Det hör nu inte till vanligheten att vi testar over ear- eller on ear-hörlurar från Jabra. Tillverkaren har de senaste åren fokuserat på headsets för företag, och mindre in ear-modeller i Elite-serien på konsumentsidan. Men ett par riktigt feta over ear-hörlurar med aktiv brusreducering som visades upp på senaste CES-mässan är på ingående. Samtidigt har man en uppdaterad version av den fem år gamla och pensionerade modellen Move, och som vi nu får sätta klorna i.
 

Reviderat namn lurar ingen

Move heter nu Move Style Edition. Exakt vad namnbytet tillför produkten är lite oklart. Designen är nämlingen i stort sett oförändrad, förutom de nya färgversionerna som finns att välja mellan –titansvart, guldbeige och marinblå. Men det är klart, att separera de olika generationerna ifrån varandra på något sätt är vettigt då den äldre av dem fortfarande säljs på nätet.

Jabra Move

I övrigt är specifikationerna exakt desamma. Impedans, frekvensomfång, vikt och känslighet är på decimalen identiska – inte ens när det gäller bluetooth har tillverkaren bemödat sig att uppgradera Move utan här det är fortfarande version 4.0.

Kraftigt förbättrad batteritid

Den enda nyheten vi kan hitta med Move Style Edition är att batteritiden är förbättrad, vilket gör att hörlurarna nu mäktar med upp till 14 timmars användande mot tidigare åtta timmar. Bra, men knappast en kioskvältare och nog hade vi förväntat oss en eller ett par ytterligare nyheter i ersättaren till en fem år gammal modell.

Jabra Move är annars en stilsäker snygg on ear-modell. Bygeln är flexibel men ändå fast nog för att hörlurarna ska sitta fast rejält även vid kraftiga rörelser. Trycket är relativt hårt mot öronen och isoleringen från omgivande ljud är god. På höger kåpa finns ett reglage för att stänga av och slå på enheten, samt för att aktivera bluetooth. De är inte vikbara så de tar en del plats när de inte används.

Jabra Move

På den vänstra finns en multifunktionsknapp med vilken du justerar volym, byter spår samt svarar och avslutar samtal med. Här finns även 3,5 mm-ingång om batteriet tar slut. Handhavandet är både logiskt och enkelt men någon app med extrafunktioner eller information om exempelvis batteristatus finns inte. Med tanke på prislappen ska vi inte ska förvänta sig allt för mycket när det gäller just mer avancerade funktioner men till tillverkarens modeller i Elite-serien känns avståndet onekligen långt.

Ljudet då? Jo, på det kanske viktigaste området när det gäller hörlurar i budgetsegmentet levererar Jabra fortfarande. Bestyckningen består av 40 millimeters dynamiska element som levererar en klar och tydlig ljudbild med riktigt imponerande basåtergivning. Det går att dra på rejält utan att det brister och sett enbart till dynamiken i det detaljerade mellanregistret kan Move Style Edition jämföras med betydligt dyrare hörlurar.    

Omdöme

Move Style Edition är en blygsamt uppdaterad version av en fem år gammal modell. Den långa väntan har resulterat i en förbättrad batteritid, i övrigt… ingenting. Men nya eller inte, det är fortfarande ett par riktigt välljudande hörlurar till ett väldigt bra pris.    

Fakta Jabra Style Edition

Testad: februari 2019
Mer info: Jabra
Typ: Trådlösa, dynamiska on-ear-hörlurar
Element: 40 mm
Anslutning: Bluetooth 4.0, 3,5 mm
Batteritid: Upp till 14 timmar
Frekvensåtergivning: 20Hz – 20kHz
Handsfree-funktion: ja
Vikt: 150 gram
Pris: 999 kronor

plus

Fast passform, bra ljudisolering.
Riktigt bra ljud.
Ok batteritid.

minus

Bluetooth 4.0.
Inte vikbara.

Betyg 3 av 5