Senast ZTE släppte ett flaggskepp i Sverige var 2016, och Axon 7 som den hette var en av det årets mest positiva överraskningar, med framförallt grym skärm och ljud, och en rolig design. Efter det har vi bara sett en liten handfull budgetmobiler, och långa perioder inte ens det.

Det är tufft på marknaden för lite mindre tillverkare, och även om vi tycker att ZTE konsekvent har levererat bra produkter har den där riktiga succén uteblivit. Är det kanske dags nu?

ZTE Axon 10 Pro
ZTE Axon 10 Pro har kraftfull högtalare i botten och en mindre kraftfull upptill.

ZTE är tillbaka med nytt självförtroende och är en av de första som leverar en körklar 5g-telefon. Det är dock inte den som släpps här, utan 4g-varianten av samma lur med namnet Axon 10 Pro.

Både snygg och bekväm

Det är en telefon med det mesta vi förväntar oss av ett flaggskepp 2019. Den har stilren design med slimmade kanter och böjt glas både baktill och framtill, med en matt metallram emellan som ger den ett bekvämt grepp. Den är inte överdrivet tung och ligger utmärkt i handen. Är du orolig för att spräcka allt glas ingår också ett skyddande transparent skal. Telefonen uppges vara vattentålig, men det är lite oklart exakt vad det innebär.

ZTE Axon 10 Pro
Axon 10 Pro säljs såvitt vi kan se bara i konfiguration, och i en färg, denna dämpat gråblå.

Du får vassa prestanda med Snapdragon 855, 6 GB ramminne och 128 GB hyfsat snabb UFS 2.1-lagring. Det verkar bara vara Oneplus som hittills har gått över till ännu snabbare UFS 3.0-standarden för flash-lagring. Räcker inte 128 GB finns det micro sd-kort plats på en av telefonens två simkortsplatser.

5g-modellen finns i ett par olika varianter med olika mycket ramminne och lagring, men i denna modell är det en minnesstorlek som gäller. Likaså får vi nöja oss med ett färgval, en dämpat mörkblå med spegelblank metallglans baktill. Men den tycker vi är riktigt tilltalande, även om baksidan omedelbart drar till sig fingeravtryck. 

Bra bild och ljud

Axon 10 Pro har en snygg amoledskärm med stor färgrymd och HDR10-stöd. Upplösningen är på 1080p, men då luren inte är extremt stor så är det definitivt skarpt nog för nästan alla situationer, utom möjligtvis i vr-glasögon, och det är en trend som lite kommit av sig. Ljusttyrkan ser inte ut att vara lika bländande som en del konkurrenters. Den är uppgiven till 500 cd/m2, vilket dock bör räcka för normal utomhusanvändning.

Fingeravtrycksläsare sitter inne i skärmen och vi har inga klagomål på den. En tumme känns igen snabbt och konsekvent. Den är inte lika kvick som i till exempel Oneplus 7 Pro, men det är inte långt ifrån.

ZTE Axon 10 Pro
ZTE Axon 10 Pro har en kamerauppsättning som liknar den i Onelus 7 Pro och Xiaomi Mi9. Stor huvudsensor, optisk zoom och slutligen vidvinkel.

Skärmen kompletteras av stereohögtalare med Dolby Atmos-stöd som levererar bra tryck och snygg ljudbild, men just stereoeffekten imponerar inte riktigt. Precis som i Asus Zenfone 6 och Oneplus 7 Pro är ljudet från ena högtalaren för dominerande, så själva stereoeffekten förtas. Men vi föredrar ljudkvaliteten i ZTE:s högtalare. Det är väldigt distinkt och jämnt ljud. Även ljudet i hörlurar är utmärkt, när vi pluggat in en medföljande adapter från usb-c till hörlurar.

Solid batteritid och trådlös laddning

Axon 10 Pro har ett 4 000 mAh batteri som i kombination med strömsnål skärm och ett system som aktivt minimerar systemåtgången för passiva appar levererar riktigt bra batteritid. En försiktig användare kan klara sig två dygn mellan laddningar, men för en mer aktiv användare är ett dygn mer realistiskt. Qualcomm Quickcharge 4 stödjs, liksom trådlös laddning.

Kamerauppsättningen liknar Oneplus 7 Pro, med Sonys stora IMX586-sensor på 48 megapixel och en 8 megapixlars telefotolins med 3x optisk zoom, bägge med optisk bildstabilisator, och slutligen en vidvinkelkamera utan optisk stabilisering. Den fotar bra, men kanske inte riktigt lika bra som Oneplus. Bilder får lite dämpat ljus, mörkerfoto blir aningen brusig och bildstabiliseringen är inte lika effektiv. Men då är vi petiga.

ZTE Axon 10 Pro
Telefonen är inte överdrivet stor och ligger bekvämt i handen.

Precis som Asus har ZTE rensat upp rejält i gränssnittet sedan vi senast synade deras telefoner. Det handlar fortfarande om ett eget system ovanpå original-Android, med extra funktioner och effekter för den som vill ha dem, extra navigerings- och snabbmenyalternativ, massor av geststyrningsalternativ ett par extra säkerhetsfunktioner och egen systemrensare.

Men ikoner, standardappar och upplägg är mestadels Googles, och i inställningsmenyn är det tydligt markerat vad som är Androids originalfunktioner och vad som ZTE har lagt till. Vi får dock av någon anledning med Facebook förladdat, precis som från Asus. Fråga oss inte varför. 

ZTE Axon 10 Pro gränssnitt
Förutom en extra väderapp och Facebook förladdat är det inte mycket som till en början skiljer gränssnittet från en ren Android-upplevelse. 

OmdömeM3 rekommenderar

Det här är en riktigt lyckad comeback för ZTE. Axon 10 Pro levererar precis allt vi vill ha funktionsmässigt, i ett snyggt paket med topp-prestanda och hög lägstanivå rakt igenom, och med ett gränssnitt som lyckats kombinera renhet med funktionsrikedom. Och det till ett bra pris. Det är inte Xiaomi- eller Asus-billigt, men Axon 10 Pro har tillräckligt med egna kvalitéer för att vara värd en extra slant.

Specifikationer

Produktnamn: ZTE Axon 10 Pro.
Testad: Maj 2019.
Tillverkare: ZTE.
Systemkrets: Snapdragon 855.
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz.
Grafik: Adreno 640.
Minne: 6 GB.
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 2 TB.
Bildskärm: 6,47 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter.
Kameror: 48 MP + 20 MP vidvinkel + 8 MP telefoto med led bak, 20 MP fram.
Anslutningar: Usb 2.0 typ c.
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc.
Operativsystem: Android 9.0 med MiFavor 9.1.
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentålig, trådlös laddning (qi), dubbla sim (standby).
Batteri: 4 000 mAh, 15h 50min strömmad video (wifi), 15h 30 min blandad användning (4g), ca 26h samtal (3g).
Storlek: 15,9 x 7,34 x 0,8 cm.
Vikt: 175 gram.
Rek. Pris: 6 495 kr.
Pris: 6 495 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 367 283 poäng.
Geekbench 4: 10 871 poäng.
3dmark Ice Storm Unlimited: 66 167 poäng.
3dmark Sling Shot Extreme: 5 650 poäng.

plus

Mycket höga prestanda.
Bra bild och ljud.
Bra batteritid.
Rent men funktionsrikt system.
Lockande pris.

minus

Kameran inte riktigt i toppklass.
Halvdan stereo i högtalaren.

Betyg 5 av 5