Betyg 3 av 5

Omdöme

Xperia 10 har många smarta idéer och vinner mycket på hög komfort, men hålls tillbaka av tveksam prestanda och batteritid.

Positivt

  • Smart skärmformat
  • Som alltid från Sony bra ljud
  • Kompakt och greppvänlig

Negativt

  • Begränsade prestanda
  • Tveksam batteritid
  • Ingen särskilt intressant kamera

Testad produkt: Sony Xperia 10
Pris: Från 2 990 kr hos Prisjakt.

Xperia 10 lanserades på Mobile World Congress förra året, och i skrivande stund har inte uppföljaren kommit ut, så Xperia 10 är fortfarande bästa Sony-mobil i prisklassen. Den kostade cirka 3 500 kronor när den kom men har sjunkit en aning i pris under året och säljs nu för precis under 3 000 kronor.

Den sticker ut designmässigt med extra avlång skärm i formatet 21:9. Det ger oss mycket skärmyta trots att luren är väldigt kompakt att hålla i. Den har ingen flärp upptill utan istället en centimeter extra för kamera, vilket gör den ännu mer avlång. I underkant är det däremot helt kantfritt.

Xperia 10 är enkelt byggd med greppvänlig matt baksida i plast, och med den extra greppvänliga smala designen blir den mycket behaglig att bära runt på. Fingeravtrycksläsaren är placerad på sidan, och placeringen av volymkontrollen sitter ovanligt lågt. Det ser märkligt ut, men passar bra med det nya formatet. En sak vi inte gillar är att knapparna är små och tunna. De går knappt att känna av med fingertopparna.

Xperia 10

Avlång skärm ger nya möjligheter

21:9 är formatet på många långfilmer, som nu kan visas i fullformat utan svarta ränder. Visst, det mesta i mediaväg är i 16:9, men svarta kanter på sidorna kan vi leva med. På högkant får vi extra utrymme för att visa webbsidor och dokument utan scroll, och extra utrymme för skärmdelad multitasking. Skärmen i sig håller god klass för en mellanklass-ips, och har bra ljusstyrka, men gör inget speciellt vad gäller färgomfång, dynamik eller färgkorrekthet.

Prestandan från dess Snapdragon 630-processor är tyvärr i underkant, och resulterar i en långsam och hackig upplevelse under vissa moment. Att det bara är tre gigabyte ram-minne hjälper inte heller. Det är speciellt påtagligt vid multitasking med mer krävande appar, vilket är synd då det skulle vara en av lurens fördelar.

Batteritiden är tyvärr inte heller så imponerande. Med bara ett 2 870 mAh stort batteri och en inte särskilt energisnål ips-skärm kan vi inte njuta av mer än knappt sex timmar film, om vi inte dämpar ljusstyrkan rejält.

Mycket mjukvara, eller minimalt

Sonys gränssnitt har fått smarta genvägar för att just starta appar i delad skärm. Annars är det ett avskalat gränssnittsskal. Det är väldigt nära Android 9 i upplägg och upplevelse, fast med en handfull egna appar förladdade. Du kan dock välja bort de flesta redan vid första konfigurationen om du vill. Det uppskattas.

Baktill sitter en kamera med dubbla linser, en på tolv megapixel och en på fem megapixel. Den tar snygga foton utan att krångla till det med välbalanserat ljus och färger, relativt lite brus men med lite svag dynamik i mörker. Kameran är bättre än genomsnittet för video, med jämn fokuskontroll och effektiv stabilisator – så länge vi inte filmar i 4k.

Xperia 10

Vi är inte helt övertygade av Xperia 10. Den är byggd på bra idéer, och vi applåderar viljan att pröva något nytt design- och formatmässigt. Men det behövs lite mer processormuskler bakom de höga ambitionerna, något som de mer lyckade och lite dyrare modellerna i samma serie visar. Förhoppningsvis kan nya modellen Xperia 10 II som kommer snart vara en välbehövd uppgradering.

Specifikationer

Produktnamn: Sony Xperia 10
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Snapdragon 630
Processor: 4st Cortex-A53 2,2 GHz + 4 st Cortex-A53 1,8 GHz
Grafik: Adreno 508
Minne: 3 GB
Lagring: 64 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 6 tum ips, 1080 x 2520 bildpunkter
Kameror: 13 MP + 2 MP djupsensor med led bak, 8 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), wifi 5, bluetooth 5, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 9 med Xperia UX
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 2 870 mAh, 6h 30min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 11h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 19h samtal (3g)
Storlek: 15,6 x 6,8 x 0,85 cm
Vikt: 162 gram
Rek. Pris: 3 490 kr
Pris: Från 2 990 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark v8: 112 065 poäng
Geekbench 5, cpu: 969 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 817 poäng
Androbench, lagring: 283,28 MB/s

Betyg: 3 av 5