Testad produkt: Samsung Galaxy A50
Pris: Från 3 250 kronor hos Prisjakt. Hitta operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Samsung släppte de stora vårnyheterna strax innan Mobile World Congress, men sparade en mobil till den stora mobilmässan; den lite billigare Galaxy A50 som nu dykt upp i svenska butikshyllor.

Samsung passar nu också på att byta namnschema på Galaxy A-serien, som varit lite förvirrande hittills. Det kom varje år ut telefoner med samma namn som året innan, så man fick skilja dem åt genom att kalla dem för till exempel Galaxy A5 (2017) och Galaxy A5 (2018). Uppföljaren till Galaxy A50 kommer att istället att få heta Galaxy A51, säger Samsung.

Men nu är det Galaxy A50 som gäller. Den säljs för 3 990 kronor i de flesta butiker, men går här och var att få tag på för en lite mindre slant. För det får vi generöst med lagring, 128 GB inbyggt, och med möjlighet att stoppa in 512 GB mikro sd-kort, som har separat plats bredvid telefonens två sim-kortläsare.

Samsung Galaxy A50
Första Samsung-mobilen med flärp, och en smakfullt liten sådan.

Prestanda som förväntat

Vi får utöver det 4 GB ram, och med nya systemkretsen Exynos 7 9610 får vi ungefär halva prestandan som en Galaxy S10 levererar. Lite drygt hälften i cpu-prestanda och lite knappt hälften i grafikprestanda.

Det är ungefär vad vi förväntat oss av en mobil i denna prisklass, även om det finns enstaka konkurrenter med mer flaggskeppsliknande prestanda. Vi upplever A50 som rapp i alla vardagliga situationer, men stöter på vissa begränsningar i mobilspel, resurskrävande fotografering och filmning.

Mobilen är en riktig läckerbit till det yttre, med slimmat chassi, mjukt droppformade kanter och hörn och en snyggt välvd och blank baksida med samma skimmer i färgerna som S10-mobilerna. Här har Samsung dock valt att köra med plast i bakstycket och även – så vitt vi kan se – i ramen runtom.

Samsung Galaxy A50
Samsung Galaxy A50 ligger bra i handen, även om alla de blanka ytorna kan bli svettiga i längden.

Seg fingeravtrycksläsare

Luren har god premiumkänsla att hålla i, men det kan definitivt innebära en höjd risk för repor med tiden. Vi är inte heller helt förstående till valet att köra med glasblanka ytor om det inte är just glas. Visst, det är snyggt att titta på, men halt att greppa och en magnet för damm och fingeravtryck.

På tal om fingeravtryck, någon läsare för det finns inte att skåda. Den sitter nu bakom skärmen, precis som på ett flertal premiummobiler som släppts under vintern. Det är lite överraskande. Det är den enklaste mobil vi sett med denna lösning hittills, och inte ens Samsung själva har en i alla sina toppmodeller, utan bara i två av tre Galaxy S10-lurar.

Läsaren är en enklare optisk typ än den ultraljudsvariant som sitter i Galaxy S10. Det innebär inte att den måste vara dålig, vi har nyss sett Xiaomi Mi 9 med en riktigt rapp och korrekt optisk läsare. Tyvärr når inte Galaxy A50 upp i den nivån, eller ens i närheten. Det tar nästan en sekund av tryck mot skärmen för att låsa upp mobilen, och pålitligheten är inte den bästa. Istället för att bli ett snyggt mervärde blir den alltså ett irritationsmoment.

Samsung Galaxy A50
Samsung Galaxy A50 hade mått bättre av att hålla sig till traditionell fingeravtrycksläsare. Det har ju till och med mini-flaggskeppet Galaxy S10e. 

Snygg amoled höjer upplevelsen

Det är synd, för Galaxy A50 gör många andra saker väldigt rätt. Som alltid i A-serien har A50 en amoled-skärm med 1080p-upplösning, och många av de goda egenskaperna från Samsungs flaggskepp, men inte alla. Den är trevligt ljusstark och har fin lyster i färgerna, men vi får klara oss utan sådant som hdr-stöd.

A50 är Samsungs första mobil med flärp i ovankant för selfiekameran, men Samsung väntade tills nu när dessa blivit minimala med att introducera det. Den stör minimalt, och tar faktiskt upp mindre plats än hålet inne i skärmen som Galaxy S10 har.

Ljud får vi ur en monohögtalare i botten. Den är tyvärr en liten besvikelse, då vi blivit vana vid hög lägstanivå från Samsung när det gäller just det. Den producerar rent, men alltför klent, ljud som känns tunt i både bas och mellanregister. Telefonen är utrustad med 3,5 millimeters hörlursport och pluggar vi in lurar där får vi också en ren ljudbild, men den levererar låg maxeffekt, och inte heller där någon vidare bas. Volymen i örat vid samtal är däremot stark nog, även om röståtergivningen är lite väl vass.

Samsung Galaxy A50
Baksidan ser ut som premium-glas, men är i själva verket plast.

Rejält med batteri

Trots slimmat yttre och en behagligt låg vikt har Samsung fått in ett stort batteri på 4 000 mAh. Tillsammans med dess strömsnåla amoled-skärm övertygar batteritiden. Vi kan spela strömmad video i 18 timmar med hög ljusstyrka och surfa eller använda sociala appar och e-post aktivt på medelhög skärmljusstyrka nästan lika länge. Vi får inte trådlös laddning, men väl 15 watts snabbladdning, och en medföljande laddare för det.

Galaxy A50 har tre kameror baktill, varav två som du fotar aktivt med. Den tredje är en 5 megapixels stödsensor till huvudkameran för att få djupseende till Livefokus, Samsungs eget namn på fotoläget med kort skärpedjup, eller bokeh-effekt.

Samsung Galaxy A50
Samsung Galaxy A50 har högtalare och hörlursuttag i botten. Ljudet ur bägge är tyvärr lite klent. 

Huvudsensorn är på 25 megapixel och har f/1.7-bländare, och andrakameran är en 8 megapixel vidvinkelkamera som ger oss rejält synfält och snygga landskapsbilder. Bägge tar riktigt fina bilder i dagsljus med all skärpa och färgbalans som vi förväntar oss av en toppmobil. Även selfiekameran framtill är på 25 megapixlar och gör ett okomplicerat men pålitligt jobb i de flesta situationer.