Iphone XR och nya Samsung Galaxy S10e är två telefoner i samma, och ganska nya kategori. Det handlar om flaggskeppstelefoner med de viktigaste delarna från sina dyrare syskon, men som fått en något lägre prislapp. Kanske kan det ses som en reaktion på allt dyrare telefoner, och ett rimligt alternativ för folk som vill ha bästa möjliga prestanda.

Läs mer om

Båda modellerna är åtminstone vid en första anblick rätt sympatiska telefoner, med bra prestanda redan i dessa enklare modeller. Både Iphone XR och S10e har samma processorer som sina respektive storasyskon, vilket borgar för att de kan få uppdateringar lika länge som dessa.

Missa inte! Skydda din nya Galaxy S10e – 6 snygga skal och fodral

Här går vi igenom några av de viktigaste punkterna i en bra smart telefon, och hur de står sig mot varandra – i alla fall i teorin. Framtida tester av alldeles purfärska S10e får visa hur den presterar i verkligheten. Galaxy S10e kommer med senaste Android 9 Pie, men i övrigt tar vi inte hänsyn till mobilernas operativsystem i denna teoretiska jämförelse.

Iphone XR vs Samsung Galaxy S10e

Skärm

Båda modellerna har fått ett par besparningsåtgärder för att nå en lägre prislapp. Samsung-skärmen är ”bara” 1080p och når inte över hörnen som de gör på S10. Skärmen är också aningen mindre. Iphone XR är ännu lite enklare, här får vi nöja oss med (en visserligen väldigt fin) lcd-skärm som också har lägre upplösning.

Rent tekniskt finns en solklar vinnare här, och det är Samsung som lyckas få in oled och högre upplösning även i denna lägre prisklass.

Galaxy S10e: 5,8 tum, 2 280 x 1 080 pixlar, full hd, amoled.
Iphone XR: 6,1 tum, 1 792 x 828 pixlar, hd, lcd.


Iphone XR vs Samsung Galaxy S10e

Prestanda

Som tidigare nämnt har inga besparingar skett på processorsidan, och det är vi glada för. Det är samma A12- respektive Exynos-krets som i de dyrare modellerna. Värt att nämna är dock att Iphone XR har 3 GB arbetsminne istället för 4 GB som i Iphone XS. S10e har 6 eller 8 GB beroende på konfiguration, och får inte maximala 12 GB.

Galaxy S10e: 8 nm, åtta kärnor (max 2,7 GHz + 2,3 GHz + 1,9 GHz).
Iphone XS: 7 nm, sex kärnor (4+2), max 2,49 GHz.


Iphone XR vs Samsung Galaxy S10e

Kameror

Även på baksidan hittar vi större skillnader mellan modellerna. Medan Iphone XR har fått nöja sig med bara vidvinkelkameran och smart hdr från sitt dyrare syskon Iphone XS, får S10 lite fler kameror. Totalt två till antalet; en vidvinkel och en ultravidvinkel. Telefotokameran från S10 finns inte här.

Galaxy S10e: Dubbelkamera med 12/16 megapixel, ois, f/1,5-2,4/2/2,2
Iphone XR: Enkelkamera med 12 megapixel, vidvinkel, ois, f/1.8.


Iphone XR vs Samsung Galaxy S10e

Batteri

På denna front är det inga skillnader mellan Samsung och Iphone, batteristorleken är väldigt lik. S10e har en lite större skärm, men oled-tekniken kan å andra sidan potentiellt vara mer strömsnål än lcd, lite beroende på hur vi använder skärmen.

Iphone XR gynnas å andra sidan av en lägre skärmupplösning, och har den bästa batteritid vi har sett i en Iphone. Vilken som presterar bäst i verkligheten ska bli intressant att se.

Galaxy S10e: 3 100 mAh
Iphone XR: 2 942 mAh

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning