Senaste uppdateringen (2019-10-23):

Huaweis vikbara mobil släpps i Kina

Huawei har nu meddelat att de kommer släppa sin första vikbara mobil, Huawei Mate X, den 15 november. Inledningsvis kommer den bara finnas tillgänglig i hemlandet Kina.

Anledning till det säger Huawei, i en kommentar till Cnet, beror på hur spridningen av 5g-nätet ser ut i olika regioner.

Pris för Huawei Mate X är satt till 16 999 yuan, motsvarande cirka 23 200 kronor.


Uppdateringen (2019-08-15):

Mate X försenas för andra gången

Vikbart är svårt. Det verkar både Samsung och Huawei tycka som båda dragits med förseningar av sina respektive vikbara telefoner. Nu rapporteras om ytterligare förseningar för Huaweis Mate X, skriver Tech Radar.

Efter att telefonen enligt tidigare uttalanden skulle lanseras ”som allra senast” i september kommer nu ytterligare förseningar. På ett pressevent i Kina meddelade företaget att en lansering i september är omöjlig.

Enligt Tech Radar är det inte tänkbart att telefonen lanseras före november, men Huawei säger sig i alla fall vara säkra på att den kommer lanseras någon gång under året.

Orsaken till förseningen är inte känd, men det kan tänkas handla om allt från tekniska problem med telefonen till handelskriget mellan Kina och USA och statusen mellan Huawei och företag som Google eller Arm, som försvårar en lansering.


Uppdatering (2019-07-29):

Uppdaterad design

Kinesiska journalisten Li Wei var på väg att ta ett flyg när hon såg Huaweis vd Richard Yu och tog chansen att hälsa. Då lade hon märke till att han använde en ny prototyp av vikbara telefonen Mate X, och tog snabbt några foton.

Av fotona att döma lät Richard Yu henne testa telefonen en stund, fullt medveten om att bilderna skulle hamna på sociala medier.

Den uppdaterade designen på Mate X har bland annat ett material som ser ut att kunna vara kolfiber i gångjärnet och längs raden av sensorer och kameror. Knappen som används för att låsa upp gångjärnet har fått en röd linje som gör den tydligare.


Uppdatering (2019-06-25):

Huawei: Mate X ska släppas till hösten

Efter en initial försening ska Huaweis vikbara flaggskeppstelefon nu släppas i september – som allra senast. Det säger Huawei-chefen Vincent Pang, som Tech Radar pratat med.

– Förmodligen tidigare, men september är definitivt garanterat, säger Pang, som president över Huaweis västeuropeiska närvaro.

Enligt Pang ska Mate X komma förinstallerat med Mate X, inte företagets egna Hongmeng OS, vilket nog får ses som en avgörande faktor för telefonens framgång. Den vikbara telefonen visades upp i februari, alltså innan USA:s Huawei-blockering vilket gör att Mate X får tillgång till Android precis som planerat.

Vidare hävdar Pang att förseningen inte ska ha berott på politiska svårigheter, utan problem med 5g-tekniken. Detta ska alltså vara löst till senast september, och Huawei lovar att telefonen ska komma till alla länder som har 5g – dock inte USA där blockeringen fortgår.


Tidigare:

Huawei Mate X – detta sitter under huven

Huawei kombinerar två av 2019 års mobiltrender i en produkt, 5g och vikbart. Mate X visas nu upp på MWC-mässan i Barcelona, och det är första gången vi ser en vikbar telefon från det kinesiska företaget.

Huawei Mate X
Foto: Huawei

Mate X är i sitt hopfällda läge fortfarande rätt stor, med en 6,6 tum stor skärm. Det är betydligt större än Galaxy Fold som hopvikt bara har en 4,6-tumsskärm. Helt utfälld blir den enda skärmen ännu större, 8 tum, och bör i detta läge snarast kallas en surfplatta.

Uppvikt blir Mate X dessutom väldigt tunn – bara 5,4 millimeter. Konstruktionen skiljer sig en hel del från Samsung variant, som har två skärmar. Här viks alltså en enda skärm upp till en större.

Huawei Mate X
Foto: Huawei

På insidan ryms ett 4 500 mAh stort batteri, som kan snabbladdas i rejäl fart med Huaweis Supercharge 55 watt. Här finns också Huaweis 5g-chip kallat Balong 5000, parat med med en Kirin 980. 8 GB arbetsminne och 512 GB lagring finns här också.

Priset blir dock ordentligt svettigt, 2 300 euro vilket är drygt 24 000 svenska kronor. Lansering dröjer till andra halvan 2019.

Huawei Mate X när den visades upp på MWC i Barcelona.