheten? Ingen vet. 

#4: Lirar kontinuiteten?

En av de häftigaste funktionerna med Fold är kontinuiteten, alltså det faktum att du i 7.3-läget kan fortsätta jobba med appar och program som du tidigare kört på den lilla 4.6-tumsskärmen. När Samsung själva demonstrerade såg allt oerhört smidigt ut, men vi undrar om övergången alltid fungerar lika smärtfritt i verkligheten. Och hur snabbt kommer alla våra favoritappar att optimeras för detta nya användarförfarande? 

Galaxy Fold
Foto: Samsung (Youtube)

Sedan måste förstås användarna anamma tekniken, som kräver att vi ändrar på åratal av ingrodda mönster i hur vi faktiskt hanterar en telefon. I demo-videon visades exempelvis Google Maps i utvecklat läge, men när har vi egentligen ett behov av att följa detta exempel? Och sedan kan nyttan med tre aktiva i appar i samma skärm ifrågasättas – möjligheten att köra två appar i varsitt fönster har funnits ett tag till vanliga mobiler nu, men vi har inte gjort det särskilt ofta alls.

Trots frågetecknen: Galaxy Fold har klara fördelar

Ovanstående lista gör det tacksamt att anklaga oss för att vara skeptiker. Men glöm inte att det ligger i vårt uppdrag att ifrågasätta – och när vi väl fått chansen att bekanta oss med Galaxy Fold hoppas vi kunna räta ut dessa spörsmål.

Möjligheten att förvandla sin telefon till en surfplatta för att kolla Netflix i sängen, surfa på webben eller arbeta mer produktivt med en handhållen enhet i en mängd olika sammanhang känns dock väldigt lockande.

Till syvende och sist är vi helt enkelt otroligt spända på att få lägga vantarna på en Galaxy Fold för utförliga tester. Lyckas Samsung med denna kan vi mycket väl ha en helt ny, mobil framtid att se fram emot – en trend som definitivt kittlar mer än frågan om "flärpens" vara eller icke-vara ála 2018. Mobiler är roliga igen!


Artikeln är en översatt och delvis bearbetad version av originalet, som kommer från vår systersajt PC World.